Skocz do zawartości
zima

jak podkrecic PIII 700 na 933? plyta ABIT BE6-II

Rekomendowane odpowiedzi

jak podkrecic PIII 700 na 933? teraz mam podkrecony na 820 (117) ale wiecej nie daje rady (na 840 troche pochodzi ale nie za dlugo)

Widziałem że niektórzy mają 700@933 - jak to zrobiliście?

Mam plyte Abit BE6-II, PIII 700(100), asus 3800 TVR, 380 MB.

ogólnie podejrzewam Karte graficzną (ASUS 3800), ale nie jestem pewien :cry:

POMOCY

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak podkrecic PIII 700 na 933? teraz mam podkrecony na 820 (117) ale wiecej nie daje rady (na 840 troche pochodzi ale nie za dlugo)

Widziałem że niektórzy mają 700@933 - jak to zrobiliście?

Mam plyte Abit BE6-II, PIII 700(100), asus 3800 TVR, 380 MB.

ogólnie podejrzewam Karte graficzną (ASUS 3800), ale nie jestem pewien :cry:  

POMOCY

POZDRAWIAM

Przy fsb 117MHz to agp 78MHz, a pci 39MHz i jak dajesz wyżej fsb to albo grafa albo coś na pci wysiada.

700@933 - to proste dajesz magistralę 133 (7*133=933) i nie martiwsz się o agp i pci bo masz dzielniki na płycie (jeżeli masz be6-II rev. 2.0 bo o ile pamiętam rev. 1.2 i niżej nie miały odpowiedniego dzielnika) i wszystko pracuje jak trzeba (agp 66MHz, pci 33MHz). Pamiętaj tylko o dobrym chłodzeniu bo żeby procek ci poszedł na 933MHz musisz zwiększyć vcore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak: Przy FSB=133MHz masz następujące mnożniki:

PCI - 133/4 = 33 MHz

AGP - 133*2/3 = 88,6 MHz

Jak widzisz PCI nie robi problemów, natomiast AGP jest mocno przetaktowane - chipset BX nie ma innych dzielników FSB/AGP jak 1:1 i 2:3. Jedyne co można zrobić, to zmienić (przy pomocy np: RivaTuner) AGP z x2 na x1. Spadek wydajności spowodowany tym nie powinien być widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak: Przy FSB=133MHz masz następujące mnożniki:

PCI - 133/4 = 33 MHz

AGP - 133*2/3 = 88,6 MHz

Jak widzisz PCI nie robi problemów, natomiast AGP jest mocno przetaktowane - chipset BX nie ma innych dzielników FSB/AGP jak 1:1 i 2:3. Jedyne co można zrobić, to zmienić (przy pomocy np: RivaTuner) AGP z x2 na x1. Spadek wydajności spowodowany tym nie powinien być widoczny.

Racja. W pracy mam PIII 800EB na Abit BE6-II rev. 1.2 i rzeczywiście AGP ma 88,6MHz (myślałem, że Abit BE6-II rev. 2.0 ma już dzielnik agp dla fsb 133MHz). Ale karta graficzna dziabie mi spoko na 88,6MHz już ponad rok - ATI Rage128.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podkręcić? zwiększasz napięcie i podnosisz FSB, pamiętaj, że jak używasz SoftMenu3 to ręcznie musisz przestewić dzielnik dla AGP i PCI.

przy 933 spróbuj napięcie 1.85, potem spróbuj zmniejszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK - dzieki za rady

już przestawiłem na 133 i jest 933 vcore 1.85 mam nadzieje że sie nic nie zjara.

jak bardzo może się nagrzać procek - tzn ile jest max żeby nie spalić? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam PIII 700 i MSI 6163 Pro (Najnowszy dostępny BIOS). Niestety zmiana FSB nawet do 105 Mhz (na płycie moge do 154) kończy sie zwisami na grach chodzących w DDraw. Open GL chodzi spoko. Przeinstalowywalem już Winde, wrzucałem rózne detki, zmieniałem napięcie .... i nic :o(

Sprawdzałem na Overclockers.com - proc o tej serii powinien na fabrycznym chłodzeniu osiagnać min 900 mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...