Skocz do zawartości
^ZoLtaR^

WC Express czyli Antek i trzech muszkieterow :)

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec zaczelo sie... moje pierwsze WC... :D

akcja wygladala mniej wiecej nastepujaco, chcialem zestaw WC, akurat kumpel chcial sprzedac wzialem na test, pojechalem do niego wzialem klamoty a potem do kerfura, udalem sie natychmiast do dzialu wiadra-pojemniki :lol: moim lupem padlo wiadro z pokrywa o pojemnosci 16l oraz 20 litrow wody destylowanej :) stojac na parkingu z ghost'em spotkalismy brata grzesia (swatkata), ktory dowiedzial sie o naszej akcji zaraz pojechal z nami. Wpadamy do mnie do domu, oni rozbieraja WC, ja wyjmuje plyte. szybkie odkurzanie i jazda, bolce blok (nukleon), chlopaki tuninguja pilnikiem pokrywe od wiadra, odkurzanie chlodnicy (lublinianka), tuning brzeszczotem krocca od pompy (hagem 802), goraca woda weze zalozone, obejmy, ladujemy calosc do kompa, skrecamy, 3 osoby wlewaja wode do wiadra :P po tescie szczelnosci trwajacym 30 sekund odpalamy maszyne, wszystko ok, procek na 2,44GHz @ 1,95v :twisted: (wiecej nie pojadzie bo jest po wypadku, spadl z niego radiator ;) ), temp idle 35 stress 39-40. na nagrzewnicy jest jeden maly wentylek wiec ogranicza to wydajnosc. to jest evo1 mojego chlodzenia pozniej wszystko idzie w chiefteka big tower, wentyle na nagrzewnicy a calosc zrobiona bedzie na miedzianych rurkach, wtedy bedzie jazda, no i co najwazniejsze wymienie procek na innego 1800+ na 1.5V (wiem ze na AC chadza na 2.4-2.5) i plytke na 8rda3l.

pare fotek calego ustrojstwa:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sklecone w godzine i zajebiscie niemobilne :) i teraz wcale nie ma takie byc, przyjedzie cziftek procek i mobo to zrobie cos niesamowitego ;-) ale tak czy siak daje rade teraz trzeba tylko uwazac zeby z buta wiadra nie pociagnac hyh :)

:arrow: zlozone w 1h - wszystko sie wjasnia. szybko sie z tym zalozeniem uwineles (bylo Was trzech), ale nie bardzo to wyglada. jak dla mnie prowizorka. mam nadzieje, iz posiadajac juz obudowe chieftec'a poswiecisz na zlozenie troszke wiecej czasu i bedzie to calkowicie inaczej wygladac.

bedziesz uzywal wiadra w dalszym uzytkowaniu chlodzenia, czy przepakujesz pompke do mniejszego zbiorniczka i wpakujesz do budy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radoche mielismy niezla to napewno, teraz trojnika nie bede zakladal, bo wg mnie to bezsensu, niech sobie do wiadra wpadaja 2 narazie. jak juz napisalem to jest zlozone tymczasowo, czekam na obudowe, procek i plyte, planuje utopic pompke w zbiorniczku ktory zrobie z plexi, taki wysoki na 2-3 sloty 5,25 i dlugi na prawie cala bude, do tego chlodnica pod dachem itd, generalnie wszystko ma byc w srodku, planuje 3 bloki i teraz mam pytanie w jakiej konfiguracji je podlaczyc?

_________________ -> blok gpu

pompa -> nukleon -> chlodnica -> pompa

_________________ -> blok chipset

czy moze 2 wydechy z nukleona polaczyc w 1 trojnikiem i bloki gpu i chipset jeden za drugim?

i jeszcze jedno pytanie, wylot z pompy od razu na blok ? tak sie zastanawialem pompa sama w sobie podgrzewa w wode moze pompa -> nagrzewnica -> blok czy za bardzo zatamuje przeplyw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na prowizorke to calkiem fajnie Ci (Wam) to wyszlo :D

Czekam na relacje zakladania tego wszystkiego do chiefteca :)

...planuje utopic pompke w zbiorniczku ktory zrobie z plexi, taki wysoki na 2-3 sloty 5,25 i dlugi na prawie cala bude...

A nie wystarczylo by cos mniejszego np. Easy Click 1,7l?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje pierwsze spostrzezenia po 12h uzytkowania, zaraz przyjda do mnie (kumpel przyniesie ;-) ) 2 wentyle 120x120 bo ten co jest moze pokrywa z 1/4 pow nagrzewnicy, woda po wygrzewaniu hot cpu testerem przez 12h ma temperature 36,4 st na procku jest 42 wg mnie skutecznosc bloku bardzo wysoka 5 st roznicy miedzy cpu a woda, z drugiej strony niesamowicie sie grzeje, mimo duzej ilosci wody, stoi to pod biurkiem obudowane zewszad cieple powietrze nie ma sie gdzie unosic, po drugie testowo wpialem pompa -> nagrzewnica -> nukleon, chyba trzeba by dac wydech z pompy od razu na blok?

co do zbiorniczka 1,7l wg mnie chyba troche za maly, pompa szybko to podgrzeje poza tym beda 3 bloki w ukladzie (i tu ponawiam pytanie w jakiej konfiguracji biorac pod uwage ze nukleon ma 2 wyjscia). czy jest sens przerabiania ph802 na niezatapialna i czym sie to wiaze?

z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje pierwsze spostrzezenia po 12h uzytkowania, zaraz przyjda do mnie (kumpel przyniesie ;-) ) 2 wentyle 120x120 bo ten co jest moze pokrywa z 1/4 pow nagrzewnicy, woda po wygrzewaniu hot cpu testerem przez 12h ma temperature 36,4 st na procku jest 42 wg mnie skutecznosc bloku bardzo wysoka 5 st roznicy miedzy cpu a woda, z drugiej strony niesamowicie sie grzeje, mimo duzej ilosci wody, stoi to pod biurkiem obudowane zewszad cieple powietrze nie ma sie gdzie unosic, po drugie testowo wpialem pompa -> nagrzewnica -> nukleon, chyba trzeba by dac wydech z pompy od razu na blok?

:lol:

Poczytaj troche Forum. Wartosc realne bedzie ~4 razy wieksza, wiec juz wiesz ile wart jest odczyt z mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no czytalem czytalem, tak sie zastanawiam gdzie mu termometr wepchnac :) z drugiej strony tym prockiem nie ma sie co sugerowac bo jest on po wypadku (spadl z niego radiator) i chodzil zanim go mobo nie wylaczyla (1-2sek), wiec sfioletowial troche heh :)

tak czy siak daze do obnizenia temp wody, co w kwestii polaczen blokow i chlodnicy za blokiem zamiast przed (tak jest teraz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na procku masz jakies 55-60* pewnie w rzeczywistosci :>

Prosty przyklad:

zero wentyli w budzie - buda otwarta

2300Mhz - 1.66V - temp wody 31-32* temp procka 42-45*

wkladam wentyl na 3000obrotow wieje na mobo

2450Mhz - 1.8V - temp wody 33-34* temp procka UWAGA 37-38*

To dopiero wydajnosc :> Jak to wentyl zawieje na czujnik :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^ZoLtaR^ tylko dlatego bo ktos juz zajal tak xywe tu ;-) na sieci znany jako ZoLtaR

co do wc, to jest prowizora czekam na big towera chiefteca (DA-01W albo TA-01W), wtedy wszystko bede ladowal do srodka, z nowym mobo i prockiem, jeszcze nie wiem jakie bloki na gpu (ti4200 msi) i chipset dac. no i jak podlaczyc bedzie najlepiej biorac pod uwage ze nukleon ma 2 "wydechy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest forma przejsciowa to juz napisalem, wiec realnie biorac pod uwage ze blok jest dobrze zalozony, AS3, dazyc do obnizenia temp wody (wentyle na chlodnicy) ?

co z tymi polaczeniami o ktorych pisalem?

W przypadku pompek akwariowych zmiana kolejnosci moze dac niezauwazalne efekty - po prostu za slabo one grzeja wode, zeby odbilo sie to jakos w wydajnosci.

Obnizac temperature wody mozesz ile chcesz > daz do wartosci jak najbardziej zblizonej do powietrza (pomijam chlodziarki i inne tego typu dodatki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli to ze teraz mam pompa -> nagrzewnica -> blok nie przeszkadza? wlasnie mialem zmienic pompa -> blok -> nagrzewnica, wyczytalem ze nukleony lubia duzy flow wody, nie wiem czy to pomoze ??'

no wlasnie i jeszcze jedno pytanie, czy hagem ph802 (1500 l/h) pociagnie nukleona, blok gpu, chipset i lublinianke ? zeby to jeszcze mialo jakas rozsadna wydajnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi