Skocz do zawartości
PelzaK

Mrugliki do HDD ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zapytac czy ktos z was widział... albo jeszcze lepiej robił tytułowe 'mrugliki' czy diody LED wskazujące aktywnosc HDD dla kazdej partycji + do tego rozruznienie zapis/odczyt.

Ostatnio zassałem programik który w małym okienku wyswietla po 2 virtualne diody (red/green) do kazdej partycji... wygląda to znakomicie :] przynajmniej mi sie podoba.

wg mnie, cza by napisac proga w asemblerze TSR-a ofkoz, i sterowac odpowiednimi wyjsciami portu równoległego (szeregowego moze) do którego podpiete były by diodaxy wmontowane na panel przedni.

Program nazywa sie jakos OO hddled czy jakos tak.

Jesli to zrobie... a juz sie szykuje to przedstwie opisik DIY ;] jesli to kogos zainteresuje.

Narka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie, ze hardware'owo jest to niemozliwe bo przeciez hdd ma bodajrze 1 pin do 'mowienia', czy dioda swieci[czyta/pisze] i nie mozna pokazac czy czyta, czy pisze a w dodatku dla wszytkich partycji... wiec pozostaje napisac program, i tam softowo zaswiecac/gasic diodki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zrobienie urządzonka jest proste, tak jak pokazano to mniej wicej na stronce powyzej. tylko ja bym to zrobił bardziej niezawodnie...

Programik nie jest az tak trudny zeby nie dało sie go napisac.. ;) aczkolwiek ;] cza sie trohe napracowac... Jesli bedzie taka mozliwosc to i open source tez dam (o ile zrobie). Bo główny programik musi byc napisany w asemblerze a to chyba wszystko jedno czy chodzi pod winde czy pod linuxa. Ewentualnie program bedzie w c++ z wstawkami asemlerowymi, to se kazdy chyba skompiluje albo :] dam obie wersje. Narazie prace w toku... (narazie o tym mysle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi