Skocz do zawartości
runforestrun

Kilka małych pytanek o sprzęcie Prosze o pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw konfiguracja:

płytka ECS K7S5A (badziew)

AMD Athlon 2000+ (1.67 Ghz)

Ram Kingston 256 MB Sdram (133)

Karta graficzna: Msi gf 5200 TD128 MS8911

dzwięk Audigy II

dyski:

1. Seagate Baracuda IV 40 GB (7200)

2. WD Cavar 160 GB (7200 8mb master)

napędy: 3 Cd-r, RW, DVD

Komp nie jest wypasiony ale śmiga nieżle (nie gram, tylko strategie C&C rules)

Mam kilka małych pytanek:

1. Mam zamiar zmienić ramy(na 512 DDR)najprawdopodobniej Kingstony 400Mhz PC3200 (słyszałem, że są dobre Zgadza się?) Płytka obsługuje tylko 266MHz w związku z tym: Czy to pójdzie dobrze? (oczywiście na 266 MHz) Czy będzie jakakolwiek różnica w stosunku do zwykłych 266-tek i 266-tek Kingstona? Jeśli tak to jak duża? (Kupuje takie bo za 5-6 miesięcy zmienie płytke, dokupie 512 i szafa gra.)

2. Mam Athlona XP 2000+, czy na mojej płytce da się go jakoś podkręcić? (asekuracyjnie JAK?) A właśnie w Aida32 wykrywa go jako Barton!!! Ja słyszałem, że nowe 2000+ są niemal identyczne jak Bartony (ta sama technologia produkcji) Może coś o tym wiecie?

Jaka powinna być temperatura XP-ka? Xp-ki fajczą się dopiero przy 90 st. ale od 70-75 zaczynają się ciąć. Może doradzicie mi jakiś cichy (podstawa - po to wymieniam), w miare wydajny i niestety jak najtańszy wentylatorek. (nie widze potrzeby zmieniania radiatora mój zestaw to Cool Master, wysoki model - ale już głośny, bo kupiony na przełomie 2001/2002 roku wcześniej działał na Athlonie 1 Ghz)Aktualnie ma 43 st. (zamknięta i uszczelniona obudowa)gorzej z chłodzeniem zasilacza ale kit z tym.

3. Karta graficzna MSI GF5200 (bład nie z mojej winy :-((( ) 250/400 Ma zamiar zainstalować went. TRACER VGA/Chipset TRW-1235S (mam tylko wielki radiator) i może radiator na pamięć, co będe mógł z tym zrobić? (w pełni bezpiecznie) Jak już wspomniałem karta to był błąd (długa historia)miał być Ti4200, ale i tak mile się zaskoczyłem (jak na GF5200). Na tej samej konfiguracji (własne testy) bije na głowe niemarkowe 5200, a także markowe (Gainward itp.), jest niemal identyczna jak HiS R 9200 (różne testy różne wyniki) i minimalnie gorsza od markowej R 9000Pro! Niespodziewałem się takich osiągów od MSI! Co sądzicie o tej firmie (może macie jakieś szczegółowe opisy, testy itp. Chciałbym coś o niej poczzytać)

5. Opłaca mi się zupgradować BIOS (stary z 11.01) Czy to coś da? Ten wykrywa Athlona 2000 jako unknown :-))) troche to irytujące (Nie ma na liście). Jakie mogą wyniknąćkonsekwencje? (np przy restarcie) pewnie trzeba będzie wgrywać biosa z awaryjnego Nie?

6. Ostatnie :-))) Ma ktoś jakieś informacje na temat Bittorrenta (najlepiej po Polsku, ale po angielsku też OK) bo na stronce są dziwne!

Z góry przepraszam za tak długi zestaw pytań ale chciałem by to było uporządkowane. Sorki też za błędy. Jestem w tych sprawach nowicjuszem, moge jedynie pomóc z dziedziny dzwięku (karty, głośniki itp.)

Uprzejmie prosze o pomoc z tymi problemami (śpieszy mi się jedynie z ramami) Nie trzeba odpowiadać odrazu na wszystkie :-))),

Dla mnie liczą się jakiekolwiek sugestie. Z góry bardzo dziękuje za pomoc! POZDRAWIAM!

PS. Może macie jakieś proste programiki do sprawdzania temperatur itp. na procku i karcie graficznej oraz do podkręcania. Najlepiej dla początkujących! (z zabezpieczeniami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sporo tego ...

Ad 1 . czy masz wołe na mobo gnaizda pamiecii DDR :?: :?:

bo jak ich nie masz to zapomnij o PC3200

Ad2 . Jak masz moliweośc zabawy FSB i mnoznikiem to go z biosu podkręsisz

a jak nie to tylko ciecie / lutowanie / malowanie mostków ci pomoże , ew. softwerowo podkrecaj FSB - zajrzyj do działu podkrecanie - tamci powinni pomóc ( najpirw poszukaj o tej płytce informacji na tym forum -

http://forum.purepc.pl/search.php )

Ad3 . nie mas zna mysli FX 5200 ??

Ad 5 . opłaca się i to bardzo , ogólnie przy firmowym biosie nic nie powinno sie stąć ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to wołe na mobo? Tak FX 5200 (ogólnie przezemnie znienawidzony, ale tej firmy sprawuje się całkiem nieżle) Z biosu nic nie zrobie (<font color="#FF0000">[ciach!]</font> płyta ECS) Dzięki

1.Płytka jeżeli chodzi o podkrecanie to rzeczywiscie nei imponuje ale jezeli chodzi o wydajnosc to jest wysoka , czesto przewyższa KT 333 :!:

2.Co do podkrecania na niej ot nie jest łatwo ale dla chcacego nic trudnego, wgrywasz nowego chepobiosa i na początek wydajnosc leci do góry o kilka % do tego masz mozliwosc zaminy fsb co jakies 5Mhz .

3.Pamieci na tej płycie pujda nawet 400Mhz , oficialnie obsługuje on 266Mhz a bardzo dobrze chodza pamieci również na szynie 333Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. DDR 400 pójdzie na 266 bez problemu. Kingston dobra firma i pamięci bezproblemowe - choć zwykłe Valueramy słabo się kręcą. Zwróć uwagę że są dwie wersje kingstonów DDR400 - z cl3 i cl2,5 - te drugie troche lepsze ale droższe.

2. Do podkręcania musisz zmienić bios tak jak mówi lukasrz. Co do AXP2000+ to masz prawdopodobnie Thortona - jest to Barton z zablokowaną częścią pamięci cache - zwykle da się odblokować - jest o tym dużo na forum

3. Nie znam się na FXach, więc nie będe gadał.

4. No właśnie, gdzie zgubiłeś punkt 4 ;)

5. Tak, patrz punkt 2.

6. W dziale gry był długi temat "Co to jest Bittorrent?" czy jakoś tak, zaglądnij tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...