Skocz do zawartości
YoSHi

Celeron 366 S370 - jakie napiecie mozna zapodac?

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie pokombinowalem cos z biosami i mi sie zrobilo CPU Default 2.3V - dzieki czumu moge do 2.7V podniesc :P - napiszcie mniej wiecej na ile dac mu Vcore - bo narazie jade na 622@2.4V - i prime lata - czy na AC moge dac wiecej? A jak zaloze wode i peltiera to przy ok -30 stopniach na cold side bede mogl na 2.7V jechac? Dzieki za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik spoko. Kiedys sie bawilem C366 to na AC na 2.2V smigala do 550 a potem to juz nedza. -30C nie uzyskasz, chyba ze bedzie to potezny peltier 120W albo wiecej. Ja uzyskiwalem z celinka 333@560 2.3V i peltem 72W temp. rzedu -7C

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prime na tych 622 sie wykrzaczyl po napisaniu postu i tu jest problem - na 600(110) prime stable nawet na 2.05V !!! a jak SoftFSB zwieksze do 112 to prime juz sie wywala po jakims czasie nawet na 2.4V i pamieciach na 3-3-3-3 - na te 622 spox jedynie superpi chodzi.

Mam jeszcze jedno pytanie sprawa dosyc dziwna

Jak kupilem ta plyte to byl na niej bios z 07/05/1999 - i byly dostepne rozne FSB - co ok 5MHz a pozniej co 3 az do 155

Jak chcialem wgrac nowy bios ze strony abita to mi awdflash mowil ze bios nie pasuje - ale uzylem starszego awdflasha, zrobilem backup i mi zaprogramowal mimo bledu - i wszystko bylo ok tylko ze w soft menu mam tylko 66 75 83 100 112 124 133 przy czym ustawione wartosci byly czesto zanizone a 83 dawalo 112 wiec nie wiem - mowie sobie wgram ten z backupu - znowu komunikat ze nie pasuje, ale mowie wgrywam - i glucho - zrobilem dyskietke do wgrywania po omacku i wgral z powrotem ten nowy bios i dziala. Ale nie ma juz fajnych fsb :(. Dzisiaj kombinowalem z staryszymi biosami ze strony abita i ciagle tak samo malo fsb - ale berkut (THX) poradzil mi SoftFSB i tam jak wybieram jako plyte ABit BH6 to mam te same FSB co w biosie teraz - ale poszukalem na mobo PLL'a - jest to IC-Works W196G, ustawilem w softfsb i eureka - znowu mam te wszystkie FSB. Czy ktos wie dlaczego nowy bios tego nie ma i dlaczego mi mowil flash ze mam zly bios jak wgrywalem oficjalny? (jak na ten abitowy wgrywam inny abitowy to jest ok, tylko jak chce ten z backupu to mowi ze zly i faktycznie nie wstaje) - co tu nie gra? Dlaczego nie moge wrocic do tamtego biosu? Jak zrobic zebym mial znowu te fajne FSB z poziomu biosu?Z gory dzieki za odp. Pozdro.

PS -30 powinno byc bo nagrzewnica bedzie prawdopodobnie za oknem - jednak zastanawiam sie czy jest sens w ogole - tak jak pisalem na 110 prime stable na 2.05 a na 112 nawet na 2.4 nie czyli to nie proc ani memki bo patrzylem na 2-2-2-2 i 3-3-3-3 zreszta to i tak kosci PC133 - to co mnie blokuje? chipset? jak sie robi Vdd na tej plycie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BH6 dobrze chodzila na fsb133 ,tylko chlodzenie chipset trzeba bylo poprawic

ta z ktora ja mialem do czynienia tez miala fsb 66 75 83 100 112 124 133 i chodzily prawidlowo

regulacja zasilania byla od 1.3v do 2.4v

skoro twoj PLL potrafi dac fsb155 to moze masz jakis nowszy rev plyty a wgrales bios od starszego lub vice versa - to by tlumaczylo ta jazde z biosami

niestety (albo stety) przestalem interesowac sie BH6 jak postanowilem zamiast celerona kupic durona i KT7 ,wiec film mi sie urywa na pewnym etapie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie uwazam, ze w sumie 2,7 V to juz troche duzawo jest jak na ten biedny procesor. Podobno ogolnie te procki nie lubia juz napiec powyzej 2,3V. W kazdym badz razie mozna je bez problemowo krecic do 600 Mhz i dopiero potem zaczynaja sie schody. Juz Ci kiedys napisalem, ze jak wyciagniesz wiecej niz 650 Mhz to bedziesz niezly "kretacz" :wink:

Co do biosu to skoluj sobie zewnetrzna "flashowarke" biosow, albo poszukaj jakiejs firmy co ma cos takiego. Oni tam zrobia "format" BIOSA i nowy wgraja. Poza tym to zobacz czy moze nie masz na plycie zworki ktora uniemozliwia wgrywwanie BIOSu, albo w Biosie opcji "Lock bios" poszukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie - juz wiem od czego byl problem - istnieje rev 1.0 i rev 1.1 tej plyty - o 1.1 na global abita nie ma wspominki i stad te problemy - jednak dzisiaj wszedlem na strone poland i tam byl najnowszy bios do 1.1 - wgralem go i znowu mam wszystkie fsb z biosu :)

a co do rekordow to:

Dołączona grafika

Wiec do 650 juz duzo nie brakuje - a jeszcze przedemna zima cooling a pozniej woda i peltier. Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...