loloferrari Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Konfig: antek 1700+, Asrock K7VT4-4x, GF4mx440SE (noname)Ram 256 pc 266, Seagate UX 40 GB/ 5400, CD Nec x52, zasilacz 200W ale firmowy, napięcia bardzo stabilne i w normie. System 98se lub XP prof. Opis choroby: Komputer ma straszne fochy, czasami działa jak powinien a czasami nie chce załadować żadnej gry. Ram jest 100% ok, proc też, Płyta nówka, CD też, dysk wporządku, nawet ten ... GF jest wporządku, kupiony jako nóweczka. Nie jest to raczej wina grafiki Ogolnie złożyłem go jakiś czas temu znajomemu. Najgorsze jest to ze potrafi wyjść z gierki bez żadnego powodu, pisze że brakuje jakiegoś pliku albo bliżej nie określony error. Myślalem że to procek, ale wyczyściłem go i to samo. Puściłem na swojej płycie prime95 na tym procku i wporządku. Gforca też sprawdzałem u siebie na płycie i jest ok. Ale potrafi wyskoczyć z gry po 15 minutach lub po godzince. Próbowałem już przeróżnych detonatorów, przeróżnych systemów, przekładałem swojego radka 9000le do niego i cały czas to samo. Może któryś z was miał podobne przygody albo może mi poradzić co jesszcze sprawdzić bo mi już ręce opadają. Będe wdzięczny za każdego posta na temat :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Konfig: antek 1700+, Asrock K7VT4-4x, GF4mx440SE (noname)Ram 256 pc 266, Seagate UX 40 GB/ 5400, CD Nec x52, zasilacz 200W ale firmowyPrzegrzewa się grafika, albo ten wspaniały zasilacz nie wyrabia (za duże obciążenie na +5V). A napięcia to miernikiem sprawdzałeś? Bo z tego co wiem Asrock K7VT4 mocno przekłamuje (jak każdy ECS). --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loloferrari Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 zasiłke też zmieniałem..... zapomniałem dopisać, grafe próbowałem chłodzić coolerem ale radiator nie był zbyt gorący, często wywala gry juz przy ładowaniu, a jeżeli nie to po jakims czasie grania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 zasiłke też zmieniałem..... zapomniałem dopisać, grafe próbowałem chłodzić coolerem ale radiator nie był zbyt gorący, często wywala gry juz przy ładowaniu, a jeżeli nie to po jakims czasie graniaWszystko sprawdzone, a nie działa? Ciekawe ... ja bym zrobił tak: - memtest86 przez dwie godziny (albo do pierwszego błędu - wtedy sprawa jasna) - potem sprawny zasilacz, i jakiś test 3d w pętli, co najmniej godzinę (chyba że wcześniej się wywali) - nowy dysk z półki, system i test 3D (jak wytrzyma 2 godziny, to wiadomo : reinstalka systemu na dysku klienta). To że radiator nie jest gorący o niczym nie świadczy - może nie mieć pasty termoprzewodzącej (zdarza się nawet w "firmowych" kartach). Jeśli każdy test wykaże błąd, to znaczy że problem jest z płytą główną. Uszkodzenie, albo ustawienia BIOS. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 ja mimo wszystko stawialbym na zasilke. opracz mocy wazne jest tez odpowiednie stabilizowanie napiec przy duzym obciazenu zasilki. nie wazne ze jest nowa wazne jakiej fimy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loloferrari Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 zasiłke też zmieniałem..... zapomniałem dopisać, grafe próbowałem chłodzić coolerem ale radiator nie był zbyt gorący, często wywala gry juz przy ładowaniu, a jeżeli nie to po jakims czasie graniaWszystko sprawdzone, a nie działa? Ciekawe ... ja bym zrobił tak: - memtest86 przez dwie godziny (albo do pierwszego błędu - wtedy sprawa jasna) - potem sprawny zasilacz, i jakiś test 3d w pętli, co najmniej godzinę (chyba że wcześniej się wywali) - nowy dysk z półki, system i test 3D (jak wytrzyma 2 godziny, to wiadomo : reinstalka systemu na dysku klienta). To że radiator nie jest gorący o niczym nie świadczy - może nie mieć pasty termoprzewodzącej (zdarza się nawet w "firmowych" kartach). Jeśli każdy test wykaże błąd, to znaczy że problem jest z płytą główną. Uszkodzenie, albo ustawienia BIOS. --- AT zrobie tak jak mówisz...... jeszcze jakieś propozycje? Może sprawdzić gluta pod radiatorem na grafice?? BTW system nie zawiesza się ale wywala błąd, więc zasiłka IMO mało ma się do tego, chyba że się myle....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...