Skocz do zawartości
postal1

Veryifing DMI pool data - ??

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos mi powie co to znaczy bo po tym jak ten komunikat mi wyskakuje tuz przedz odpaleniem windy to komp sobie permanentnie wisi... nie pomaga nic ! odlaczenie dyskow, cdromow ani dyskietki !! nie wiem w czym tkwi problem ... co moglo paść ? płyta czy procek ? a moze ram ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DMI to lista sprzetu która jest zainstalowana w twoim komputerze (chyba dobrze mówię). Jeśli się zatrzymuje w tym miejscu to może być problem z dyskiem na którym moze nie być systemu operacyjnego lub są na nim jakieś błędy, może być to od taśmy hdd, odłącz ją i wciśnij jeszcze raz. Jeśli podkręcałeś sprzęt to może być za "słaby" proc by podnieść system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odłączałem taśmy i próbowałem bez nich odpalać ale wciąż to samo... co to znaczy że za słaby ? od OC sie "zmęczył" i już taki będzie ??? dodam że jak cofnąłem go na 366 to wciąż to samo... ciężka sprawa... ps. może mieć na to jakiś wpływ to że montowałem w płyte Voodoo3 3000 i dopiero wtedy sie to zaczęło dziać ?? jak wróciłem do TNT2 to i tak to samo... ja sie zastrzele chyba z nerwicy - zawsze tak jest... działa i jest oki a nagle BOOM i nie wiadomo o co mu chodzi bo jakies <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły wyskakują.. spróbuje zmienić procka, ram - jeśli wtedy pójdzie to zobaczymy w czym tkwi problem bo bede selektywnie zmieniac podzespoły i może wtedy dojde do tego co to za feler mi skopał kompa... grrr

UPDATE: dodam że jak mi wyskakuje to VERYIFING DMI POOL DATA TO to przechodzi dalej i wyskakuje UPDATING SUCCES ale po tym klapa - stoi i stoi i stoi.... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj zrobic clear cmos i uruchomic komputer, ale w biose wykryj tylko dyski i nic wiecej nie ruszaj.

Jesli sie uruchomi to dopiero reszte pozmieniaj tak jak chcesz.

Nie trzeba wcale kasować całego CMOS-a (prawdopodobnie wcale to nie pomoże), lecz wystarczy użyć w biosie opcji Clear DMI Data Pool, lub coś podobnego (u mnie jest to opcja Clear NVRAM) - różni producenci różnie to nazywają. Zwykle jest ta opcja w sekcji PCI/PNP Configuration.

weż zapodaj lepsze motherboard bo to nie jest zaciekawe

A Ty weź zapodaj sobie trochę rozumu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec tak panowie - zmienialem procka - NIC, zmienialem ram - NIC... ciagle to samo ale jeszcze sprobuje to co lechoo napisal - moze sie uda ! a jak nie to jade jutro na WGK i kupie jakas inna mobo :[ ps. wrobsipl - aleś sie wysilił nad tym postem... bo po co coś naprawiać jeśli jest stare - najlepiej od razu wyrzucić ?? n/c

UPDATE: w necie coś takiego znalazłem - "Takie objawy daje np. uszkodzony układ Flash EEPROM. Czasem wymiana

na nowy (na nowo zaprogramowany) pomaga. Warto też najpierw wyj±ć stary

układ z podstawki i włożyć na nowo -- może nie kontaktuje." - które to Flash EEPROM ??

UPDATE2 : znalazłem coś takiego ale to juz naprawde wyzsza szkola jazdy... "Veryfy DMI pool data .....failure - I SAVE MY MOTHERBOARD WITH THIS PROCEDURE

Warning!! this procedure is very DANGEROUS, you can cause several damage to any of yours componets, any responsability is of yours!!!!!

Well, before 2 days of hard battle with my motherboard for the Verify DMI pool data failure, my computer are frost in this stage, and i dream "if i remove the bios chip when the system are running?", well, my motherboard have a socket for bios chip and i make this steps: (repeat extactly)

- You must be download a flash bios utility of you mainboard (in my case, the award bios utility), and the correct bios image file (WARNING!!! the bios image file MUST be correct)in my case, the image of SY-5EHM v1.2

and save this files in a floopy disk

- You must be have a boot disk of dos or bootable disk of windows os

- Turn machine power on, with a bootable floopy disk and any hdd or cd drive disconnected

-When the machine make the drives scan (before the momory test), press pause key, for pause the system

-When the system are

paused, REMOVE the bios chip of you motherboard ( THE SYSTEM MUST BE POWERED ON, and paused)

-Removed the bios chip, press enter

-The system shows this:

Building DMI data........sucessfully

Verifyng DMI data........sucessfully

this are because when you remove the bios chip, you remove the DMI table inside the bios chip, and when the system go to verify DMI, can't find this database, then buil a new database DMI and the system start a boot disk without a bios chip

-When DOS is prompted, you must be REINSTALL THE BIOS CHIP WITH THE SYSTEM POWERED and prompting

-Replace the boot disk for the bios utility and the bios image

- If you bios are Award, you must be type this:"

"A:/>awdbios.exe /cd" (awbios.exe is in my case, is the name of my executable)

The /cd switch sets "clear & deletle DMI after write"

-When the window shows the message "enter file name" you must type the bios image filename, and press enter

-When the utility shows "you want save in a file?" you press N

-When the utility shows " program?, you must be press Y for accept to rewrite the bios chip, DO NOT TURN POWER OFF UNDER PROCESS, if you turn power off, you bios is half writed, and you motherboard is die.

-When the process is finished, you must be restart with the F1 key

If you follow this steps one at one, you can reflash you bios, note, the remove bios procedure is because the system will not read any boot device when find a DMI failure, and the remove procedure force the system to build a new DMI data.

Enjoy this info, and you recovered motherboard :-) " - ja to sie chyba tego nie podejme... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śmieszne jest to że jak wpisałem poprawnie VERYIFING DMI POOL DATA to nie znalazłem prawie nic a jak wpisałem VERYFING DMI POOL DATA to pare znalazło... dziś wieczorem powalcze z kompem i jutro dam znać czy coś to dało... jeśli sie nie da to uderzam na WGK po zakup... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra - chciałem żeby te posty były w miare czytelne a jakby sie zlały w jeden to chyba by takie nie były a może sie komuś to kiedyś przydać bo ja miałem spore problemy żeby sie dowiedzieć ocb z moim problemem więc niech reszta jak bedzie potrzebowac to niech to ma jasno przedstawione - taka byla intencja ale jesli dostalem upomnienie to ok! juz tak nie bede robil... sorx!

Gloam - puszczam go na 550 ale winda nie chce wstac ! na 500 idzie w miare ok, jak skombinuje jakies chlodzenie ciekawsze to pewnie i na 600 pojdzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...