Skocz do zawartości
Pavlik

PILNE!!! Jak przenieść dane z dysku ATA133 na SeriallATA??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupuję dysk Maxtor 120GB SerialATA 8 MB cache; mam drugi taki sam, ale 80 GB i ATA133. Chcę z tego mniejszego przerzucić ghostem dane, ale jest problem:

1- wiem, że potrzebne są sterowniki do SeriallATA, ale czy da się je zainstalować tylko przy "świeżej" instalacji WinXP (wciskając F6), czy można to zrobić już z poziomu zaintalowanego windowsa, jeszcze na tym starym dysku??

2- czy wogóle ghost (wersja 2003) bootujący z dyskietki widzi dyski SerialATA??

3 - czy konieczne jest zainstalowanie Service Packa??

4 - jaki jest najlepszy bios (pod kątem obsługi SerialATA)?? Ja mam wersje 05/14/2003-nVidia-nForce-6A61BA1BC-14

5 - co sądzicie o tym dysku?? Chodzi mi o to, czy jest chociaż porównywalny szybkością z tym starszym (byle nie wolniejszy)?? Bo skoro technologia zapisu 80GB/ talerz, to jak jest ze 120 gigabajtowymi wersjami?? Czy traci coś z tego powodu (tzn. traci na szybkości)??

Pozdrawiam!

Dzięki za wszelkie odpowiedzi!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam owego maxtora od ~miesiaca w drugim komputerze przeznaczonym do "pracy" ;]

Porownywalem go na swoim kompie z czystymi: seagate'm st3120026as i caviarem wd1200jd. Od obu maxtor byl wyraznie szybszy w pcmarku i sandrze.

Narazie moge o nim powiedziec same poztytywne opinie :]]], zobaczymy co bedzie pozniej - chociaz z tego co widze to caviorowych i seagate'owych ludzi narzekajacych na swoje dyski jest sporo, natomiast opinii o lipach z maxtorami jeszcze nie widzialem. Inna jakosc :D

niestety na twoje glowne pytanie nie jestem w stanie odpowiedziec poniewaz nie uzywam i nie uzywalem nigdy ghosta. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Z poziomu windowsa można zainstalować wszystkie sterowniki.

2. Widzi dyski SATA.

3. Service Pack to wiele poprawek, instaluj (chyba, że potrzebny Ci Robot Millenium do statyki, to nie instaluj)

4.Najnowszy.

5.Dysk jest OK, bierz i się nie zastanawiaj. Nie wiem jak z szybkością...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...