Skocz do zawartości
Przemo

HDD WaterBlock - projekty, zdjęcia, wykonanie, wyciszanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest nie laczone to zadna rewelacja. Po prostu wypolerowana miedz.

Problem w tym, ze cyna pewnie bardzo zepsuje wyglad.

Jak juz mowil Maciek, lepiej jest dac wieksze rurki i splaszczyc je w miejscu styku.Jak to jest nie laczone to zadna rewelacja. Po prostu wypolerowana miedz.

Problem w tym, ze cyna pewnie bardzo zepsuje wyglad.

Jak juz mowil Maciek, lepiej jest dac wieksze rurki i splaszczyc je w miejscu styku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lutowalem oczywiscie palnikiem. na plaskownik polozony poziomo polozylem rurke (wczesniej obie czesci posmarowalem pasta lutownicza) , nagrzalem, i przylozylem cyne (z jednej strony rurki). cyna sie ladnie wessala. nastepnie miejsce lutowania (bo cyna od strony podawania troche pobrudzila plaskownik tak na 1-3 mm od rurki) zamaskowalem tym pretem miedzianym - czyli polozylem pret, umocowalem calosc ladnie i podgrzalem - pret sie przylutowal do plaskownika i rurki, tworzac dodatkowa powierzchnie przewodzaca cieplo od plaskownika do rurki.

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna kupic rurki duzo wieksze :)

Heheh, czy je splaszczysz, czy nie, i tak punkt styku blachy z rurka jest JEDEN (elipsa i okrag maja jeden punkt wspolny ze styczna :)). Dodatkowo jak splaszczasz mlotkiem czy imadlem, to trudno potem "zaokraglic" spowrotem ta rurke i widac bicia mlotkiem... Co prawda zmniejsza sie ilosc lutowia i to jest bonus, ale jesli bedzie ono cyna, to nie tez dobrze... . Najlepiej byloby polutowac srebrem albo mosiadzem. Podoba mi sie pomysl Witcha i Popixsa - tam nie ma takiego problemu :P Ale i tak podziwiam prace Arthx'a. Bardzo ladny poler. Mi sie nie chcialo ostatnio tak czyscic tych rurek, co niebawem zobaczycie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie wypowiem tak, nie jestem z fizyki dobry ale na chlopski rozum powiem tak :

1. cieplo unosi sie do gory.

2. boki HDD sa powyrzej grubosci 4mm dlatego komulowane tam cieplo jest wieksze dodatkowo to nagrzewa gorace powietrze wypychajace na boki przez taleze, dlatego boki sa bardziej gorace. Jak wiadomo im grubsza powieszchnia tym slabiej(wolniej) oddaje cieplo.

3. Gora ma wieksza powieszchnie oddawania i jest ciensza od bokow i wynosi jej grubosc kolo 1,5mm blacha.

Mozna by bylo jeszcze cos napisac o tym ale jak czytam ze sie klucicie to mnie juz to troche wkuzylo, co sie bardziej nagrzewa bok czy gora???

jasne ze bok, ale jest jedeno ale, z boku ino odbierzezsz gorace powietrze zas z gory odbierzesz i schladzasz tam komulowane gorace powietrze.

wiec odpowiedz jest oczyswista

co do ort. to nie jestem w tym dobry wiec wybaczcie jesli walnołem jakie byki a napewno sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klaster > zadnego ciepla z powietrza nie odbierasz.

Z boku wystaje Ci normalna wewnetrzna obudowa dysku. Od gory masz tylko seashielda (blacha ma ~0,5mm a nie 1,5), ktory w dodatku tylko w 4-6 punktach styka sie z "obudowa wewnetrzna".

Jedyny sens zeby robic WB to chlodzenie bokow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w moim przypadku nie jest się czym chwalić, jest za co się czego wstydzić, no ale jeśli nic lepszego nie zrobilem to pokaze to co mam. A mianowicie blok na hdd. Nie wyobrazam sobie zeby jego konstrukcja byla jeszcze prostrza od obecnej, ale moze wydajnosci bloku hdd firmy cpc moje dzielo dorowna. Plany robudowy tej konstrukcji polegaja na dorobieniu drugiego takiego bloku i przymocowanie ich na sruby po bokach dysku. Na razie tego nie zrobilem, bo brak wiertarki uniemozliwia mi wykonanie otworow na ów sruby. Czekam na ewentualne opinie na temat tegoz wynalazq ;) No a oto i on:

Dołączona grafika

A pod tym adreserm http://www.szop.site.pl/hdd_block/ jest troche wiecej jego fotek. Juz dalem to na inne forum i zostalem troche ochrzaniony ze to jest syf, prawdopodobnie Ci co to mowili maja racje... No niestety, ale przecierz nie bede robil jakigos frezowanego blogu jak na cpu ;) Moze jednak miedzy lolami znajda sie tu jakis konstruktywne opinie - co zmienic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plany robudowy tej konstrukcji polegaja na dorobieniu drugiego takiego bloku i przymocowanie ich na sruby po bokach dysku. Na razie tego nie zrobilem, bo brak wiertarki uniemozliwia mi wykonanie otworow na ów sruby.

No to powinno wszystko wyjasniac :) A co do samej budowy tegoz sprzetu? Bo jak mam dorabiac drugi to ewentualnie moge jakies ulepszenia wprawdzacic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że dyski się nagrzewają ale te wszystkie pomysły są dobre tylko po co przecież takie chłodzenie obniży jego temperaturę o 3-4C warto tyle roboty nie sądze szkoda czasu lepiej robić blok na cpu lub gpu bo mamy satyswakcję że temp. spadła :D a przy hdd to szkoda czasu o te kilka stopni :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obnizanie temp hdd wydlurza jego zywotnosc (chyba) a poza tym dzieki jego chlodzeniu mozna go np zapakowac w mate wyciszajaca, nie martwiac sie ze sie za bardzo przegrzeje. Tylko mnie ciekawi jak spektakularniej ochlodzic, bo ta konstrukcja demonem wydajnosci nie jest... A co do budowy bloczq na cpu to z bardzo prostego wzgledu: jak latwo dostrzec na zdjeciu nie mam za duzych zdolnosci majsterkowania wiec z blokiem na porcka bym sobie raczej nie poradziel, a qpno gotowego nie przynosi tyle satysfakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi