e-walker Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Czy przy takiej ilości pamięci można zrezygnować z pliku wymiany :?: Czy może korzystne jest jego pozostawienie :?: A jeżeli tak, to jaka wielkość :?: Nie używam aplikacji do obróbki profesjonalnej grafiki, projektów itp. - typowe zasotosowania domowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Moim zdaniem najlepiej sprawdzic w praktyce - pograj w cos, porob cos w necie itp. jesli zobaczysz roznice w wydajnosci to bedziesz wiedzial co nalezy zrobic :D A poza tym jakiego systemu uzywasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Spokojnie można, acz co kilka godzin warto wtedy rebootnąć; z resztą -- i tak warto (mówiły o windowsie?) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 ja mam XP i 768ram, nie mam swapa i wszystko smiga ok, chyba ze robie cos duzego w photoshopie to musze wlaczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-walker Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 A jaki rozmiar pliku wymiany przy 768MB Ramu :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 ja mam 512 mb ramu i tez swapa wylaczylem pod xp i wszo jest spoko, dzieki temu wszystko chodzi szybciej ( inna sprawa ze zadko kiedy korzystam z programow bardzo pamieciozernych) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 A jaki rozmiar pliku wymiany przy 768MB Ramu :?: min . 3 x ram = 2304 MB = 2,25 GB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 ee tam ;-) reyden wytlumacz na jakiej zasadzie tak twierdzisz,,, u mnie 512ramcu u 500swapa na wypadek jakis wojazy z corelem... Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Spokojnie można, acz co kilka godzin warto wtedy rebootnąć; z resztą -- i tak warto (mówiły o windowsie?) :lol: a dalczego warto resetowac windowsa? mam wlaczonego windowsa przewaznie przez kilka dni bez resetu i wszystko smiga jak nalezy... przewaznie resetuje jak juz zainstaluje kilka programow nowych albo jakies poprawki do windy.. ewentualnie jak ktos przyjdzie do mnie z HD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 A jaki rozmiar pliku wymiany przy 768MB Ramu :?: min . 3 x ram = 2304 MB = 2,25 GB Jasne, niedługo wejdą moduły 1GB, załóżmy że obsadzamy 4 sloty, i wtedy przy 4GB RAM będziesz se ustawiał 12GB swapa. Zastanów się: przecież im więcej masz pamięci fizycznej, tym więcej informacji możesz w niej przechowywać, i tym mniej potrzebujesz swapa. a dalczego warto resetowac windowsa? mam wlaczonego windowsa przewaznie przez kilka dni bez resetu i wszystko smiga jak nalezy... przewaznie resetuje jak juz zainstaluje kilka programow nowych albo jakies poprawki do windy.. ewentualnie jak ktos przyjdzie do mnie z HD Ujmę to tak: jestem świadom, że można przejechać maluchem 30000km bez wymiany szczęk hamulcowych, ale ja jeździłem tak, że musiałem wymieniać je co 5000km razem z bębnami. Są rzeczy, które windowsy (wszystkie) wyjątkowo źle znoszą, i ja robię je non stop, bo tak mi pasuje. Jak będę stary, schorowany siedział na emeryturze, to nie będe windowsa tygodniami restartował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-walker Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Czyli w końcu jak :?: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Jak masz windowsa XP to wyłącz - jak będzie potrzebował to i tak sobie włączy :D Jak masz windowsa 98 to tym bardziej wyłączaj, on mniej zajmuje. Tylko czy 98 nie będzie robić problemów z taką ilością pamięci? A tak w ogóle to wyłacz i zobacz co się dzieje. Jak coś to zawsze możesz włączyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Ujmę to tak: jestem świadom, że można przejechać maluchem 30000km bez wymiany szczęk hamulcowych, ale ja jeździłem tak, że musiałem wymieniać je co 5000km razem z bębnami. Są rzeczy, które windowsy (wszystkie) wyjątkowo źle znoszą, i ja robię je non stop, bo tak mi pasuje. Jak będę stary, schorowany siedział na emeryturze, to nie będe windowsa tygodniami restartował. mozna konkrety? jakos historia o fiacie 126p nie przemawia do mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 win 98 obsluzy max 512 a co do swapa to poglad ze 3xilosc pameci w kompie wzial sie z czasow gdy ludzie mieli po 8mb ramu i im sie windows mulil :P teraz mamy inne czasy i ja raczej przy takiej ilosci pamieci dawal 2x miejszy swap niz 3 razy wiekszy :P A co do wylaczenia swapa niektore programy nie chca dzialac bez niego - nie wiem jak pod xp ale pod 98 o ile dobrze pamietam rtcw nie dzialal (moze sie myle dawno to bylo) - Tzn wogole sie nie dalo odpalic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Dało się (mówię o RTCW) ale były problemy, np. u mnie dzwięk dziwnie trzeszczał 8O . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratHUNTER Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 bu bu bu! wszystko nie tak! jak robimy swapa to tak, zeby mial 2x nasz ram! taka jest zasada, tak zawsze bylo, jest i bedzie! swapa dobrze jest miec zawsze wlaczonego - ja mam 512MB ale bez swapa w takiego Battlefield sobie nie pogram... poza tym w momencie, gdy ram jest wolny ze swapa sie nie korzysta i nic nie zwalnia kompa... jak dla mnie ponizej 1GB ram to nie ma co probowac... ale jak ktos chce - prosze bardzo... taka sztuka dla sztuki, ktora pozniej przysporzy klopotow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 przy 512MB ramu (na win2k) mam swapa na stale 768MB... nie zdazylo mi sie jeszcze zeby system zakomunikowal, ze musi powiekszyc plik stronicowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Ja mam 520 MB SWAP-a przy 512 MB Ramu- nigdy też nie miałem komunikatu o zbyt małej ilości pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 bu bu bu! wszystko nie tak! jak robimy swapa to tak, zeby mial 2x nasz ram! taka jest zasada, tak zawsze bylo, jest i bedzie! swapa dobrze jest miec zawsze wlaczonego - ja mam 512MB ale bez swapa w takiego Battlefield sobie nie pogram... poza tym w momencie, gdy ram jest wolny ze swapa sie nie korzysta i nic nie zwalnia kompa... jak dla mnie ponizej 1GB ram to nie ma co probowac... ale jak ktos chce - prosze bardzo... taka sztuka dla sztuki, ktora pozniej przysporzy klopotow... zgadzam sie ze jest taka zasada ale ta zasada ma tyle co windows 95 !!!!! w dzisiejszych czasach jest mocno nieaktualna sprawdza sie jak mamy 256 ramu ale jak ktos ma powiedzmy 1gb to jest to tylko niepotrzebne marnowanie przestrzeni dyskowej juz przy 512 mb ramu mozna dac swap w wielkosci 512 Ja mam swapa ustawionego dynamicznie i przy 256mb ramu zadko kiedy mi przekracza 400 mb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 bu bu bu! wszystko nie tak! [...] Racja, wszystko nie tak doradzasz. Zwracaj uwage na to co piszesz, bo piszesz bzdury bezsensowne. Tez mam 512 RAMu, swap wylaczony i na 2kpro i na XPpro i nigdy nie bylo problemow, czy to podczas pracy czy grania (RTCW tez) Kupa ludzi glosi jakis herezje rodem z poczatkow ubieglego wieku :/ Slusznie ktos zauwazyl ze jak mialo sie 8 czy 16 MB RAMu to trzeba bylo swapa wywalac jak prosiak, ale teraz ? Zastanowcie sie co piszecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 bu bu bu! wszystko nie tak! [...] Racja, wszystko nie tak doradzasz. Zwracaj uwage na to co piszesz, bo piszesz bzdury bezsensowne. Tez mam 512 RAMu, swap wylaczony i na 2kpro i na XPpro i nigdy nie bylo problemow, czy to podczas pracy czy grania (RTCW tez) Kupa ludzi glosi jakis herezje rodem z poczatkow ubieglego wieku :/ Slusznie ktos zauwazyl ze jak mialo sie 8 czy 16 MB RAMu to trzeba bylo swapa wywalac jak prosiak, ale teraz ? Zastanowcie sie co piszecie. swiete slowa tez mam 512 ramu i jakos nigdy nie mialem problemow ze swapem czy to w czasie grania czy czegos innego, ale wiem ze klopoty zaczna sie jak nadejdzie doom 3, na moim giefku 3 mam tylko 64 mb ramu wiec swap do doomka sie przyda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 win 98 obsluzy max 512 ... win9x korzysta tylko ze 128MB RAMu (standardowo). Aby mógł korzystać z następnych musisz korygować wpis do rejestru albo używać programów zarządzających pamięcią np. cacheman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 sluchajcie nie bardzo kumam mam win 2003 i 512 ramu czy to zonacza ze moge calkowicie wylaczyc plik stronicowania i powinno zaczac dzialac wszytko szybciej ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Przy 512mb to ja bym nie wylaczal, wogole moim zdaniem swap nigdy nie zaszkodzi, jak systemowi za malo ramu to uzyje swapa bo musi a jak nie to zostawi go w spokoju. Wiec jezeli wylaczymy swapa a systemowi bedzie zamalo pamieci to spowolni to system. Tak ja mysle, choc widze ze inni maja nieco inne zdanie. A jesli mowimy juz o nowych czasach, to moze warto tez wspomniec o tym, ze coraz wiecej osob ma 120Gb HDD i 1Gb w ta czy w ta nie zrobi im roznicy, a tym bardzije 500mb swapa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.R.e.K Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 win 98 obsluzy max 512 ... win9x korzysta tylko ze 128MB RAMu (standardowo). Aby mógł korzystać z następnych musisz korygować wpis do rejestru albo używać programów zarządzających pamięcią np. cacheman. Jak i gdzie skorygować ten wpis? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 win 98 obsluzy max 512 ... win9x korzysta tylko ze 128MB RAMu (standardowo). Aby mógł korzystać z następnych musisz korygować wpis do rejestru albo używać programów zarządzających pamięcią np. cacheman. To czemu win 98se/Me korzysta u mnie z 256Mb RAM ??????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Ujmę to tak: jestem świadom, że można przejechać maluchem 30000km bez wymiany szczęk hamulcowych, ale ja jeździłem tak, że musiałem wymieniać je co 5000km razem z bębnami. Są rzeczy, które windowsy (wszystkie) wyjątkowo źle znoszą, i ja robię je non stop, bo tak mi pasuje. Jak będę stary, schorowany siedział na emeryturze, to nie będe windowsa tygodniami restartował. mozna konkrety? jakos historia o fiacie 126p nie przemawia do mnie Jeśli masz LAN: Wchodź od czasu do czasu w otoczenie sieciowe; niekiedy jest tak, że z niewiadomych powodów windows nie może go wyświetlić, ale szuka. Szuka tak namiętnie, że użycie procesora jest 100%, i folderu otoczenia sieciowego nie można wtedy zamknąć ani zminimalizować, a może to trwać 2-3 minuty. Wywołaj wtedy menadżera zadań, i zakończ proces. Z miejsca masz pad explorera, a zawyczaj też wykrzacza się jakaś aplikacja działająca w tle, i nie można uruchomić jej ponownie bez restartu ;) To czemu win 98se/Me korzysta u mnie z 256Mb RAM ??????? U mnie nawet z 384Mb ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 win 98 obsluzy max 512 ... win9x korzysta tylko ze 128MB RAMu (standardowo). Aby mógł korzystać z następnych musisz korygować wpis do rejestru albo używać programów zarządzających pamięcią np. cacheman. To czemu win 98se/Me korzysta u mnie z 256Mb RAM ??????? Korzysta czy masz zainstalowane: oto jest pytanie? Potrafisz udowodnić, że Twój komputer wykorzystuje 256MB bez użycia dodatkowych menadżerów pamięci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 win 98 obsluzy max 512 ... win9x korzysta tylko ze 128MB RAMu (standardowo). Aby mógł korzystać z następnych musisz korygować wpis do rejestru albo używać programów zarządzających pamięcią np. cacheman. Jak i gdzie skorygować ten wpis? Ja już od dawna nie używam win9x: nie pamiętam: gdzieś niedawno widziałem stronkę miłośników win9x, tam też był opis. Ściągnij sobie najlepiej cachemem'a: załatwia problem sam świetnie. Gdzieś na forum www.cdrinfo.pl jest link. Program mam w pracy wraz ze słodzikiem - w poniedziałek mogę Ci go pdrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Bijcie sie :] u mnie XP am 256 ramu do dyspozycji (puki co) i swapa 256-1G ustawionego. Chodzi to wolno troszki bo jednak to tylko 256 ramu a powiekszanie swapa przez winde zdarzyło mi sie tylko podczas ripowania dema z UT, gdzie do scenki 3 minutowej potrzebowałem swapa 3Gigowego :]. Pozatym nie słyszałem tej teorii o swap=3xRAM i jesli jest to byc moze wywodzi sie z czasów kiedy na kompach było po 32 MB ramu :]. windows nie robi chyba zrzutów całej pamieci do swapa tak czesto zeby swap musiał byc taki olbrzymi. Po prostu, brakuje ci ramu... dodaj mu ze swapa... (oczywisce moge sie mylic). I jak napisale STEFFE chyba, nie kazdy windows sie 'zapycha' po kilkugodzinnej pracy. Ma to związek z trzymaniem w pamieci bibliotek DLL które są odpalane. Wystarczy kazać mu je zwalniac szybciej o juz :] odda nam miejsce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...