Skocz do zawartości
e-walker

768 MB Ram

Rekomendowane odpowiedzi

win 98 obsluzy max 512 ...

win9x korzysta tylko ze 128MB RAMu (standardowo). Aby mógł korzystać z następnych musisz korygować wpis do rejestru albo używać programów zarządzających pamięcią np. cacheman.

To czemu win 98se/Me korzysta u mnie z 256Mb RAM ???????

Korzysta czy masz zainstalowane: oto jest pytanie?

Potrafisz udowodnić, że Twój komputer wykorzystuje 256MB bez użycia dodatkowych menadżerów pamięci?

Jeżeli system widzi cały zainstalowany ram to potrafi również z niego korzystać.

Dołączona grafika

Potrafisz udowodnić ze mój system nie korzysta z 256 MB ram ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udowodniłeś tylko iż faktycznie masz zainstalowane 256MB: nic więcej.

Natomiast, jak poszukasz w sieci to udowdnisz sobie, że win9x nie umie zarządzać większą ilością RAMu niż 128MB: potrzebuje wspomagania.

Ja osobiście nie korzystam z win9x/Me więc dalej temat mnie nie interesuje: nic mi dalej nie udawadniaj: szkoda czasu: nie mam dostępu do Twojego komputera ani żadnego innego z wim9x/Me więc też Ci nic nie udowodnię.

Pozdrawiam: żyj w złudzeniu słusznej inwestycji w RAM dla win9x/Me.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast, jak poszukasz w sieci to udowdnisz sobie, że win9x nie umie zarządzać większą ilością RAMu niż 128MB: potrzebuje wspomagania.

Ja osobiście nie korzystam z win9x/Me więc dalej temat mnie nie interesuje: nic mi dalej nie udawadniaj: szkoda czasu: nie mam dostępu do Twojego komputera ani żadnego innego z wim9x/Me więc też Ci nic nie udowodnię.

Ślepy jesteś? Na górnym-prawym obrazku wyraźnie jest napisane:

Windows 9x

Ram w użyciu: 177 016 MB

Nie wiem, jak dla Ciebie, ale dla mnie 177>128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 9x

Chyba sam jesteś ślepy: dostępny RAM: 177 (cytując Ciebie) a więc RAM + SWAP. Dla win9x SWAP to też RAM: chyba dla Ciebie odkryłem Amerykę!

A RAM 256 jest dostępny: część dla windowsa część na inne potrzeby: jak użytkownik je zgłosi, np. RAMDISK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 9x

Chyba sam jesteś ślepy: dostępny RAM: 177 (cytując Ciebie) a więc RAM + SWAP. Dla win9x SWAP to też RAM: chyba dla Ciebie odkryłem Amerykę!

A RAM 256 jest dostępny: część dla windowsa część na inne potrzeby: jak użytkownik je zgłosi, np. RAMDISK.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zapomniałem dodac ze printscreen poleciał przy wyłaczonym swapie.

A tak po za tym dla win 98 ram to nie jest RAM+swap. Ram to tylko ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz LAN:

Wchodź od czasu do czasu w otoczenie sieciowe; niekiedy jest tak, że z niewiadomych powodów windows nie może go wyświetlić, ale szuka. Szuka tak namiętnie, że użycie procesora jest 100%, i folderu otoczenia sieciowego nie można wtedy zamknąć ani zminimalizować, a może to trwać 2-3 minuty. Wywołaj wtedy menadżera zadań, i zakończ proces. Z miejsca masz pad explorera, a zawyczaj też wykrzacza się jakaś aplikacja działająca w tle, i nie można uruchomić jej ponownie bez restartu ;)

mam LAN i nie stwierdzilem takich kwiatkow... poza tym do obslugi lana uzywam przewaznie FTP

polecam doprowadzic system do porzadku, a nie twierdzic ze windos jest taki do [gluteus maximus], ze trzeba go co chwile resetowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win98 potrafi uzyc nawet 512 MB ramu - tylko nikt z tu zebranych nie stwierdzil faktu ze wyglada to tak 128 MB uzywane + reszta na CACHE systemu, plików, itp. itd. Wiec to uzywanie takie "nijakie"

Win Me - potrafi dla aplikacji obsluzyc wiecej niz 128 MB - nadmiar tez przeznacza na CACHE.

Ogolnie dla win98 nie ma sensu wiecej niz 256MB tak samo z Me.

A na otoczenie sieciowe to jest łatka na windows update, i nie jest to wina ramu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

essem, hyhy cos ci nie wyszlo, a wymadrzasz sie jak nie wiadomo co...

A pozatym pierwze slyszezeby jakikolwiek WIndows z 95 wlaczneim odczytywal ram tak ze ze swapem :lol:

Musze zobaczyc kiedys na status pamieci na starym kompie jak bedzie korzystal ze swapa, niesadze zebym zobaczyl 600mb hyhyhy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam LAN i nie stwierdzilem takich kwiatkow... poza tym do obslugi lana uzywam przewaznie FTP

polecam doprowadzic system do porzadku, a nie twierdzic ze windos jest taki do <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, ze trzeba go co chwile resetowac

1. Jeżeli do obsługi lana używasz FTP, to się nie dziwię, bo nijak nie ma to nic wspólnego z udostepnianiem windows. FTP fajna rzecz, pod warunkiem, że każdy użytkownik sieci ma u siebie serwer FTP, a u mnie nie ma go nikt.

2. Jak doprowadzasz do porzątku świeżo zainstalowanego windowsa? Bo problem, o którym pisałem istnieje już od momentu instalacji, we wszystkich windowsach, jakie testowałem (tj. oprócz NT4).

3. Polecam sprawdzić to, o czym pisałem, zamiast dawać autorytatywne pseudorady i zasłaniać się FTP. Ja piszę o udostępnianiu windows dziurawym jak sito, a Ty mi o FTP. To nie jest odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam ma 1 GB RAMu, XPka i SwAp'a 4 GB. czemu ? Skomplikowana graphica 3D ;-) Mam pytanko - czy powlaczanie w powiedzmy tweak XP'ku tych wszystkich funkcji pwoiekszania chashu dla ikonek, wieksza ilosc pamieci dla windows'a, wladowanie calego jadra windowsa do RAMu itd. itd. cos naprawde daje w szybkosci dzialania systemu ? bo kurde ciezko mi powiedziec zeby jakos uper szybciej chodzil po wlaczeniu tego a pare MB RAMu poszlo sie walic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

essem, hyhy cos ci nie wyszlo, a wymadrzasz sie jak nie wiadomo co...

A pozatym pierwze slyszezeby jakikolwiek WIndows z 95 wlaczneim odczytywal ram tak ze ze swapem :lol:  

Musze zobaczyc kiedys na status pamieci na starym kompie jak bedzie korzystal ze swapa, niesadze zebym zobaczyl 600mb hyhyhy

Nie używam tego [ciach!]a (win9x/Me) od lat i tracę czas na niedowiarków:

http://www.enter.pl/archiwum/tekst.asp?p=/...klub_pamiec.htm

tu też są stosowne wpisy do rejestru.

Jak jeszcze coś znajdę to podam linki. W każdym razie radość użytkowników 9x/Me z ponadnormatywnym RAMem (powyżej 128MB) jest przesadna o ile nie zrobią z nadwyżki cache (co napisałem w moim pierwszym poście) - bo inaczej nie ma jak tego dobrodziejstwa sensownie spożytkować (poza robieniem screnów). Ale ile można mieć cache?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esem, jeszcze raz LOL dla ciebie. W tekscie który podałes nie ma nic o tym ze windows ma problemy z obsługą ramu powyżej 128MB, mało tego w całym tekscie ani razu nie ma takiej liczby, nie ma tez zadnych wpisów do rejestru które twierdzisz ze są. Jest tam tylko krótki opis zmian w system.ini dla optymalizacji działania swapu, i optymalizacji buforów. Kazdą swoją kolejną odpowiedzią się coraz bardziej ośmieszasz, bo widać ze nie masz pojęcia o czym piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz LAN:

Wchodź od czasu do czasu w otoczenie sieciowe; niekiedy jest tak, że z niewiadomych powodów windows nie może go wyświetlić, ale szuka. Szuka tak namiętnie, że użycie procesora jest 100%, i folderu otoczenia sieciowego nie można wtedy zamknąć ani zminimalizować, a może to trwać 2-3 minuty. Wywołaj wtedy menadżera zadań, i zakończ proces. Z miejsca masz pad explorera, a zawyczaj też wykrzacza się jakaś aplikacja działająca w tle, i nie można uruchomić jej ponownie bez restartu ;)

Potwierdzam, problem ten wystepuje dość często. Dzieje sie to na czystym systemie i nie znika po instalacji aktualizacji(service pack). Potrafi sie to dziać przy próbie wejscia na grupe roboczą lub na konkretny komputer a nawet przy samej próbie otwarcia otoczenia. Przy próbie zamknięcia automatyczne przeładowanie explorera. Czasem występują wtedy problemy z programami które były w tym czasie uruchomione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esem, jeszcze raz LOL dla ciebie. W tekscie który podałes nie ma nic o tym ze windows ma problemy z obsługą ramu powyżej 128MB, mało tego w całym tekscie ani razu nie ma takiej liczby, nie ma tez zadnych wpisów do rejestru które twierdzisz ze są. Jest tam tylko krótki opis zmian w system.ini dla optymalizacji działania swapu, i optymalizacji buforów. Kazdą swoją kolejną odpowiedzią się coraz bardziej ośmieszasz, bo widać ze nie masz pojęcia o czym piszesz.

Szczyj Ci w oczy - a Ty i tak odpiszesz, że deszcz pada.

Przeczytaj jeszcze raz post best-boy'a.

Myślę, że najwyższa poara aby moderator założył "kłódę" na ten topik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam - przegiąłem pałę: nie uzywam win9x/Me i nie bedę używał.

Nie mój cyrk - nie moje małpy: już w tym topicu mnie nie będzie.

Zainteresowanych tematem odsyłam na forum www.cdrinfo.pl: tam w off topicu założełem nową dyskusję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm. Nie było mnie jakiś czas, bo robiłem testy związane z tematem. Zanim opowiem o wnioskach:

esem, następnym razem za zwroty typu "Szczyj Ci w oczy" i "Nie mój cyrk - nie moje małpy" opuścisz nasze szeregi. Fakt, że kierunek dyskusji nie jest taki, jaki byś sobie życzył nie uprawnia cię do takiego zachowania.

Co do testów. Jak mówiłem mam win98+384Mb ramu. Wyłączyłem do testów swap file i zacząłem odpalać kolejno różne aplikacje. Rzeczywiście, windows nie był w stanie zająć całego ramu, pokazywał znany komunikat "za mało pamięci bla bla bla", ale zajmował grubo ponad 128Mb, w zasadzie bliżej 256Mb (około 130Mb pozostawało wolne) Ponadto: przecież jeżeli nie byłby w stanie zarządać pamięcią ponad 128Mb, to nie byłoby możliwe uruchomienie na nim gry wymagającej minimum 256Mb, a takie gry chodzą na nim bez problemu przecież, jak i gry z zalecanymi 512Mb ramu...

Być może chodzi Ci o to, że windows 9x sam dla siebie nie może wykorzystać >128Mb, ale nie znaczy to, że nie może nim zarządzać.

UPDATE:

Zapomniałem, że 128Mb zarezerwowałem na disk cache, nic dziwnego, że windows nie mógł ich użyć...nie chce mi się już rebootów robić, żeby sprawdzić, czy po zmniejszeniu tego byłby w stanie więcej; może zrobie to jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeżeli do obsługi lana używasz FTP, to się nie dziwię, bo nijak nie ma to nic wspólnego z udostepnianiem windows. FTP fajna rzecz, pod warunkiem, że każdy użytkownik sieci ma u siebie serwer FTP, a u mnie nie ma go nikt.

czytaj dokladnie to co pisze... napisalem przewaznie uzywam FTP... to nie znaczy zawsze

2. Jak doprowadzasz do porzątku świeżo zainstalowanego windowsa? Bo problem, o którym pisałem istnieje już od momentu instalacji, we wszystkich windowsach, jakie testowałem (tj. oprócz NT4).

to zastanow sie nad inna przyczyna takich kwiatkow...

3. Polecam sprawdzić to, o czym pisałem, zamiast dawać autorytatywne pseudorady i zasłaniać się FTP. Ja piszę o udostępnianiu windows dziurawym jak sito, a Ty mi o FTP. To nie jest odpowiedź.

jeszcze raz... czytaj dokladnie... to, ze uzywam czesto FTP to nie znaczy, ze nie uzywam otoczenia sieciowego z windows... i to ty piszesz pseudorady typu --> windowsa trzeba resetowac co kilka godzin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...