Skocz do zawartości
klamot

Wirus - co mam zrobić z wysyłającym?

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu firma w której pracuję (samorządowa) atakowana jest w poczcie emailowej wirausami, nawet kilkoma dziennie. Kogo należy poinformować aby ukrócić tę procedurę, myślałem o policji ale nie wiem czy ona się tym zajmuje. Może jest jakaś instytucja która działa na tym polu i wykrywa złośliwców wysyłających wirusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adres zwrotny osoby wysyłającej wirusy jest "lewy" po prostu nie istnieje i zwraca pocztę. Myślę że takie ataki są karalne szczególnie jeżeli chodzi o instytucje samorządowe więc może jednak pozostaje policja :?:

PS. Paranoik, może znów spotkamy się na zlocie w 2004 r w Dziwnowie. Już teraz trzeba powoli to organizować. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjaśnie mniej więcej jak to działa: zwykle (jeśli mowa o wirusie) rozprzestrzenia się po sieci i infekuje komputery z outlookiem. Potem wyciąga listę kontaktów zaatakkowanego i przesyła się dalej. Może też zabrać ze sobą listę userów na przykład. Więc atak jest zwykle trudny do wykrycia a osoba od której to przyszło zwykle o tym nie wie. Drugą sprawą jest 'podrzucanie' wirusów, a właściwie backdoor'ów aby użytkownik po drugiej stronie mógł zyskać kontrolę nad zainfekowanym komputerem. Ten przypadek też jest dość trudny do namierzenia. Jak wspomniałem najlepiej się przed tym bronić filtrując pocztę na serwerze, wtedy nic podejżanego nie dochodzi. Watro też zrezygnować z outlooka na rzecz innego klienta pocztowego.

Co do policji - to wątpię aby w ogóle się tym zajęła. Sprawcy (jeśli to nie jest wirus samopowielający się) i tak pewnie nie namierzą, narobią bajzlu, a jeśli nawet złapią to będzie to pewnie niska szkodliwość społeczna. Ale wybór pozostawiam tobie.

A co do spotkania to też liczę na to :>>

Zlotu nie mogę się doczekać - może tym razem troszkę dłużej? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Paranoik za wyjaśnienie. Admin zablokuje gościa na serwerze i po ptokach. Co do zlotu to po Nowym Roku zaczną się rozmowy pomiędzy Liskiem, Mateuszem i mną. Pewnie coś z tego wyniknie pozytywnego, a że powinien trwać dłużej to też jestem za tym więc postaram się to przeforsować u władz. Pozdrowinka. Uciekam bo temat już się zmienił i nie jest na to forum. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi