Skocz do zawartości
domleg

Gainward gf3 i `wstrzymujacy` sie 3dmark2k1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam dziwny problem z gainwardem gf3 450 gs. Przy podkreceniu pamieci na 540mhz chwile po wlaczeniu obraz w 3dmarku zamarza, mija kilka-kilkanascie sekund i przez chwile test leci dalej, pozniej znowu freeze i tak w kolko. Pamieci na pewno wytrzymuja (trafily mi sie 3.5ns), napiecia sa w normie. Reszta sprzetu to Athlon 2400+, 256mb ddr 333, k7s5a. Probowalem juz wszystkiego, roznych detonatorow, od calkiem starych do najnowszych, wlaczania/wylaczania fastwrites i sideband, i nic nie dziala. Moze ktos wie o co moze w tym chodzic?

pozdrawiam serdecznie!

domleg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

freez obrazu to skutek zbytniegopodkręcenia GPU. Gdy temperatura układu przekracza pewną granicę, gpu przestaje "liczyć" i obraz zamraża się. Gdy redendering obrazu jest zatrzymany, gpu troszke odpoczywa i po chwili znów może "liczyć". To nie wina pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez tak sadze, nie potrafie tego wytlumaczyc, rdzen krece do 240 (powyzej wyskakuja czasami niebieskie kwadraciki), a tylko przekrocze taktowanie pamieci (nawet nie ruszajac rdzenia) 520mhz, to juz zaczynaja sie `freezy`. Gdy dotykam radiatorkow pamieci sa one gorace, to normalne? Przyklejone sa na kropelke + biala pasta.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi se ze to prze GPU odkrec GPU do 230 i wtedy sie zabierz za pamieci bo czasem jak mam wykrecone mocna GPU i pamieci na raz to wtedy tez zalicza mi zwisy a mzoe porpsot utrafila Ci sie troche gorsza werjsa Ti200 ktora nie lubi zbytnio krecenia [moze zbyt male napiecie na mem. na grafie ? Powodów moze byc mnostwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...