runforestrun Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Najpierw konfiguracja: płytka ECS K7S5A (badziew) AMD Athlon 2000+ (1.67 Ghz) Ram Kingston 256 MB Sdram (133) Karta graficzna: Msi gf 5200 TD128 MS8911 dzwięk Audigy II dyski: 1. Seagate Baracuda IV 40 GB (7200) 2. WD Cavar 160 GB (7200 8mb master) napędy: 3 Cd-r, RW, DVD Komp nie jest wypasiony ale śmiga nieżle (nie gram, tylko strategie C&C rules) Mam kilka małych pytanek: 1. Mam zamiar zmienić ramy(na 512 DDR)najprawdopodobniej Kingstony 400Mhz PC3200 (słyszałem, że są dobre Zgadza się?) Płytka obsługuje tylko 266MHz w związku z tym: Czy to pójdzie dobrze? (oczywiście na 266 MHz) Czy będzie jakakolwiek różnica w stosunku do zwykłych 266-tek i 266-tek Kingstona? Jeśli tak to jak duża? (Kupuje takie bo za 5-6 miesięcy zmienie płytke, dokupie 512 i szafa gra.) 2. Mam Athlona XP 2000+, czy na mojej płytce da się go jakoś podkręcić? (asekuracyjnie JAK?) A właśnie w Aida32 wykrywa go jako Barton!!! Ja słyszałem, że nowe 2000+ są niemal identyczne jak Bartony (ta sama technologia produkcji) Może coś o tym wiecie? Jaka powinna być temperatura XP-ka? Xp-ki fajczą się dopiero przy 90 st. ale od 70-75 zaczynają się ciąć. Może doradzicie mi jakiś cichy (podstawa - po to wymieniam), w miare wydajny i niestety jak najtańszy wentylatorek. (nie widze potrzeby zmieniania radiatora mój zestaw to Cool Master, wysoki model - ale już głośny, bo kupiony na przełomie 2001/2002 roku wcześniej działał na Athlonie 1 Ghz)Aktualnie ma 43 st. (zamknięta i uszczelniona obudowa)gorzej z chłodzeniem zasilacza ale kit z tym. 3. Karta graficzna MSI GF5200 (bład nie z mojej winy :-((( ) 250/400 Ma zamiar zainstalować went. TRACER VGA/Chipset TRW-1235S (mam tylko wielki radiator) i może radiator na pamięć, co będe mógł z tym zrobić? (w pełni bezpiecznie) Jak już wspomniałem karta to był błąd (długa historia)miał być Ti4200, ale i tak mile się zaskoczyłem (jak na GF5200). Na tej samej konfiguracji (własne testy) bije na głowe niemarkowe 5200, a także markowe (Gainward itp.), jest niemal identyczna jak HiS R 9200 (różne testy różne wyniki) i minimalnie gorsza od markowej R 9000Pro! Niespodziewałem się takich osiągów od MSI! Co sądzicie o tej firmie (może macie jakieś szczegółowe opisy, testy itp. Chciałbym coś o niej poczzytać) 5. Opłaca mi się zupgradować BIOS (stary z 11.01) Czy to coś da? Ten wykrywa Athlona 2000 jako unknown :-))) troche to irytujące (Nie ma na liście). Jakie mogą wyniknąćkonsekwencje? (np przy restarcie) pewnie trzeba będzie wgrywać biosa z awaryjnego Nie? 6. Ostatnie :-))) Ma ktoś jakieś informacje na temat Bittorrenta (najlepiej po Polsku, ale po angielsku też OK) bo na stronce są dziwne! Z góry przepraszam za tak długi zestaw pytań ale chciałem by to było uporządkowane. Sorki też za błędy. Jestem w tych sprawach nowicjuszem, moge jedynie pomóc z dziedziny dzwięku (karty, głośniki itp.) Uprzejmie prosze o pomoc z tymi problemami (śpieszy mi się jedynie z ramami) Nie trzeba odpowiadać odrazu na wszystkie :-))), Dla mnie liczą się jakiekolwiek sugestie. Z góry bardzo dziękuje za pomoc! POZDRAWIAM! PS. Może macie jakieś proste programiki do sprawdzania temperatur itp. na procku i karcie graficznej oraz do podkręcania. Najlepiej dla początkujących! (z zabezpieczeniami) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 sporo tego ... Ad 1 . czy masz wołe na mobo gnaizda pamiecii DDR :?: :?: bo jak ich nie masz to zapomnij o PC3200 Ad2 . Jak masz moliweośc zabawy FSB i mnoznikiem to go z biosu podkręsisz a jak nie to tylko ciecie / lutowanie / malowanie mostków ci pomoże , ew. softwerowo podkrecaj FSB - zajrzyj do działu podkrecanie - tamci powinni pomóc ( najpirw poszukaj o tej płytce informacji na tym forum - http://forum.purepc.pl/search.php ) Ad3 . nie mas zna mysli FX 5200 ?? Ad 5 . opłaca się i to bardzo , ogólnie przy firmowym biosie nic nie powinno sie stąć , Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
runforestrun Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Co to wołe na mobo? Tak FX 5200 (ogólnie przezemnie znienawidzony, ale tej firmy sprawuje się całkiem nieżle) Z biosu nic nie zrobie (<span style="color:red;">[ciach!]</span>lona płyta ECS) Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Co to wołe na mobo? Tak FX 5200 (ogólnie przezemnie znienawidzony, ale tej firmy sprawuje się całkiem nieżle) Z biosu nic nie zrobie (<font color="#FF0000">[ciach!]</font> płyta ECS) Dzięki 1.Płytka jeżeli chodzi o podkrecanie to rzeczywiscie nei imponuje ale jezeli chodzi o wydajnosc to jest wysoka , czesto przewyższa KT 333 :!: 2.Co do podkrecania na niej ot nie jest łatwo ale dla chcacego nic trudnego, wgrywasz nowego chepobiosa i na początek wydajnosc leci do góry o kilka % do tego masz mozliwosc zaminy fsb co jakies 5Mhz . 3.Pamieci na tej płycie pujda nawet 400Mhz , oficialnie obsługuje on 266Mhz a bardzo dobrze chodza pamieci również na szynie 333Mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 1. DDR 400 pójdzie na 266 bez problemu. Kingston dobra firma i pamięci bezproblemowe - choć zwykłe Valueramy słabo się kręcą. Zwróć uwagę że są dwie wersje kingstonów DDR400 - z cl3 i cl2,5 - te drugie troche lepsze ale droższe. 2. Do podkręcania musisz zmienić bios tak jak mówi lukasrz. Co do AXP2000+ to masz prawdopodobnie Thortona - jest to Barton z zablokowaną częścią pamięci cache - zwykle da się odblokować - jest o tym dużo na forum 3. Nie znam się na FXach, więc nie będe gadał. 4. No właśnie, gdzie zgubiłeś punkt 4 ;) 5. Tak, patrz punkt 2. 6. W dziale gry był długi temat "Co to jest Bittorrent?" czy jakoś tak, zaglądnij tam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...