Kubasik Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 dzisiaj podczas pracy w systemie nagle wyskoczyl mi blue screen i info ze komp musi byc wylonczony ,aby zapobiec awarii . a wiec wylonczylem go . po chwili włączam a tu bios nie wykrywa mi baracuda V 80gb :? . postanowilem włączyc kompa ale z odpietym hdd ,a potem go spowrotem podpiac , zrobilem tak i zadzialalo , system sie wlonczyl . odpaliłem hdtach-a i patrze a tu mi wywaliło takie transfery 8O po skonczeniu testu zacząłem kopiowac film z jednej partycji na druga a transfery 6mb/s maxymalne :? co robic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratHUNTER Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 dysk sie prawdopodobnie przegrzal i sa dwie opcje: 1. albo niedlugo zdechnie 2. albo sie przelaczyl w tryb bezpieczny (obnizyl obroty...) mozna zaradzic - nalezy wylaczyc opcje SMART w biosie... tak czy siak dysk pozyje krotko... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Scagnij program ze stronki seagate i wyzeruj dysk -powinno zaradzic wszelakimusterkom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobex Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Albo przejedz go WDClearem, wyzeruje go na maxa tylko niestety instalka wszystkiego od nowa. pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliver Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Hmm. Ja swoja BIV miesiac temu tez ostro przegrzalem... grzejnikiem elektrycznym (stal obok otwartj obudowy i jakims cudem przekrecil sie i dwuchal goracym powietrzem prosto na dysk - nagrzal sie tak bardzo, ze az parzyl :twisted: ). Jak to zobaczylem to wylaczylem kompa do ostygniecia, zapuscilem chkdsk i wykryl 8kB badow wiec przed serwisem sformatowalem hdd i jeszcze raz chkdsk i tym razem nic nie wykryl wiec ok. Niestety system teraz sie uruchamia 1 minute a kiedys 20sek. Odpalilem HD Tach'a i niby transfery sa w normie (srednio 37 MB/s). Czy to znaczy, ze mojemu dyskowi to przegrzanie nie zaszkodzilo czy najgorsze przedemna?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 dysk sie nie mogl przegrzac bo wieje na niego caly czas wiatrak @7V podajcie konkretny link do tego programu seagate-a bo nie wiem co mam sciagnac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...