Skocz do zawartości
Mioda

"MAM" i płyty Asusa i865PE

Rekomendowane odpowiedzi

W sprawie PAT i p4p800 ciągle spotyka się jakieś posty na forum - z tym że najświeższe są gdzieś z początku września. Wiem że w pewnym momencie Intel strasznie sie wkurzył na włączanie PATU w ich i865PE i w nowych produktach Bios płyt głównych nie oferuje już takiej funkcji.

W czasie wakacji (tak do konca września) można było jeszcze dorwać ostatnie płyty serii Asus p4p800 z możliwością uruchomienia PATu - wiem że wersja płyty która jeszcze to obsługiwała to 1.02... dalej już nie wiem.

Ale ostatnio obiło mi się też o oczy hasło że firmy wprowadzają odpowiedniki PATu - np. Gigabyte posiada funkcję M.I.B itp.

Czy ten MAM to jakiś rodzaj zastępczy PAT w płycie Asus p4p800?

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam-memory acceleration mode - to jest inna nazwa PATU, jako że intel nieźle się "wkurzył" tym, że asus rozpoczął sprzedaż płyt z chipsetami 865PE, które po uaktywnieniu PAT dorównywały płytom z 875P; zabronił implentowania funcji PAT na płytach 865. Producenci płyt głównych po prostu pozmieniali nazwy z PAT na GAT(abit), MIB(gigabyte), MAM(asus)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie patrze że średnio co czwarta osoba która zamieszcza w opisie konfiguracje komputera posiada płyte asus p4p800.

Proszę. Niech więc ktoś napisze co sie dzieje z tymi płytami i patem, mamem czy co tam teraz jest. Działa to czy nie?

Naprawde jestem w kropce, nie wiem czy w nią teraz inwestowac kasę

Pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...