Skocz do zawartości
Przemo

HDD WaterBlock - projekty, zdjęcia, wykonanie, wyciszanie

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje taki temat. A dotyczyć on ma bloków wodnych na hdd, ja swój już wykonałem więc to nie jest kolejny post z cyklu jak chłodzić hdd. Szukałem na forum jakichś projektów bloczków na hdd ale jest tego bardzo mało. Proponuej tu zamieszczać wszystkie projekty, posiadaczy takich bloków o zdjęcia, itp. Mam nadzieje że topic się rozwinie.

Ja zarzucam swój HDD block, projekt standardowy, lutowany z rurek a do nich przylutowane płaskowniki do przykręcenia hdd.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak ktoś ma jakies ciekawsze pomysły to proszę zarzucać tu. Jak temat się przyjmie to proponował bym przykleić. No zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie mu chodzilo o chlodzenie topu dysku.

a w kwestii wyciszania - zmontowalem ostatnio ze starej obudowy cd-ka, pianki i korka wyciszacz do mojego dyzia. ale niewiele na razie dal - z dwoch powodow:

raz - ze to stary dyzio i wydaje wysoki trudny do wytlumienia dzwiek przy pracy

dwa - ze jest wciaz chlodzony powietrzem :D co czyni cala impreze dosc bezsensowna. ale jak zmajstruje bloczek hdd to bedzie jak znalazl.

przy okazji moge sie podzielic fotkami/uwagami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcze zajechany U6 który szumi już na łożyskach i jemu wyciszenie chyba już nic nie da. 5400 rpm a jak jest w kieszeni to potrafi się do 50stC zagrzać. A barakuda to przy pracy głowicą trzeszczy to jest do zrobienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może by tak jeszcze na gore dwie takie rurki z z tymi płaskownikami?

A po co skoro dysk sie grzeje na boki? 8O

Tu sie nie zgodze z kolega- na swoja barracude IV, lezaca na gorze obudowy, nie przykrecona, polozenie radiatora zalman 6000 dalo spadek temp. z 37 do 32st.

Gdy byla wkrecona w obudowe, gora tak samo byla goraca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem masochistą i lutowałem to lutownicą kolbową taką na prąd. Położyłem na stole płaskownik na nim ustawiłem rurkę i na to położyłem grot lutownicy tak że dotykał płaskownika i rurki jednocześnie i tak nagrzewałem przek ok godzinę. Jak już było dobrze nagrzane to "heftnąłem" cyną na środku by "złapało" i już normalnie jeździłem lutownicą na boki rozprowadzając cynę z jednej i drugiej strony, żadnego kwasu do czyszczenia, wystarczy pożądnie nagrzać miedź i lutuje się bez problemu. Polecam podłożyć pod to jakąś dececzkę mo można sobie stół upaskudzić :D tak jak mi się udało ale to szczegół, oczywiście wszytko przed lutowaniem odmierzone, otwory powiercone by po zlutowaniu pasowało. Rurki fi15mm by pasowały do mojego obiegu.

Co do grzania dysku: myślę że takie chłodzenie starczy bez problemu na barakudzie. Docelowo ma być ona obłożona pianką wygłuszającą więc chłodzenie od góry mnie nie użądza za bardzo.Wiadomo że od góry też jest trochę ciepła i jak coś tam postawimy (radiator) lub dmuchniemy powietrzem to temp spadnie. Ale wydaje mi sę że boki się bardziej grzeją, bo to w sumie wszysko do tego jest przykręcone a wieczko od góry już tak nie daje za dużo, zauważcie że jest na uszczelce. Podam przykład: kiedyś zaniosłem U6 do kumpla i wstawiłem do kieszeni (ATA33), pokopiowałem sobie pliki i jak wyciągnełem dysk to był tak gorący że nie szło go utrzymać, dosłownie parzył i to w szczególności po bokach, góra aż tak nie a dół to wiadomo guma :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może by tak jeszcze na gore dwie takie rurki z z tymi płaskownikami?

A po co skoro dysk sie grzeje na boki? 8O

Tu sie nie zgodze z kolega- na swoja barracude IV, lezaca na gorze obudowy, nie przykrecona, polozenie radiatora zalman 6000 dalo spadek temp. z 37 do 32st.

Gdy byla wkrecona w obudowe, gora tak samo byla goraca.

No to zawsze jak zapodasz wiatrak to temperatura Ci zejdzie. Nic w tym nadzwyczajnego. Jesli HDD nie jest chlodzony wogole to po pewnym czasie i on i otaczajace powietrze beda stosunkowo cieple.

Generalnie dyski sa konstruowane tak, ze cieplo oddawane jest na boki i tym samym na obudowe. Seashield prawie wcale nie przewodzie ciepla (zobacz jak jest on montowany do glownej konstrukcji dysku).

Faktycznie w niektorych dyskach mocniej grzeje sie elektronika, ale z tym akurat spotkalem sie zaledwie kilka razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Hey!

Ja w kwesti formalnej.

Czytałem tu i tam,że dyski grzeją się głównie na bokach..... ale moim zdaniem to nie jest prawda (no może nie cała). Mam barracudy 7 120 GB w kieszeniach wymiennych z wiatrakami (strasznie glośno ale skutecznie - chce to zmienic na cos innego).

Mam dwa rozwiazania - jeden dysk jest w kieszeni z dwoma wiatrakami, kieszen z przodu ma 2 wiatraki ktoire daja ciag powietrza owiewajacy hdd - dysk jest idealnie schłodzony - temperatura sprawdzana "na dotyk" jest taka sama jak dysku odlaczonego od kompa. Druga kieszen jest bez wiatarakow - zdjąłem górną porywę z kieszeni, nad kieszenią z hdd zamontowałem zaslepkę z 2 wiatrakami ktore wieją "rozproszonym strumieniem powietrza nad hdd - dysk troche ceiply ale nie parzy!. Bez wiatrakow hdd-ki w kieszeniach parza - nawet jak były malo obciazone przez kilkadziesiat minut.

Przyglądając się konstrukcji hdd widać wyrażnie,że górna część jest skonstruowana do oddawania ciepła - duża powierzchnia metalowa - i silnie sie tam nagrzewa ("parzy") - a boki w tym samym czasie nie sa tak gorące ("nie parza tak mocno" choc to może subiektywne odczucie).

Jeśli chodzi o chłodzenie to chyba najlepszy byłby płaski blok wodny na górę o dużej powierzchni - co powinno idealnie schłodzić hdd -boki są mało istotne bo mają małą powierzchnię, a pozatym jak schłodzimy górę dysku to temperatura rozłoży się równomiernie w całym napędzie - spadnie!

Inne rozwiązanie o którym myślę to radiatory przyklejone do góry hdd (takie miedziane o dużej powierzchni "wachlarzyki" i ciche wentylatory (np. Papst).

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Baski

PS

Wydaje mi się, że chłodzenie samych boków w hdd będzie mało wydajne :-( - mała powierzchnia oddawania ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwiem ci jedno praktycznie identyczny blok zrobilem jakies 7-8 miesięcy temu tylko że ze szybkozłączklami zakręcanymi commozi.

Chłopie gratulacje wytrwałości z taką lutownicą.

napisz jak sobie poradziłeś z zapewnieniem równoległości w obu plaszczyznach tych blaszek przykręcanych do dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz napisze jeszcze raz. Rozbierzcie sobie dysk (jakis nowy model :) na czesci pierwsze i zobaczcie jak jest on zbudowany: jest przede wszystkim duza czesc specjalnie odlewana (tak w ktorej jest komora z talerzami) i do tego od gory i dolu PRZYKRECONE sa seashieldy.

Jesli nie bedziemy chlodzic bokow to jasne, ze po pewnym czasie nagrzeje nam sie wszystko. Dotknijcie/sprawdzcie temperatrure bloku wodnego - jest bardzo podobna do wody. Wylaczcie na pare godzin wiatraki na chlodnicy albo pompe na kilka minut, a zobaczycie, ze stanie sie on goracy. Tak samo z dyskiem - nie chlodzony wogole - bedzie goracy.

Co z tego, ze gora dysku jest wielkim i plaskim obszarem? Dla mnie moglaby byc nawet wielka jak Sahara, ale:

- sa na niej stickery, ktorych zerwanie oznacza utrate wewnetrznej gwarancjii producenta

- jest ona przykrecana (to nie jest jednolita calosc) to tej czesci wlasciwej

- staramy sie montowac chlodzenie jak najblizej zrodla ciepla, wiec blok na seashield jest troche bez sensu (gdzie lepiej zalozyc blok - na GPU czy po drugiej stronie karty?). BTW raditory przyklejone od gory niestety wiele Ci nie dadza, a narobia tylko problemu.

Osobnym problemem jest elektronika. Wlasnie przez nia Seagate zrezygnowal z dolnych seashieldow, ale w mojej 80Gb 7 nie grzeja sie ona jakos strasznie. Zapodalem tam 4 male radiatorki, ale raczej wiele one tam nie robia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałęm nawet takie roziwązanie, że były ułożone 2 dyski, jeden na drugim, przykręcone z jednej strony do podobnej kontrukcji bloku (ale tylko na jedną stronę i na 2 dyski), całość w piance wyciszającej - i rezultaty świetne.

Dyski są tak robione, żeby boki mogły odbierać ciepło i przekazywać je w obudowę. Poza tym wytwarzają relatywnie mało energii cieplnej, więc jakieś bardziej skomplikowane systemy to przesada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie Lukas20 ma racje. zobaczcie jak jest skonstruowana ta glowna metalowa czesc do ktorej jest wszystko przymocowane. efektywne chlodzenie bokow z pewnoscia wplynie na nizsza temperature rzeczywista (nie wiemy gdzie tak naprawde jest mierzona temperatura) niz w przypadku chlodzenia gory dysku.

w moim maxtorze jest jednak jedna dziwna rzecz utrudniajaca chlodzenie bokow. otoczenie miejsc w ktorych sa dziury na sruby sa lekko wypukle (dla kazdej dziurki powierzchnia nie wieksza niz 1cm^2). dziwi mnie takie rozwiazanie :roll:

niestety przez to dysk po przykreceniu do budy slabo oddaje na nia cieplo wiec u mnie taki blok nie byl by dobrym rozwiazaniem. ja dmucham na nie z przodu wiatraczkiem 80mm @ 7v i to im w zupelnosci wystarcza. mozna by sie pokusic nawet o 5 volt budujac jakis tunel tak by powietrze przeplywalo bardzo blisko dyskow.

ciekawi mnie jak jest z temperaturami raptorkow :) moze ktos ma i sie wypowie jak go chlodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz napisze jeszcze raz. Rozbierzcie sobie dysk (jakis nowy model :) na czesci pierwsze i zobaczcie jak jest on zbudowany: ...

wlasnie o to chodzi ze im szybszy (obroty talerzy) dysk tym bardziej grzeja sie boki - dlatego wczesniej pisalem o dysku 5400 i elektronice bo za bardzo to uprosciles ...

a nawet nie trzeba nic rozbierac wystarczy poszukac fotek np WD Raptora zeby sie przekonac co ma oddawac cieplo do otoczenia

dla leniwych :P http://www.xbitlabs.com/articles/storage/d...d-raptor_2.html

a TU inny ze sposobow na blok dla HDD DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz napisze jeszcze raz. Rozbierzcie sobie dysk (jakis nowy model :) na czesci pierwsze i zobaczcie jak jest on zbudowany: jest przede wszystkim duza czesc specjalnie odlewana (tak w ktorej jest komora z talerzami) i do tego od gory i dolu PRZYKRECONE sa seashieldy.

True. Wlasnie przedwczoraj rozebralem WD'ka 3,1Gb :) Szkoda ze korpus jest z ALU :) Moze znajdzie sie jakis twardziel i odleje sobie to z Cu? :lol: Gdybyscie chcieli foty, to mowcie, ale wyglada podobnie do tego pod linkiem powyzej.

Co do grzania sie elektroniki... wg. moich pomiarów pobiera ona 10mA, co przy 5V dalej 0,05W. Glowica i silnik jest zasilane sa chyba z 12V. Dysk na 12V pobiera ok. 0,5A, co daje 6W. Przy intensywnej pracy do 0,8A. Moze w nowszych modelach wartosci te sa wieksze, ale chyba nie az tak wiele?! Jesli chodzi o elektronike, to moga sie tam grzac te duze tranzystory, one moga smigac na 12V i ruszac glowica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek > prawdopodobnie elektronika grzeje sie roznie w zaleznosci od modelu. W Barracudzie 7 jest ciepla, ale na pewno nie goraca (~30*C).

Niestety akurat na nia bloku nie zalozymy, wiec jedyne co mozna zrobic do zapodac nadmuch i ewentualnie dac radiatorki.

Az tak mocno grzala Ci sie elektronika w dysku?

Na stronach producentow sa czesto podawance w specsach pobory mocy. Niestety trudno potem rozdzielic to na pobory dla elektroniki wewnetrzenej i zewnetrzenej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co się dzieje, przecież miało być o blokach wodnych na HDD a powstała zażarta kłutnia z której strony się grzeje HDD, czyżby nikt (no prawie) nie miał bloku na HDD, dawać fotki a nie kłucić się, wiadomo że najważniejsze są boki, ale niech będzie też góra. Tu mają być foty i projekty bloczków na HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Niestety akurat na nia bloku nie zalozymy, wiec jedyne co mozna zrobic do zapodac nadmuch i ewentualnie dac radiatorki.

Az tak mocno grzala Ci sie elektronika w dysku?...

ad 1. jakby ktos lubil zabawe to by sie dalo cos a'la seashield ale nie z przyklejona gabka tylko cienka podkladka silikonowa, tyle ze ten seashield bylby przykrecany nie do dysku tylko do tych plaskownikow z rurakmi - jakos cieplo by bylo przekzaywane

ad 2. nie mocno - po prostu dysk jest chlodny (wiadomo 5400 rpm) a elektronika ciepla co nie znaczy ze goraca tylko cieplejsza od bokow i topa twardziela :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny system chlodzenia -U shape - i starcza w zupełnosci

z technologicznego punktu widzenia podpowiem wam ze do precyzyjnego montażu całości użyłem starego uszkodzonego HDD - lutowanie kolanek przeprowadzałem na przykręconych blaszkach

boki dysku zeszlifowałem - producent maluje je jakąś ohydnaczarną farbą - no i nie są zbyt równe - dysk ma temperature o 1-2 stopnie większą od chłodziwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polutowałem najpierw te długie rurki z płaskownikami, zlutowałem kolanka do tej krótszej rurki, przykreciłem to do hdd, odtysowałem na łączeniach pisakim kreski i zdjąłem z hdd i później polutowałem pozostałość. Pasuje git. Tylko lutowanie kolbą to długotrwała praca hehe, godzina nagrzewania jednego elementu ale wtedy już idzie jak się dobrze nagrzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby sie nie bawic nadmiernie z dopasowywaniem proponuje polaczyc dwie czesci bloku z plaskownikami za pomoca weza. albo rozciac laczaca rurke (ta na krotkim boku dyzia), skrocic ja o centymetr i znow polaczyc wezem. zapewni to zupelna swobode w manewrowaniu bokami bloku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zamierzam cos takiego zrobic, bzcmoze uda mi sie zalatwic jednolite kawalki miedzi. Przewierci sie dziurki i bedie prawie jak Innowatek.

Mam tylko jedno pytanie. Czy moge, aby calkowicie wyciszyc dysk, zamknac go w jakies szczelnej obudowie lub owinac jakims wygluszaczem, czy lepiej nie ryzykowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi