Hanu Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Piaskownica nie piaskownica, każdy może wyraźić swój pogląd... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horant Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 w tej chwili mam coolera CoolerMaster HAC-V81 X-Dream puszczonego na 7v, jednak chodzi doscy glosno. czy moze mi ktos powiedziec, czy roznica w wydajnosci pomiedzy tym coolerem a 7000A Cu bedzie znaczna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 benek chyba przejawiasz ostatnio jakies sadystyczne sklonnosci,jak wiesz to powiedz,to nie jest Twoja piasownica ale forum dyskusyjne wiesz nie ja pierwszy w tym watku zaczalem "agresywnie" sie zachowywac, nie moja wina ze ktos nie moze zrozumiec prostego przekazu i jeszcze sie rzuca :P a o tym o co pytasz juz kiedys pisalem - i wiele innych osob (wiec to nie jest tajemnica zwlaszcza dla osob ktore mialy w rekach oba radiatory od V7+ i od SB) - to zadna rewelacja (moge Tobie wrzucic na priv) bo na razie chce zobaczyc czy pan "znafca" wie o co ma pretensje :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 8) benek ja nic nie mam do twoich racji i dobrze wiem o czym mowisz i wcale nie powiedzialem ze mowisz zle.Masz racje co do SB i V7+, ale chodzi mi tylko o ta "agresywna polityke" wobec beno21 ktore IMO jest zbedna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek_pl Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 :? hmm to ja nie wiem co o tym wentylq sadzic wszyscy wszedzie sie nim podniecaja (no moze nie tak jak zalmanem 7000a cu) w testach bdb wypada (przynajmniej na tle konqrencji tam przedstawionej) a wy mowicie ze szajs za ta cene. moze konkretnie dlaczego on jest do d... i jaki tanszy qler ma taka sama wydajnosc? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horant Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 podsumowujac, brać zalmana 7000a- cu? (moj obecny cooler masz kilka postow wyzej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 ... a wy mowicie ze szajs za ta cene. moze konkretnie dlaczego on jest do d... i jaki tanszy qler ma taka sama wydajnosc? :?a czytales moj pierwszy post w tym watku - tam masz wyjasnienie dlaczego cena nieadekwatna do mozliwosci - a tanszy - za 110zl (WGK) mozna kupic OEM Zalman CNPS7000A-AlCu :P Horant nie wiem jak ma sie wydjnosc Twojego do tego Zalmana z prostego powodu - nie mialem przyjemnosci kozystac z CM HAC-V81 X-Dream :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Mam prośbę, czy ktoś z właścicieli NF7 mógł by mi podać jej wymiary - please :lol: . Sam jej jeszcze nie mam, ale chciałem do niej chłodzenie kupić i mógły sprawdzić czy Zalman wejdzie mi do mojej budy - Midi 43x44x22 (cm). Jak się nie zmieści to biore SB ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Mam prośbę, czy ktoś z właścicieli NF7 mógł by mi podać jej wymiary - please :lol: . Sam jej jeszcze nie mam, ale chciałem do niej chłodzenie kupić i mógły sprawdzić czy Zalman wejdzie mi do mojej budy - Midi 43x44x22 (cm). Jak się nie zmieści to biore SB ;) a co Tobie dadza wymiary - musisz miec przerwe miedzy gorna krawedzia plyty a dolna scianka zasilacza (okolo 30-35mm zeby nie bylo na styk) patrzac na wymiary Twojej budy to nie wejdzie przy NF7 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Dzięki temu mógł bym zmierzyć, gdzie płyta się kończy w obudowie :lol: , ale i tak wow bo wątpliwe czy ten Zalman by się zmieścił patrząc teraz na mojego Solteka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 to jak już mówimy o coolerach to powiedzcie mi czy miała by sens zamiana aero7+ na zalmana albo zmiana tej swiszczącej turbiny na jakiś konkretny wentylatorek ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 to jak już mówimy o coolerach to powiedzcie mi czy miała by sens zamiana aero7+ na zalmana albo zmiana tej swiszczącej turbiny na jakiś konkretny wentylatorek ?? ad 1 co do ciszy to niezaprzeczalnie (chyba ze trafisz z walnietym lozyskiem - ja trafilem 2 takie OEMy 7000A-AlCu) :x , co do temperatury raczej tez (choc tu zgaduje) :P ad 2 co rozumiesz przez konkretny wentylatorek :?: ten Twoj CM ma b.dobry radiator (z tego samego powodu co ten od TT V7+) :P i dzieki ramce przystosowany do wentylatorow 80mm wiec jakbys walnal np jakiegos Noiseblockera S2/S3 z potencjometrem mogloby byc ciekawie (choc temperatury na 100% wzrosna bo klasyczny wentylator nie chlodzi dobrze srodka radiatora tylko jego zewnetrzne czesci) tylko ze nie wiem czy koszt takiej przerobki bedzie adekwatny do efektow :( chyba ze masz pod reka jakis tani wentylator 80 (Zalman, CM, ...) to sprobuj i sie pochwal :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 pisząc konkretny miałem na myśli konkretny model jakibyście zaproponowali mam dwa wentylatory na góże obudowy procsor obecnie chodzi 1.5V 9.5x200=1.9GHz [ mnożniki 10 i 10.5 niedziałają :( ] temperatura w stresie to 40*C wiatraki chodzą na 7V a turbina w CM skrecona na low do końca, przy ustawieniu 11x200=2.2GHz 1.75V na low juz się nieda pracować bo wychodzi ponad 50*C i trzeba troche rozkręcic CM co niestety na max obrotach jest niedowytrzymania i dlatego chce zobaczyć jak ten dobry radiatorek będzie pracować ze zwykłym wentylkiem /Up wystawiłem PC z biurka (te biurko jest moją bolączka bo strasznie nisko nad PC jest pułka i niweluje pozytywne działanie tych 2 wentyli 80x80 na górze grałem jakieś 30min w Q3 i cpu rozgrzał sie przy 11x200 wiatrki 7V CM całkiem na low do 47*C albo mam małą temp w pokoju albo już coś mi się merda i te 50* to przekracza albo na 2.3GHz albo 2.4GHz jutro jeszcze potestuje :] znaczy sie dzisiaj ;) /Up2 no i faktycznie dochodzi do 52*C 11.5x200 1.9V z tego co pamiętam jak dam wszystkie wentyle na max rmp to to cpu przy 12x200 2.25V nagrzewa się do 48*C ale hałas jest niedowytrzymania niedośc że CM hałasuje to te dwa wentyle puszczone na 12V robia porostu spustoszenie :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 a jak widze takie coś to mnie normalnie krew zalew dlaczego ja tak niemam pomijając że ta vanta generuje hałas 70dB :twisted: 8O :twisted: 8O :twisted: to na "quiet fan" 38.5*C to ja sie pytam jak to kufa możliwe :!: :!: :!: :!: ja też tak chce :cry: jesli to prawda to niech zalman się idzie paść z owcami :idea: niech ktoś ten artykuł (news tweaka) zweryfikuje bo w morde niewierze......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 a jak widze takie coś to mnie normalnie krew zalew dlaczego ja tak niemam ... pomijając że ta vanta generuje hałas 70dB :twisted: 8O :twisted: 8O :twisted: to na "quiet fan" 38.5*C to ja sie pytam jak to kufa możliwe :!: :!: :!: :!: ja też tak chce :cry: jesli to prawda to niech zalman się idzie paść z owcami :idea:... ale o co Tobie biega :? przeciez juz tu piszemy "od lat" :P ze odczytow temperatur z roznych plyt, a nawet z tej samej ale z roznymi BIOS'ami nie ma co porownywac, do tego dochodza rozne rozne warunki w jakich test przeprowadzany (czy MoBo w budzie czy na zewnatrz,...) :P jakos link z testem mi nie dziala wiec nie moge sobie poczytac - ale z tego co pamietam z innych testow - przy podobnym przeplywie powietrza ThermalRight SLK-900U mial minimalnie (1-2*C) lepsze wyniki niz Zalman CNPS7000A-Cu wiec mozna (oszacowac - bo nie widzialem bezposredniego porowania) ze jest (Zalman) na zblizonym poziomie wydajnosci co ten SLK-800 ... ale to i tak duze uproszczenie bo sa radiatory ktore potrzebuja duzego przeplywu powietrza zeby pokazac pazurki inne znowu wypadaja wtedy srednio ale przy niskim przeplywie (cisza) sa niezle ... PS no widzisz - napisales ze masz pod reka 2 wentylatory 80 - odkrec 1 z nich i daj na radiator od Aero7+ i zobaczysz czy warto na stale dawac klasyczny wentylator :!: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 no dobra koniec juz z klotniami :) ja zapytam wprost Zalman ogromy byk, SilenBoost drogi i przereklamowany :) NO TO w takiem razie co ??? najlepiej zeby jeszcze kosztowalo kolo 100 i bylo ciche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 benek ja wiem że na swoimmam 50*C bo jak dotykam paluchem to jest naprawde goroncy a jak ma 40* jest lekko cieply ale jak się pisze artykuł i podaje 38* w co niewierze to fajnie by było żeby ta tęp z kosmosu nie była tylko rzeczywista, np. mierzona termometrem przymocowanym do spodu radiatora........ bo faktyczne płyty przekłamuja :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Benek bez obrazy ale chyba przeginasz i naprawde jestes jakis "ubogi"... Kup, zamontuj potem sądź... Zal mi Ciebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 no i zonk............. podłaczyłem zamiast tej turbiny zwykłego 80x80 wyjętego z zasilacza seasonic i tęp w stresie przy 1.75V 2.2GHz 49*C a na turbinie 50*C :| :? :| teraz w idle na turbinie ustwionej na low z wyłączonymi tymi wentylkami na górze budy mam 53*C :[ tragiedia ojojojojojojoojoj przypominam że jak wentylki chodzą to na cpu 1.9GHz 1.5V mam w stresie 40*C turbina ustawiona na low coś tu niegra........ pozatym wydaje mi się że turbinka jednak lepiej dmucha od tego wentylka a tu takie buty ........... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Ludzie po co to suszenie języka. Horant pyta o Silent Bosta, ma 200 zeta, i budę Chiefteca Middle. Zastanawia się czy są jakieś alternatywy. Myśli o Zalmanie a wy mu <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły opowiadacie, że nie wejdzie, że musi piłować itp. ON MA PŁYTĘ ASUS A7N8X I TEN ZALMAN NIE MA PRAWA SIĘ NIE ZMIEŚCIĆ. PASUJE IDEALNIE I NIC MU ANI W OBUDOWIE, ANI NA PŁYCIE NIE PRZESZKADZA. Ile razy ma ten problem z Zalmanem pojawiać na forum? Jest już tyle topiców,że głowa mała. Jeśli może przeznaczyć 200 zeta to niech już teraz zapomni o Silent Boost, bo to nie ta klasa co Zalman, a róznica w cenie ledwie 50 zeta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 a wie ktos moze czy na epoxa 8k9al wchodzi ten ZALMAN tyle ze Al - Cu ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horant Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Hanu, dzieki za podsumowanie, bo prawde mowiac, to sam sie juz pogubilem... kazdy mowi co innego, zmiesci, nie zmiesci, pilowac, gryźć... teraz przynajmniej wiem, ze nie wyrzuce 200zl na cos co bedzie musialo lezec w szafie :-) jeszcze raz dzieki :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 maciej a Tobie o co znowu chodzi :?: czy to jakies jesienne przesilenie czy co bo nie wiem czego konkretnie sie czepiasz :?: Hanu caly pic w tym ze juz na porzedniej stronie wszystko zostalo wytlumaczone - przynajmniej tak mi sie wydaje :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleska Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 No wlasnie nie do konca chyba :o Tez mam ten dylemat , bo kupilem bartona 2500+ oem i nie wiem w jaki wentyl sie zaopatrzyc , ten thermal cos drogawy jest , gdyby kosztowal 100 to bym sie nie zastanawial a tak ... ;O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prondas Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 eleska-za 100zl jest 7000a-alcu oem lepiej za ta cene nie da rady:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleska Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 No wiec zmuszony bylem przejrzec pare testow wentylatorow i silentboost nie wypada najlepiej , uwazany jest za "sredniaka" , zdecyduje sie chyba na tego zalmana, tylko mam 2 pytania czy bedzie pasowal do epoxa 8rda+ i obudowy CHIEFTEC Golden Blue MX-01-BLD-U ( http://www.chieftec.pl/colorMX.htm , 1 z lewej od gory ) i gdzie mozna kupic wersje oem za takie pieniadze?(chodzi mi oczywiscie o sklepy internetowe) z gory dziekuje za odpowiedz(i) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 a wie ktos moze czy na epoxa 8k9al wchodzi ten ZALMAN tyle ze Al - Cu ???ta plytka ma troche wysoko socketa i jak masz blisko plyty zasilacz to sie moze nie zmiescic. Ile masz miejsca od konca plyty do poczatku zasilki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 No wiec zmuszony bylem przejrzec pare testow wentylatorow i silentboost nie wypada najlepiej , uwazany jest za "sredniaka" , zdecyduje sie chyba na tego zalmana, ...a zeby to stwierdzic wystarczylo przeczytac to co napisalem w mojej pierwszej wypowiedzi w tym watku http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=610...ghlight=#610458 przynajmniej tak mi wyszlo w tescie :P ...tylko mam 2 pytania czy bedzie pasowal do epoxa 8rda+ i obudowy CHIEFTEC Golden Blue MX-01-BLD-U ( http://www.chieftec.pl/colorMX.htm , 1 z lewej od gory ) i gdzie mozna kupic wersje oem za takie pieniadze?(chodzi mi oczywiscie o sklepy internetowe)... ad 1 wejdzie :D ad 2 skontaktuj sie z np gostkami ze sklepu http://cooling.pl/ miewaja na swoich stoiskach na gieldzie te OEM'y wiec w sklepie tez powinni miec (moze w Komputroniku tez juz sa) ale nie radze kupowac tego coolera (w sumie zadnego wentylatora nie radze) via NET tylko osobiscie zeby odsluchac czy wentylator nie ma zwalonego lozyska :( ...z gory dziekuje za odpowiedz(i)alez prosze bardzo :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 i ja sie z pytaniem dolacze najprawdopodobniej podmieniam plytke w najblizszej przyszlosci na epoxa kt400/kt600 ogolnie szukam info czy na tych plytkach sie zalman miesci? wiem ze modeli wbrod, nie wiem jaka wroci na gwarce... po prostu - kto kolwiek widzial kto kolwiek wie heh ;-) do ciekawego topika przyloze sie i ja - doloze male info - Panowie, na k7s5a zalman wchodzi elegancko :-) Pozdrawiam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 ... najprawdopodobniej podmieniam plytke w najblizszej przyszlosci na epoxa kt400/kt600 ogolnie szukam info czy na tych plytkach sie zalman miesci?... tak i nie :P na KT400 tak - przynajmniej na 8K9AI na KT600 nie - powod prozaiczny brak dzurek kolo socketa :( ...do ciekawego topika przyloze sie i ja - doloze male info - Panowie, na k7s5a zalman wchodzi elegancko :-) ...na ASRocka k7vt2 tez :P na k7vt4-4x ani na te na SIS'ach jeszcze nie probowalem ale tez pownien :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...