Skocz do zawartości
Barhs

GeForce 4 Ti4600 i AGP Fast Write

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno nabyłem Geforca 4 Ti4600 firmy MSI (128MB). Standardowo taktowany jest na 300 MHz - procesor i 650 MHz - pamięć. Problem w tym, że obiekty 3D zawierają błędy gdy ustawiam pamięc na częstotliwość wyższą niż 615 MHz. Np. smok w 3D Marku 2001 ma porozciągane trójkąty. Zaznaczam, że dalej w ciągu testu z obiektami nic już sie nie dzieje, trójkąty nie latają po ekranie itp. Pomaga wyłączenie w BIOSie AGP Fast Write co jednak nie wpływa pozytywnie na wyniki (3D Mark 2003 z 2000 -> 1300 punktów). Czy problem jest w tym, ze karta zawiera kości Samsunga ? Czy moze słaby zasilacz (300W) ? Probowałem na różnych Detonatorach, różnych systemach i nic. Karta chodzi na AGPx4, próbowałem również zwiększyć napięcie na AGP, zwiększałem i zmniejszałem częstotliwość AGP. Bez skutku. Moja konfiguracja to : Athlon 2500 (chodzi na 2800, 10*200 Mhz), płyta główna Epox 8RDA3i, 512 MB 400 MHz. Wynik w 3D Marku 2001 to ponad 14000. Ciekawe jest również to, ze gdy ustawie karte na 650 Mhz to wyniki właściwie sie nie podnoszą, ale to już inna historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegoś tu nie czaje , standardwo taktowania pamieci to 650Mhz i ty je podkrecasz na 615Mhz :?: :?:

To na ile one pujda zalezy od firmy pamieci :!: oraz czasu dostępu i chłodzenia pamieci :!: :!:

Popraw chlodzenie a pujda wyzej :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1-sze napisałeś głupi teks bo z początku napisałeś że pamięć karty standardowo taktowana jest 650mhz a później napisałeś że zrobiłeś oc na 615mhz :? mam takie dziwne uczucie że się walłeś :). Ale do rzeczy z tego co mi wiadomo ti4600 nie kręcą się zbyt dobrze bo są same w sobie wyżyłowane dosyć mocno i nie mają dużego zapasu szmocy :D, jak to jest u ti4200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta POWINNA chodzić na 650 Mhz (pamięć) ale nie chodzi. Więc ustawiam ja na 615 (maksymalnie tyle) i wtedy jest ok. Nie pisałem ze ją podkręcałem w dół ;) Pomaga wyłączenie AGP Fast Write, wiec problem jest chyba podaczas przesyłania danych do pamięci kary graficznej. Co jest przyczyną tego problemu ? I jak go rozwiązać ?

Dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli karta wyświetla artefakty (takie rozciągnięte trójkąty też zaliczają się do artefów) przy defaultowych częstotliwościach (a z tego co pamiętam Ti4600 ma 300/650- też mam Ti4600 ale "od zawsze" pracuje u mnie na 340/740 więc nie pamiętam defaultu) to znaczy to niechybnie o uszkodzeniu karty- walnięta któraś kostka BGA, przegrzana, zimny lut, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche pomogło ustawienie w Biosie AGP Spread Spectrum na 50% Pamięć chodzi na 640 ale to i tak daleko do tego co ma mechl!n (740). Mam jeszcze jedno pytanie. Załużmy ze mam wynik w 3D Marku 2001 dokładnie 14000 przy pamięci 615. O ile powinien podskoczyć gdy podkręce pamięć na 640 ? Umnie wynik różni sie w przedziale od 0 do 200. Ile maks można wycisnąc z tej karty ?

ps. karta ma pamięć na układach Samsunga 2,9 ns. Gdzieś czytałem ze to ma ujemny wpływ na jej możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...