Skocz do zawartości
bogdans1

Jakie macie pingi?

Rekomendowane odpowiedzi

Technologia wcale neijest taak droga jakby sie wydawało :!: w wielu przypadkach bardziej opłaca sie dać światło.Sam światłowód jest tani jak barszcz gorzej urządzeniami końcowymi ale to i tak staje sie w wiel u przypadkach bardziej opłacalne a czy nic niedaje to niewiem , jak do serwera lubelskiego mam załóżmy 3km to na świetle napewno przepustowośc będzie większa, zreszta na takei odcinki to tylko światłowody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech. CZYTAJ. Mówimy o sieciach lokalnych - nie o sieciach szkieletowych - które faktycznie wygodniej jest robić na świetle.

No wiem ze o lokalu ale jakos sie tak rozpisalem :) , ale jak firma ma kase na światlo na siec lokalna a siec ta jest rozlegla i podzielona na kilka odnog to warto zrobić ja na świetle u mnie siec jest naprawde duża i obejmuje troche ludu-jest kolo 300osób na dosyc rozległym obszarze-300osób tylko w mojej sieci lokalnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w sieci jest ponad 400 osob. A chcemy "tylko" zeby polozyli swiatlowod na jednej ulicy, na ktorej laczone sa wszystkie podsieci. (na koncu tej ulicy jest serwer). :? Ja tam nie wiem ile to moze kosztowac - sypnijcie jakas cena zebym chociaz mniejwiecej wiedzial ile moze kosztowac 400m sieci na swiatlowodzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w sieci jest ponad 400 osob. A chcemy "tylko" zeby polozyli swiatlowod na jednej ulicy, na ktorej laczone sa wszystkie podsieci. (na koncu tej ulicy jest serwer). :? Ja tam nie wiem ile to moze kosztowac - sypnijcie jakas cena zebym chociaz mniejwiecej wiedzial ile moze kosztowac 400m sieci na swiatlowodzie...

To zalezy jakiej jakosci jest światłowód, od tego w ilu miejscach bedzie po drodze łaczony i od tego ile będzie miał odnóg i od tego jak firma bedzie to robila :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co komu światłowód :)

Nie ma jak oszczędności... u mnie jest sieć na ponad 400 osób i na klatkach są pozakładane huby 10M ;(

Każdy narzeka, bo sieć jest strasznie obciążona, a właściciel tylko ciągnie kasę i wszystkich olewa (mówi, ze jak się nie podoba to do konkurencji) :(

Może macie jakieś sposby na takich drani :evil: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mozecie zrobic jak koles jest uparty to zrzuta po 15zl i pozamieniac huby na switche... Jesli chodzi o swiatlowod to ludzie opamietajcie sie... Jak juz pisalem na kablu kat 5e czyli popularna skretka(mam na mysli ta 4 parowa) mozna robic siec Gigabitowa wiec swiatlowod zupelnie nic nie zmieni jesli chodzi transfery. Pozatym 100Mbps dla sieci 400 kompow jest jak najbardziej ok. Ewentualnie mozna ja porozdzielac, aby nie isc od pierwszego go ostatniego kompa przez 30 switchy po drodze lub zastosowac switche wyzszej warstwy i umozliwic rownolegle przesylanie danych w newralgicznych punktach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mozecie zrobic jak koles jest uparty to zrzuta po 15zl i pozamieniac huby na switche... Jesli chodzi o swiatlowod to ludzie opamietajcie sie... Jak juz pisalem na kablu kat 5e czyli popularna skretka(mam na mysli ta 4 parowa) mozna robic siec Gigabitowa wiec swiatlowod zupelnie nic nie zmieni jesli chodzi transfery. Pozatym 100Mbps dla sieci 400 kompow jest jak najbardziej ok. Ewentualnie mozna ja porozdzielac, aby nie isc od pierwszego go ostatniego kompa przez 30 switchy po drodze lub zastosowac switche wyzszej warstwy i umozliwic rownolegle przesylanie danych w newralgicznych punktach.

Dobra ale jak u mnie siec lokalna ma zasieg kilku kilometrów i tylko w jednej odnodze jest 300osób a takich odnóg jest kolo 5 to co tez światłowód się nie przyda ?? Od osoby oddalonej o kilometr transfery są na poziomie 5MB/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w jaki sposob zrobili to u konkurencji :?: Ja sie zbytnio na tym nie znam. Myslalem ze swiatlowody maja wieksza przepustowosc niz skretka :?: . Jush gadalismy z wlascicielem tyle razy zeby wywalil radiowke i wstawil kabel a oni nic :? ZALAMKA :(

Osobiście jestem w sieci, w której moja podsieć jest na radiówce - AP+switch+7 userów - transfery zwykle w okolicach 200 KB/s pingi między 2 a 8 ms (no chyba że ze dwie osoby naraz żłopią z lokalnego FTP-a (po drugiej stronie radia) to pingi potrafiąwyjść nawet na 35 ms.... ....ale to jest porządna i zadbana sieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wlasnie o to chodzi. Jak ktos robi to na czym sie zna to takie sa efekty. Natomiast jedeynie jesli ktos powiedzmy ma glowe do interesu i wpadl na pomysl bede isp a niema o tym zielonego pojecie tylko opiera sie na pracownikach to wlasnie takie sa efekty jak pisali koledzy wczesniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi