Skocz do zawartości
spiderman6666

Burza + piorun = spalone kompy

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie4 dni temu przeszła potęzna burza mimo ze wyłączyłem wsio z sieci to jednak zapomniałem odłączyć kabla od netu (siec osiedlowa) efekt był taki ze piorun walnoł w goscia od serwera a potem po kablach na kompy w sumie 4 kompy padły w tym jeden z moich

niech to bedzie przestroga dla innych uzytkowników podobnych sieci aby pamietali o odłaczeniu neta w czasie burzy

naszczęscie mam czesci jeszcze na gwarancji więc mocno nie ucierpie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie są ukochane burze :) . U mnie w sieci wszystkie switche są wyłączane a oprucz tego admin założył coś w rodzaju uziemienia.Niby teraz nie trzeba odpinać kompów ale dla własnego bezpieczeństwa i tak prawie wszyscy je odłączają. Niestety na pioruny nie ma mocnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nas też zrobili uziemienie i i tak poszły podczas następnej burzy 2 huby

Tez mam na sieci pozakladane takie APC LanGuardy teoretycznie chroniace w czasie burzy. Fakt po burzy one sa do wymiany ;) Ale liczba spalonych portow w switchach zmiejszyla sie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nas też zrobili uziemienie i i tak poszły podczas następnej burzy 2 huby

Tez mam na sieci pozakladane takie APC LanGuardy teoretycznie chroniace w czasie burzy. Fakt po burzy one sa do wymiany ;) Ale liczba spalonych portow w switchach zmiejszyla sie ;)
Co to jest dokładniej " Lan Guard" oraz gdzie i za ile to można kupić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, zycze szczescia gdyz gwarancja nie uznaje padniec od uderzenia pioruna... bedziesz musial im kit wciskac, ze samo padlo... or smth...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm .. ja mieszkam w bloku i nawet przy najwiekszej burzy nie wylaczam kompa ... bo hmm .. siedze wtedy w domu i nie ma co robic wiec siedze przy kompie :))) ... jeszce nigdy nie padl mi sprzet z powodu przebicia w instalacji elektrycznej :) i ciesze sie z tego bardzo :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest dokładniej " Lan Guard" oraz gdzie i za ile to można kupić ??

Tak to sobie nazwalem ;)

APC robi np ProtectNet - takie male biale cos z 2 kabelkami (dla jednego portu) i wieksze czarne dla 4 portow ;) co niby zabezpiecza przed burza. Za ile to niewiem bo kupujemy kartony po 50 sztuk albo z netline albo z action. Jakis czas temu w action dawali jedna sztuke gratis do switchy planeta SW803.

Jeszcze tak z doswiadczen - jesli masz kable poza jednym budynkiem praktycznie niezbedne jest zasilanie hub'ow / switchy z UPSow z "poprawianiem" napiecia. Inaczej roznice pomiedzy poszczegolnymi instalacjami elektrycznymi CI bedzie skakac po Ethernecie - problemy gwarantowane. I jeszcze o UPSach - bardzo zle znosza zwarcia ;))) Jak raz jakis debil nam obcial kabel zasilajacy na strychu idacy od UPSa ten mial malenka eksplozje i nawet w serwisie juz go nie chcieli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, zycze szczescia gdyz gwarancja nie uznaje padniec od uderzenia pioruna... bedziesz musial im kit wciskac, ze samo padlo... or smth...

Z gwarancją to chyba zależy od sklepu bo mi już wymienili 4 sieciówki, a teraz to się Switch reklamuje... Jak go zanosiłem to gość powiedział tylko " Po burzy " odpowiedziałem że "tak" i że za 2-3 tyg będe miał nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinni dawac rabat przy kupnie nastepnego, jak z niektorymi kaskami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no qrde, ja nie mam zadnych lan guardoow, tylko upsa i jakos nic mi jeszcze przez tyle lat nie padlo, a nigdy nie wylaczam kompa w czasie burzy :)

W mojej okolicy przez 20 lat nic nie uderzyło, do ostatniej burzy.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jako "szczęśliwy" posiadacz modemu 56k, nie miałem takiej okazji aby mi coś spaliło... ale dostałem z modemem filtr zabezpieczający przed burzą (Takie małe coś z wejściem i wyjściem), mam podłączone, i licze że nie podziele losu mojego kumpla, jak mu spaliło modem + Vga (reszta przeżyła), nie miał tego filtra...

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo duzo zalezy od nastawienia czlowieka, jak ktos siedzi z wlaczonym kompem i nonstop mysli o tym ze zaraz piorun spali kompa to gwarantowane ze kiedys tak bedzie.

Nie zawsze działa - mój siostrzeniec zawsze myśli, że nic mu się nie stanie w czasie burzy, a co roku idzie przynajmniej jeden zasilacz, w tym poszła VGA. Choć może coś w tym jest bo ja mieszkam w sąsiednim mieszkaniu i mnie nigdy nic nie padło dlatego, że wierzę, że jak padnie to jemu :)

Tak poważnie to jakie najlepiej zabezpieczenie u niego zastosować - nie chodzi o LN, czy modem ale o zasilanie. Zwykła listwa z filtrem nie wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze działa - mój siostrzeniec zawsze myśli, że nic mu się nie stanie w czasie burzy, a co roku idzie przynajmniej jeden zasilacz, w tym poszła VGA. Choć może coś w tym jest bo ja mieszkam w sąsiednim mieszkaniu i mnie nigdy nic nie padło dlatego, że wierzę, że jak padnie to jemu :)

Tak poważnie to jakie najlepiej zabezpieczenie u niego zastosować - nie chodzi o LN, czy modem ale o zasilanie. Zwykła listwa z filtrem nie wystarcza.

Ja mowilem powaznie, slaba wiara. :) Co do zabezpieczen to UPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde ja tez ze szczytan i chyba wiem gdzie mieszkacie ale nie na 100% a tak na marginesie to firma mojego kolegi robi lacza i jak zaczelo padac to dzwnil do ludzi by odlaczyli serwry gdzie nie zdazyl sie dodzwonic tam padlo lacznie chyba 4 huby i kilka kompow ;D

ja sam mam sdi u siec lok sam wszystko robilem ale jak sie pytalem elektronika z TPSA to powiedizla ze zadne odgromniki tego nie zabezpiecza jeszcze ani razu nie odlaczaelm kompa i huba i wszystko w pozadku ale we mnie to nei walnie predzej w bydke z transformatorami a kable ida po scianie bloku wiec ciezko jest je trafic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ja tam nie wylaczam kompow nawet jak sie burzy, chociaz ostatnio 2 razy mial miejsce spadek napiecia w wyniku ktorego raz jeden komp sie wylaczyl calkowicie (i nie chcial sie wlaczyc... wlaczyl sie dopiero po odlaczeniu i wlaczeinu do sieci) w drugim zas przestal na chwile krecic HD (?)...za drugim razem ten pierwszy komp sie zresetowal, drugiego nic nie ruszylo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzybu trafirnir pioruna kiedy masz siec w bloku jest znikoma jednak my mamy siec miedzy domami jednorodzinnymi wsio miałem z gniazdek wyłaczone tylko zapomniałem o kablu z netem i pech chciał ze trafiło w goscia u którego stał serwer i SDI wszystko mu padło a do reszty kompów poszło po kablach od netu więc zadne zabezpieczenia z zasilaniem nie pomogą jak idzie po kablu od neta :evil: dobrze ze mam gwarancje i jusz nowy habik idzie i płyta pewnie tesz nowa niedługo dojdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Ja też miałem teraz zajebistego pecha najpierw spalił mi sie hub a potem zasilacz szlak trafił dwa kondensatory ale juz dzieki bogu jest oki chociasz dalej leje i wala pioruny no ale cóz jak sie chce siedziec w necie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...