Skocz do zawartości
Makonar

Volcano 6Cu+, Thermal Pad, Copper Shim i pasta???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie odnośnie Volcano 6Cu+. Na spodzie ten coolerek ma miedzianą podkładkę. Sporo się naczytałem, o tych wynalazkach pod coolerami i sporo w tym było sprzeczności (jeden artykuł zaprzecza drugiemu) i teraz ja jestem skołowany, a niebawem przyjdzie zmienić cooler. Radbym wiedzieć jak to z tym jest. Oto moje pytania:

1. Większość serwisów, poleca zdrapanie płytki przewodzącej i użycie normalnej pasty.

2. Czytałem, że nie powinno się używać pasty kiedy jest taka płytka. (jakiś stary artykuł, ale kto wie...)

3. Nie powinno się używać Copper Shima wraz z coolerem z taką podkładką.

Moje pytania dotyczą Volcano 6Cu+, być może któreś z tych jest prawdziwe dla innego coolera. Chcę zamontować go i użyć Copper Shima, oraz pasty, tak więc powinienem:

1. Olać, i zakładać cooler z podkładką, copper shimem i smarować pastą.

2. Zdrapać podkładkę i montować cooler z copper shimem.

3. Nie używać copper shima, żeby podkładka nie zawadzała.

4. Nie używać pasty... (tiaaa)

Jakie są opinie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem w ten sposób coolery której mają tą podkładke na spodzie są produkowane z myślą o uzytkownikach którzy zakładając cooler nie myślą już o pastach i nnych wynalażkach.

Ja proponuję ci jednak kupić coper shime ta płytka obniża temperature o około 2 - 5 stopni ale jej podstawowa zaleta jest to że nie uszkodzisz rdzenia procesora, rdzeń proca radze posmarować jakąś dobrą pasta teroprzewodzącą na AS III, i zdrap to badziewie przyklejone do proca z pasta i z schimem bedzie o wiele lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, Copper Shima mam, tylko martwiłem się czy usuwać te płytke czy zostawić.

Mam jeszcze jedno pytanie: Zamierzałem zmienić wentylator na 6Cu+ z 60x60 mm na 80x80 mm za pomocą przelotki. Bardzo dobra była ostatnio chyba w ofercie 4MAXcoo, ale zniknęła... w każdym razie mam już jedną. Zastanawiam się czy to bardzo osłabi działanie całości. Wiatrak będzie miał 40 CFM czyli więcej niż ten 60x60, ale przelotka i rozmiary zapewne zmniejszą ciśnienie powietrza. Spadek hałasu bedzie duży a wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedłóg mnie jeśli zamienisz 36CFM'owy wentyl na 40CMF'owy, to spadku wydajności w ogule nie będzie. A tak apropos, to niewiem czy masz już tego V6CU+,- jeśli nie to kup sobie Volcano7+- jest duuużo wydajniejszy, cichszy i niwiele droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... Niewiele? Ponad 2 razy tyle w 4MAXcool!! To po pierwsze, po drugie Volcano 7+ waży coś chyba blisko 600 g? Nie pamiętam, może 467g (gdzieś na forum była ta informacja), ale w każdym bądź razie to o dużo za dużo! Dam głowę, że 6Cu+ nie waży tyle, bo to w końcu aluminium. Dochodzi do tego niedawna walka o wyższość aluminium nad miedzią, oraz to, ze Volcano 7+ ma słabe zapięcie, a przy większej wadze to klapa. Jakbym miał taką kasę to bym sobie kupił Volcano 9...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...