Skocz do zawartości
Kubasik

problem z baracuda V

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj podczas pracy w systemie nagle wyskoczyl mi blue screen i info ze komp musi byc wylonczony ,aby zapobiec awarii . a wiec wylonczylem go . po chwili włączam a tu bios nie wykrywa mi baracuda V 80gb :? . postanowilem włączyc kompa ale z odpietym hdd ,a potem go spowrotem podpiac , zrobilem tak i zadzialalo , system sie wlonczyl .

odpaliłem hdtach-a i patrze a tu mi wywaliło takie transfery 8O Dołączona grafika

po skonczeniu testu zacząłem kopiowac film z jednej partycji na druga a transfery 6mb/s maxymalne :?

co robic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Ja swoja BIV miesiac temu tez ostro przegrzalem... grzejnikiem elektrycznym (stal obok otwartj obudowy i jakims cudem przekrecil sie i dwuchal goracym powietrzem prosto na dysk - nagrzal sie tak bardzo, ze az parzyl :twisted: ). Jak to zobaczylem to wylaczylem kompa do ostygniecia, zapuscilem chkdsk i wykryl 8kB badow wiec przed serwisem sformatowalem hdd i jeszcze raz chkdsk i tym razem nic nie wykryl wiec ok. Niestety system teraz sie uruchamia 1 minute a kiedys 20sek. Odpalilem HD Tach'a i niby transfery sa w normie (srednio 37 MB/s). Czy to znaczy, ze mojemu dyskowi to przegrzanie nie zaszkodzilo czy najgorsze przedemna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...