K3NY Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Siema, W podkrecaniu czegokolwiek, jestem jeszcze malo zaawansowany, wiec dlatego pisze tego posta. Prosze, wyjasnijcie mi pare spraw, jak bezpiecznie to zrobic. A teraz konkrety: mam w domu wysluzonego juz celka 800MHz, 288ram na dimach, + GF2 64Mb MX400 na plycie glownej CS65-EC. Bylbym wdzieczny, gdyby ktos opisal mi dokladnie metode podkrecania takiego weterana, tak, zebym na przyszlosc zalapal co nieco ;] czyli najprosciej mowiac, wyjasnijcie mi co i jak i dlaczego :D mam nadzieje, ze jesli ten post dobrze wypadnie, inni poczatkujacy beda mogli brac przyklad z tad. a wiec, do dziela overcloking'owcy! :P PS. z gory wielkie THX! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 ale co tu pisac :P - skoro plyta na i815E to ustaw magistrale na 133MHz - jezeli masz procka ze starzsego steppingu niz cD0 (Vcore 1.75V) to moze jeszcze bedzie trzeba troszke podbic napiecie - pamietaj o lepszym chlodzeniu bo nie napisales czego teraz uzywasz - jezeli kondesatory kolo socketa nie sa za wysokie (ani nie sa za blisko) to jakis Titanopodobny Mint za 20zl bylby OK (nawet ze spowolnionym wentylatorem) jak proc wstanie to potem mozna jeszcze zwiekszac magistrale o 1 MHz i robic testy na stabilnosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 chlodzenie nie jest wyrafinowane: na procku siedzi Titan [modelu konkertengo nie znam, lecz jeradiator jest z aluminium i dosyc wysoki], calkiem niezle sie sprawdzawiec chyba wymieniac nie trzeba? w BIOSie pokazuje mi tepm 37'C na CPU a speed fan'a - 3070RPM (temp. chyba zbyt wysoki?) napiecie, ktore teraz jest na CPU to 1.69V mam odblokowane Vcore wiec moge napiecie modyfikowac, tylko do ilu? magistrala FSB obecnie jest ustawiona na auto, ale wykrywa na 133, moze jednak dla pewnosci poprzestawiac zworki na konkrety? ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 1. jak sa zworki to ja bym zworkami ustawil na 133MHz - wtedy na 100% wskoczy dzielni 1/4 dla PCI 2. Vcore zwiekszaj jak komp bedzie niestabilny - zwieszki/freezy/itp - odpal jakis program do testowania np CPU Stability Test z opcja Warming Only 3. jakej srednicy wentyl ma ten Twoj cooler - czy to D5TB czy inny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Ciekaw jestem ile poleci ten celek 800mhz, kumpel wycisnoł na 1040 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 srednica coolera cos ok 80mm a tak na pierwszy ogien, to o ile zwiekszyc napiecie? bo jednak szkoda bylo by tego celka.. przywiazalem sie do neigo a w zwiekszaniu napiecia to ja mam zerowe doswiadczenie ;] jaki program do testow polecasz? jak cos to mam win XP... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 wlasnie "wrocilem" ze zmiany zworek do FSB... wyniki niestety niezadawalajace: ustawilem zworki w pozycji tak, by bylo 133/133MHz (CPU/DIMM) - po wlaczeniu komputera: ekran nie zaskoczyl, jakby karta grafiki tez dostala, dioda pokazujaca prace dysku siwecila na pol mocy, dioda zasilania wcale, po jakijsc 30s "pracy" w takim stanie dioda sie wylanzcala, lecz caly komputer niby pracowal... przy ustawieniach zworek na 133/100 (CPU/DIMM) - to samo... czemu tak sie dziele? a napiecie Vcore nawet nie ruszalem... same zworki.. szczescie ze po umieszczeniu ich na swoim miejscu komputer odpalil bez potrzeby resetowania biosa ;] co wy na to? co sie dzieje i jak to ominac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 To się dzieje, że twój procek nie niest w stanie wstać na 1064Mhz bez zmiany vcore- spróbuj je trochę podnieść. Przy 110Mhz może nie wstawać z tego samego powodu, jak i z powodu dzielnika 1/3; 36.6 Mhz na PCI niby nie tak dużo, a jednak niektóre dyski nie pokazują się już w biosie przy POST. PS. Mój celek 800 biegał na 1064 bez zmiany napięcia ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 zmienilem napiecie Vcore na +0.2V (wiecej juz nie ma w opcji) i dalej to samo... napawde nie rozumeim dlaczego nie chce to dzialac.. co robie zle? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 zmienilem napiecie Vcore na +0.2V (wiecej juz nie ma w opcji) i dalej to samo... napawde nie rozumeim dlaczego nie chce to dzialac.. co robie zle? popraw chlodzenie - moze slaby styk radiator <-> proc - jezeli to nic nie pomoze to znaczy ze masz kiepski do OC egzemplaz procka :( (skoro na 1.9V nawet nie postuje) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 OK. jeszcze sprawdze radiator <=> proc ... co prawda przy zakladaniu, zadbalem o paste termoprzewodzaca, lecz na wszelki wypadek poprawie... dziwi mnie tylko jedno, ze jezeli to proc bylby cos winien, to czemu diody swiaca na pol a jedna wogule? taka sugestia: mam 3 kosci DIMM... diwe po 128 i jedna starsza, 32, moze ona jest na 100MHz i czy to moglo by powodowac takie golidacje? wkoncu zworki ustawiam dla CPU i DIMM na 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 kosc 32mb na pewno nie jest PC133 sproboj wyjac jedna kosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 1. wyjelem te kosc 32Mb - byla na 66MHz ... 2. poprawilem paste (dalem nowa) na styku radiator <=> rdzen procka 3. ustawilem znowu zworki na 133MHZ i nie dziala : ps -jesli mialem wczesnije te trzy kosci to czy zcasem ich FSB nie zmiejszala sie przez te 66MHz ? ciekaw jestnm czy na 2x 128@133 bedzie pracowalo mi sie lepiej niz na trzech - 2x 128@133 i 1x 32@66 ? -jesli po zastosowaniu tej pasty, jakims cudem moj titan stracil na obrotach. spadl neico ponizej 3000RPM.. to da rade podkrecic go systemowo? zeby mial leprza wydajnosc - chlodzenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 wiatraczek da sie podkrecic dajac wyzsze napiecie - nie polecam amatorom jak ta kosc to PC66 to jej nie wkladaj ,tylko obniza ci ogolna sprawnosc zarzadzania pamiecia widac proc nie wyrabia na fsb133 ,sproboj zrobic drutmoda na 1.8v lub 1.85v (nie pamietam jak tam bylo w Celer/P3) i wtedy mozliwe ze bedziesz mogl ustawic napiecie 2v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 widac proc nie wyrabia na fsb133 ,sproboj zrobic drutmoda na 1.8v lub 1.85v (nie pamietam jak tam bylo w Celer/P3) i wtedy mozliwe ze bedziesz mogl ustawic napiecie 2v moge sprobowac, ale co to "drutmod" ? jak to sie je? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 drutmod to najprosciej mowiac obwiazywanie drutem nozek procesora 1-Pierwsza zasada drutmoda: Nalezy laczyc odpowiednie nozki - skorzystac z wczesniej przygotowanych schematow 2-Druga zasada: Jezeli nie ma efektow lub sprzet ulegl zniszczeniu - patrz punkt 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 drutmod to najprosciej mowiac obwiazywanie drutem nozek procesora 1-Pierwsza zasada drutmoda: Nalezy laczyc odpowiednie nozki - skorzystac z wczesniej przygotowanych schematow 2-Druga zasada: Jezeli nie ma efektow lub sprzet ulegl zniszczeniu - patrz punkt 1 gdzie moga takie shematy znalesc? jakos wczresnij nic takeigo nie widzialem :? co do 2 zasady.. jelsi juz bedzie zniszczenie sprzetu, to patrzenie do instrukcji napewno nic juz nie pomoze :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 gdzie moga takie shematy znalesc? jakos wczresnij nic takeigo nie widzialem :? ... np tu http://www.vr-zone.com/guides/p3mod/ http://4max.pl/dokument.asp?id=29 a tak BTW szukaj bo chyba z 1000x byly odnosniki :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3NY Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 aha oks.. zapomnialem.. sorry i wielkie THX! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...