ŻYWIEC Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Zastanawiam się nad dobrą płytą pod P4 FSB 800 HT. Wybrałem wstępnie trzy modele: ASUS P4S800 ABIT IC7 (bez G) GIGABAYT GA 8IPE 100 Pro2 Wszystkie płyty "wychodzą" dobrze w testach, mają podobne wyposażenie i podobną cenę. Dużo mówiło się tutaj na forum o ASUSIE i trochę o ABICIE (że była jakaś zrąbana seria). Potrzebyję płytę stabilną, z dobrym zasilaczem ( najlepiej czterofozowym) A co myślicie o tym Gigabay-cie ? W komputroniku wszystkie są zarezerwowane a benchmark.pl został ostatnio "płytą miesiąca" i kosztuje poniżej 600 zł. Co byście wybrali TERAZ pod P4 HT teraz - cena do 800 zł. Na koniec jeszcze jedno. Nie namawiajcie mnie na zmianę platformy. Ta opcja nie wchodzi w grę. Przy okazji jeszcze jedno, banalne pytanie ( proszę się nie śmiać ) - czy na tych płytach z dual ddr może procować TYLKO JEDNA kość pamięci 333MHz, czy ZAWSZE muszą być dwie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Z tych 3-ech plyt, ktore wymieniles bierz zdecydowanie Abita IC7 - szybka, stabilna, bezproblemowa, b.duze mozliwosci OC. Jedyna wada jest brak zintegrowanej sieciowki. Gigabyta sobie odpusc jezeli masz zamiar sie bawic w OC. Pamieci DDR333 oczywiscie beda pracowac w singlu bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobex Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Z tych co pisales to brałbym Abita, powiem tylko ze ostatnio skladałem kompa na czymś takim jak EPOX 4PDA2+ I865PE, świtna mobo, full wypas a ovrclockingiem nie odstaje od IC7. Troche kosztuje - 630zl ale byłem zachwycony. Po przetestowaniu zachciało mi sie zmieniać platformę, ale nie zrobie tego. :). pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Wybierz Abita IC7. Gdybym nie kupił Asusa P4P800Deluxe to kupiłbym tego Abita. Nie ma to jak I875P. Tylko nie zdziw się, jak będziesz mieć wysokie temperatury. Abit inaczej je mierzy niż inne płyty.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vilen Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 ja też polecam abita, ale jak masz 800 zł. do dokup drugą kość pamięci, żeby skorzystać z duala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 ja też polecam abita, ale jak masz 800 zł. do dokup drugą kość pamięci, żeby skorzystać z duala Hehe, nie dziwię się, że polecasz tą płytę. Wystarczy zobaczyć twój podpis :wink: Co do DualDDR to faktycznie, przy P4 daje on dużo(napewno sporo więcej niż AMD-kowi). Intel jest łasy na przepustowość pamięci :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 A może p4p800 :?: Co sądzicie o tej płycie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 ABIT-a polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 A może p4p800 :?: Co sądzicie o tej płycie :?: Mam wersję Deluxe i jedyny problem jest z kontrolerem Raida(firmy Via :wink: ). Dobrze, że nie mam potrzeby go używać :-D Radzę poczytać www.abxzone.com Można się tam dużo dowiedzieć i o Abitach i Asusach i MSI i innych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Galileusz Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 A może p4p800 :?: Co sądzicie o tej płycie :?: Mam wersję Deluxe i jedyny problem jest z kontrolerem Raida(firmy Via :wink: ). Dobrze, że nie mam potrzeby go używać :-D Radzę poczytać www.abxzone.com Można się tam dużo dowiedzieć i o Abitach i Asusach i MSI i innych A jakie to problemy sa z Raidem na tych plytach :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 A może p4p800 :?: Co sądzicie o tej płycie :?: Mam wersję Deluxe i jedyny problem jest z kontrolerem Raida(firmy Via :wink: ). Dobrze, że nie mam potrzeby go używać :-D Radzę poczytać www.abxzone.com Można się tam dużo dowiedzieć i o Abitach i Asusach i MSI i innych A jakie to problemy sa z Raidem na tych plytach :?: Problemy są takie, że j...ą się pliki na dyskach, które są podłączone do tego kontrolera. Widziałem to naocznie u kumpla(co chwilę był komunikat np.Mozilla.exe jest uszkodzony itd itp.) a także czytałem o tym na boardzie na stronie przeze mnie wcześniej wymienionej. Niby teoretycznie są nowe BIOS-y do tej Via, ale ASUS nie umieścił ich w swoich BIOS-ach do płyty głównej.... To moim zdaniem, jeden jedyny minus tej płyty.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 a ja polecam epoxa 4pda2+. niezle mozliwosci oc , tylko ze napiecie jest max 1.6 na proca :(((. ale jest b.fajna bo ma zintegrowana sieciowke , dzwiekowke [slabej jakosci ale cooz...] i raid co dla mnie bylo priorytetem. w sumie pllytka tez bardzo fajna , i kosztuje troche ponad 600. a z tych co wymieniles to chyba wzialbym abita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Dzięki za odopwiedzi. Na koniec jeszcze jedno banalne pytanie. Jakie celerony będą chodzić na tych płytach? Ja zamierzam kupić P4HT, ale wiedzieć nie zaszkodzi. Pewnie tylko te nowe celerony na szynie 400, od 1,7GHz,dobrze myślę? PS Proponuję doklejenie tych rozważań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Dzięki za odopwiedzi. Na koniec jeszcze jedno banalne pytanie. Jakie celerony będą chodzić na tych płytach? Ja zamierzam kupić P4HT, ale wiedzieć nie zaszkodzi. Pewnie tylko te nowe celerony na szynie 400, od 1,7GHz,dobrze myślę? PS Proponuję doklejenie tych rozważań. Na tych płytach będą szły, tak jak napisałeś Cel od 1.7GHz wzwyż(przynajmniej napewno tak twierdzi Asus, choć inni pewnie również) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 a co myslicie o płytam na chipsetach Intel 865P??? O ile są słabsze od Intel 875P?? Co powiedze tej płycie?? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7287 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosz Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 a co myslicie o płytam na chipsetach Intel 865P??? O ile są słabsze od Intel 875P?? Co powiedze tej płycie?? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7287 Obejrzyj sobie tego linka http://www.pl.tomshardware.com/cpu/2003052.../800fsb-02.html wynika z niego ze różnicy niema w wydajnosci. Jak by niedzialal to pisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 a co myslicie o płytam na chipsetach Intel 865P??? O ile są słabsze od Intel 875P?? Co powiedze tej płycie?? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7287 Obejrzyj sobie tego linka http://www.pl.tomshardware.com/cpu/2003052.../800fsb-02.html wynika z niego ze różnicy niema w wydajnosci. Jak by niedzialal to pisz :) Bullshit. Jak podajesz linka mógłbyś chociaż przejrzeć zawartość pod nim ukrytą. Tam jest wyraźnie napisane, że I865 PE jest mniej więcej tak samo wydajne jak I875P. I865P obsługje (poza specyfikacją,czyli nie do końca pewnie) FSB800MHz a poza tym max. to DDR333. Ale cóż, wolna wola, nikomu nie będę nic narzucał ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 a co myslicie o płytam na chipsetach Intel 865P??? O ile są słabsze od Intel 875P?? Co powiedze tej płycie?? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7287 Obejrzyj sobie tego linka http://www.pl.tomshardware.com/cpu/2003052.../800fsb-02.html wynika z niego ze różnicy niema w wydajnosci. Jak by niedzialal to pisz :) Bullshit. Jak podajesz linka mógłbyś chociaż przejrzeć zawartość pod nim ukrytą. Tam jest wyraźnie napisane, że I865 PE jest mniej więcej tak samo wydajne jak I875P. I865P obsługje (poza specyfikacją,czyli nie do końca pewnie) FSB800MHz a poza tym max. to DDR333. Ale cóż, wolna wola, nikomu nie będę nic narzucał ;-) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7075 to mój typ na dzień dzisiejszy... Widzi ktoś w niej jakieś wady?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 A co sadzicie o tej mobo http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6878 ? Cena nieznacznie ponad 800 zeta. O tych tez bym sie z checia cos dowiedzial, ale juz sa troche drozsze ;> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7094 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8862 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 hmm... ja bym wzial abitka ic7 max ... abit to abit , OTES na mosfetach , 8xUSB, ladnie wyglada [iMO] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 hmm... ja bym wzial abitka ic7 max ... abit to abit , OTES na mosfetach , 8xUSB, ladnie wyglada [iMO] abit ic7 jest z tych płyt najlepiej przystosowany do OC, za to asus P4P800 według mnie jest lepiej wyposazony [WIFI, sieciówka itp]. NAdel jestem za asusem... 8) [niech mnie ktos przekona do abita :) ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosz Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 a co myslicie o płytam na chipsetach Intel 865P??? O ile są słabsze od Intel 875P?? Co powiedze tej płycie?? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7287 Obejrzyj sobie tego linka http://www.pl.tomshardware.com/cpu/2003052.../800fsb-02.html wynika z niego ze różnicy niema w wydajnosci. Jak by niedzialal to pisz :) Bullshit. Jak podajesz linka mógłbyś chociaż przejrzeć zawartość pod nim ukrytą. Tam jest wyraźnie napisane, że I865 PE jest mniej więcej tak samo wydajne jak I875P. I865P obsługje (poza specyfikacją,czyli nie do końca pewnie) FSB800MHz a poza tym max. to DDR333. Ale cóż, wolna wola, nikomu nie będę nic narzucał ;-) Bullshit. I865P spokojnie obsługuje ddr400 i fsb 800 wiec co ty tam wiesz chlopczyku :evil: Tu masz potwierdzenie samego producenta płyty... http://www.asus.com/products/mb/socket478/...8x/overview.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Bullshit. I865P spokojnie obsługuje ddr400 i fsb 800 wiec co ty tam wiesz chlopczyku :evil: Tu masz potwierdzenie samego producenta płyty...http://www.asus.com/products/mb/socket478/p4p8x/overview.htm a moze co kolega Kosz wie :| :arrow: 800 (Overclocking) / 533 / 400 MHz - czyli nie obsługuje 800 - jedynie przez overclocking - to można powidzieć że 865PE/875 obsługują FSB1200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Mam propozycje, miec wiekszy dystans do tego co mowi chlopczyk Kosz i kupic ABITa IC7, ewentualnie ASUSa P4C800 (ewentualnie ABIT IS7 lub ASUS P4P800) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosz Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Bullshit. I865P spokojnie obsługuje ddr400 i fsb 800 wiec co ty tam wiesz chlopczyku :evil: Tu masz potwierdzenie samego producenta płyty...http://www.asus.com/products/mb/socket478/p4p8x/overview.htm a moze co kolega Kosz wie :| :arrow: 800 (Overclocking) / 533 / 400 MHz - czyli nie obsługuje 800 - jedynie przez overclocking - to można powidzieć że 865PE/875 obsługują FSB1200 hehe jesli z proca P4 533fsb wycisniesz fsb 800 to pujdzie na 865P,tak?? czy sie myle... :D Wiec jesli plyta nawet po oc obsluguje 1200fsb to po wsadzeniu potencjalnego proca z taka magistrala juz by niedziałl?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 źle myślisz - szyna 800 jest osiagana przez overclocking - czyli wsadzając procka naFSB800 nie masz gwarancji ze będzie chodził na domyślnych ustawieniach. Co drugiej cześci - to tylko teoretyczne porównanie - bo intel zanim osiągnie takie FSB (wcześniej będzie chyba 966-1066 (+ ram w dualu na 2x433 do 2x533) to wcześniej czeka nas zmiana podstawki wiec nie ma takiego problemu. A tu jak kolega kupi płyte na 865P, proca na FSB800 i nie będzie mu działać to będzie mógł mieć pretensje tylko do siebie (ew. Ciebie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosz Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Mam propozycje, miec wiekszy dystans do tego co mowi chlopczyk Kosz i kupic ABITa IC7, ewentualnie ASUSa P4C800 (ewentualnie ABIT IS7 lub ASUS P4P800) Pozdrawiam Ewentualnie kto na co patrzy,sam jestem przed wyborem Abita ic7-G lub MAX3 czy ASUSA p4C800E blizej mi do Abita,ale nigdzie nieznalazlem potwierdzenia o obsłudze Prescott'a,chcialbym uniknac rozczarowania jakie Intel serwuje nam z socketami chociaz juz wiadomo ze docelowy Prescott bedzie na nowej podstawie.Na dzien dzisiajszy lepiej kupowac na wyrost (o ile to mozliwe) i w przyszlosci (pewnie nie dalekiej :wink: ) nie zmieniac calosci,a pokolei wymieniac. Przynajmniej ja tak planuje teraz plyte pod prescotta z norwoodem,potem zmiana na prescotta,puzniej plyte pod niego potem docelowy prescott i ddrII.... :twisted: a prawda jest taka ze i tak zatancze jak intel zagra :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosz Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 źle myślisz - szyna 800 jest osiagana przez overclocking - czyli wsadzając procka naFSB800 nie masz gwarancji ze będzie chodził na domyślnych ustawieniach. Co drugiej cześci - to tylko teoretyczne porównanie - bo intel zanim osiągnie takie FSB (wcześniej będzie chyba 966-1066 (+ ram w dualu na 2x433 do 2x533) to wcześniej czeka nas zmiana podstawki wiec nie ma takiego problemu. A tu jak kolega kupi płyte na 865P, proca na FSB800 i nie będzie mu działać to będzie mógł mieć pretensje tylko do siebie (ew. Ciebie). Nie ciagne tematu bo w praktyce nie sprawdzilem jak dziala 865P i 800 fsb tymbardziej na domyslnych ustawieniach.Mozesz miec racje a nowo kupujacym nie chce mieszac swoimi herezjami w glowie :twisted: Mam tylko do nich pytanie. Czemu 865P ?? skoro PE jest sprawdzony i dostepny w sklepach,specjalnie nie szukalem P ale jakos nie zucil mi sie w oczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spideroso Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Mysle ze ja was przekonam: i to a potrafi jeszcze wiecej, bo screeny sa stare :D no i jest i lan i dziwekowka, i 8 USB, i Firewire, i 6 SATA, i innych dupereli na maksa. ps. Dzieki VIP za hosting :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Spideroso jak żywiec nie ma kasy niech weźmie IC7 lub IC7-G to prawie identyczne płyty z twoją (IC7 nie OTES, zamiast 6 SATA ma 2 i Vdimm do 2.8 (zamiast 3.2V), IC7-G podobnie tylko że ma 4 SATA) - reszta czyli wyniki OC itd są identyczne :D - ba można nawet do IC7 i IC7-G wgrać bios z IC7-Max3 :) PS. mógłbyś podać temperature mofsetów (PWR) po 30min - 1h grzania procka i ustawienie proca (vcore bo reszta na screenie jest) :?: - chce porównać do mojego rozwiązania :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...