Skocz do zawartości
Q

Mój nowy komputer - Q

Rekomendowane odpowiedzi

W media markt jest komp w takie konfikuracji:

Pentium 4 3.06GHz (HT)

512 DDR RAM 333MHz

80GB

Radeon 9200 128MB

CD-RW 52x

Płyta Główna na SiS648FX - tu strona tej płyty.

to tego klawiatura i myszka.

Co o tym myślicie ?

Wart swojej ceny?Czy to zupełne dno?

Wkońcu to p4...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie dno. To co, że P4? Nawet z HT? Założę się, że ten Radek jest 64 bit ;) Płacąc taką kasę nie wykorzystasz możliwości proca, a sam nic przez rok nie dokupisz, bo są plomby.

Zostajesz uwięziony z niezłym prockiem i [ciach!]ianą resztą :?.

PS. Ostatnio mój kumpel za 4k kupił Bartona 2500+, Radka 9800, 1GB RAM Kingstona DDR400 i coś tam jeszcze. Lepiej kupić coś w tym guście (tylko np. wziąć mniej RAM'u, Radka jakiegoś 9500 modowanego itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten radeon 9200 to całkowita pomyłka

dysk 80GB ale jaki, jak nie napisali to może to być coś słabego

płyta główna też chyba nie należy do najlepszych

cd-rw i znowu jakie?

pamięć pewnie też no-name

Ogólnie to jestem przeciwnikiem kupowania kompa w markecie, lepiej samemu złożyć. Jeżeli nie potrafisz napewno masz znajomego, kótry ci pomoże. Za około 3k złożysz coś takiego jak mam w podpisie, a zestaw z amd będzie jeszcze tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na moje oko to kupa kasy, nie warto!!

po co procesor 3Ghz skoro karta graficzna to "low-end"

dysk 80GB to bylo dobre rok temu...

cd-rw... :?

pewnie komp ma 3 lata gwarancji, wiec zapomnij o modernizacji, a poza tym tylko leszcze kupuja komputery w supermarketach 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten radeon 9200 to całkowita pomyłka

dysk 80GB ale jaki, jak nie napisali to może to być coś słabego

płyta główna też chyba nie należy do najlepszych

cd-rw i znowu jakie?

pamięć pewnie też no-name

Ogólnie to jestem przeciwnikiem kupowania kompa w markecie, lepiej samemu złożyć. Jeżeli nie potrafisz napewno masz znajomego, kótry ci pomoże. Za około 3k złożysz coś takiego jak mam w podpisie, a zestaw z amd będzie jeszcze tańszy.

Umiem sam.. lecz tak chciałem zapytać. A co do Radeonów to się prawie wcale nie znam :D [/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja składam kompa :

bartek 2500+

abit nf7( tutaj nie weim czy nie wziac sl)

barracuda 7200 sata 8mb keszu

grafa R9600Pro 400/600 128Mb

512MB TwinMos 400Mhz

Buda modecom Prostation

TT silentBoost

CS

pasta-Silver 5

cd-rom

fdd

i mi poniżej 3k wyszło :D -wiec sie nie oplaca tego z MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znam zycie to pewnie ten dysk do samsung , sumujac w MM nie kupowac niczego wartosciowego :) . Oni nawet sprzet audio maja do [gluteus maximus] ( kupuja np trefne serie , albo modele na polski rynek robione ) Nie mowie o wszystkim.

MM suuuuxxxxx .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q

Taki komp pomimo, że fajnego ma proca (czytaj: dużo gigaherców), nie będzie zbyt wydajny. Aż się prosi o jakieś mobo z dual channel. Tak więc:

------------------------------------------------------------------------

Abit IS7-E

ATX, Socket 478, chipset Intel 865PE, FSB 400-800 MHz, AGP x8, 5x PCI, 4x DDR400/DDR333/DDR266 (4GB, tryb dual channel), 2x Serial ATA + 2x ATA/100, 8x USB 2.0, k. dźwiękowa 6-kanałowa

461,-

Intel Pentium 4 (S478) 2.40 GHz HT (FSB 800) bulk

Socket 478, 512 kb cache, taktowanie 200 MHz x 12 (wewnętrznie FSB 800 MHz), wersja bulk, technologia 0.13 m, Hyper Threading

869,-

2x256MB DDR 400-

jakieś 500

Radeon 9100 Hercules 3D Prophet 64 MB DVI + tv-out 128-bit

rdzeń @ 250 MHz, 64 MB DDR @ 240 MHz (480 MHz DDR), revision 2, poprawiony bios - stabilna jak skała karta !! wyjście DVI oraz tv-out, w komplecie tylko sterowniki, opakowana w folię

415,-

WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache

8.9 ms, cache 8192 kB, 7200, MTBF 750.000 g., transfer 602 Mb/s, Ultra DMA / 100

396,-

=2641zł

Zostaje Ci jeszcze 330 zł na obudowę, klawiaturę, myszkę i cooler; a że ceny z komputronika, na 100% idzie to złożyć jeszcze taniej. Poza tym zauważ, że tutaj masz proca 800FSB i mobo z dual memory channel. Pomimo niższego zegara zmiażdży wydajnościowo tamto "COŚ"

Zapomniałem o CDRW (+200zł), ale jak dobrze poszukasz, kupisz części o tyle taniej, że i na to Ci styknie. Miej tylko w pamięci, że w kompie z Media Markt:

Radek będzie na 100% 64bit

HD będzie z jakiejś supertajnej dostawy, będzie miał 5400RPM i 512kB cache

Poza tym wsadzanie 3.06Ghz na płytę bez dual channel to nieporozumienie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki. No to ja wybrałem taką konfiguracje:

Płyta główna

ABIT NF7, nForce2, DDR400, LAN, ATX

Dołączona grafika

Procesor

AMD ATHLON XP 2600+ AIUHB

Thoroughbred

http://img.allegro.pl/photos/oryginal/17/1766/176645/17664570

UPDATE:

Mogę od brata kupić AMD XP 1700+ który chodzi na 2.2GHz. To chyba rozsądne? Za 200zł :lol:

RAM

TwinMOS DDR 512 MB/400 DUAL KIT ( 2 x 256 MB) PC3200

CL 2.5

Chipy M.Tec TTD7608F8E50D 5 ns

http://img.allegro.pl/photos/oryginal/17/1787/178750/17875017

Grafika

Hercules 3D Prophet ATI 9700 128MB DDR TV/DVI OEM

Dołączona grafika

Dysk

Maxtor

Pojemność 80MB Interfejs: ATA/133 Ilość głowic: 16 Prędkość obrotowa [obr/min.]: 7200 Transfer zewnętrzny [MB/s]: 133 Bufor 8MB

http://img.allegro.pl/photos/oryginal/18/1805/180522/18052208

Sound

Creative 5.1 (już mam)

Co o tym sądzicie? To dobry konfig?

P.S. Rzecz jasna ten komp kosztuje ok.3k zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko super ale ja bym wymienil na bartka 2600 bo po co placic prawie 100 zl wiecej za to ze bedziesz mial mnoznik wyzszy o 0,5 skoro samemu to sobie zrobisz i nawet boxowy cooler na copper shimie to przejdzie spokojnie ....

i jeszcze na twoim miejscu kupil bym sobie zamiast twinmosow ocz 2700 rev 3.2 512 mb albo jezeli zalezy ci na dual chanelu to bym sobie kupil kita od ocz .... bardzo ladnie sie kreca ... <wynika z testow>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za HD?? Pomyśl też nad większym i może SATA - ale to zależnie od potrzeb.

Potrzebujesz takiej silnej grafiki? Mi moja wystarcza aż nadto. Do tego jak wydasz 1400 na taką grafę, to oby na pewno zmieścisz się w 3K??

Po co przepłacać za proca - kup najtańszego thoroughbreda i podkręć. Na tej płycie wyciągniesz nawet więcej, niż z tego co chcesz kupić.

Po co ta kreatura?? Lepiej weź płytkę z -s na końcu. Lepiej na tym wydziesz :)

Zapomniałeś jeszcze o takich "drobiazgach" jak buda (a przede wszystkim zasiłka), klawiatura, mysz czy chłodzenie. A od zasiłki i chłodzenia zależy w dużej mierze ile wyciągniesz ze sprzętu. Oczywiście o monitorze nie piszesz, bo masz (albo monitor, albo osobne fundusze)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny kompik :D Tylko jak już ktoś wcześniej pisał dysk weź jakiejś dobrej formy (caviar/maxtor)

... Do tego jak wydasz 1400 na taką grafę, to oby na pewno zmieścisz się w 3K??...

Radek 9700 na sirius.pl kosztuje 999zł w promocji. Kolega pewnie z tamtąd cenę wziął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ocz 2700 rev 3.2 512 mb albo jezeli zalezy ci na dual chanelu to bym sobie kupil kita od ocz  ....  bardzo ladnie sie kreca ... <wynika z testow>

A ile to kosztuje? Dużo lepsze są?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny kompik :D Tylko jak już ktoś wcześniej pisał dysk weź jakiejś dobrej formy (caviar/maxtor)

... Do tego jak wydasz 1400 na taką grafę, to oby na pewno zmieścisz się w 3K??...

Radek 9700 na sirius.pl kosztuje 999zł w promocji. Kolega pewnie z tamtąd cenę wziął.

Ten dysk to jest oczywiście maxtor. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za HD?? Pomyśl też nad większym i może SATA - ale to zależnie od potrzeb.

Potrzebujesz takiej silnej grafiki? Mi moja wystarcza aż nadto. Do tego jak wydasz 1400 na taką grafę, to oby na pewno zmieścisz się w 3K??

Po co przepłacać za proca - kup najtańszego thoroughbreda i podkręć. Na tej płycie wyciągniesz nawet więcej, niż z tego co chcesz kupić.

Po co ta kreatura?? Lepiej weź płytkę z -s na końcu. Lepiej na tym wydziesz :)

Zapomniałeś jeszcze o takich "drobiazgach" jak buda (a przede wszystkim zasiłka), klawiatura, mysz czy chłodzenie. A od zasiłki i chłodzenia zależy w dużej mierze ile wyciągniesz ze sprzętu. Oczywiście o monitorze nie piszesz, bo masz (albo monitor, albo osobne fundusze)?

Za grafike płace 1k zł. Więc a będę ją miał na długoo (pewnie 3 lat ;( )

Nie wydaje mi się żeby SATA była mi potrzebna. Ale większy jak najbardziej :D Co do procka to chyba masz racje. Poszukam jakieś ciekawej oferty. A kreaturę to ja już mam tak samo jak monitor. Więc kupuje samego kompa bez akcesoriów.

UPDATE:

Chłodzienie też mam. Jakiegoś WC :)

Budę też mam.. ale bez zasialacza. Jaki polecacie to takiego konfigu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt. Looknęło mi się na cenę 9700PRO. Ale nadal uważam, że nie warto tyle dać za grafikę. Oczywiście swoją uważam za optymalny zakup (bo nie znalazłem R9500 z 128MB nawet w układzie I, a ideałem byłby modowalny za rozsądne pieniądze z pamięciami L - rozsądne czyli poniżej 700PLN - i to jest max co byłbym skłonny JA dać za grafikę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie zmienić temat postu.. żeby nie zakładać nowego.

Kupuje kompa z tydzień i mam problem bo nie wiem jakie pamięci <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Twinmos Dual Channel Kit ( 2 x 256MB ) 400MHZ CL2,5 ( PC3200 ) czy Ocz PC 2700 i je podkręcić. Jak radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...