PJOTR Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Kupilem ostatnio owego bartona 2500+ AQZEA 0334SPMW. Reszta bebechow tak jak w podpisie... Mam problem z podkrecaniem tego procka zarowno w synchro jak i asynchro. Mianowicie przy 11.5x200 @ 1,875V ( podobno sa ro nierealne napiecia w abicie ... )wiekszosc aplikacji dziala stabilnie, ale np. w prime w badzjakim torture test mam errory, warringi i czasami zwisy. Gdy puszczam pamiatki synchro 333@400 mhz, niezaleznie jakie napiecie im nadam zawsze mam niestabilny komp ( w prime wywala odrazu totalny BSOD ). Oczywiscie timingi daje optymalne, czyli dla 400mhz cl 3.. Za cholere nie wiem w czym tkwi problem niestabilnego dzialania mojego sprzetu, gdyz w podobnych cnofigach uzyskuje sie stabilnosc na bardziej wyzylowanych ustawieniach, niz tych ktore ja dawalem :( pomozcie mi - sugestie, pomysly i rady NIEZBEDNE :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Moje sugestie 1. Masz za słabe chlodzenie (miales w podpisie Vulcana 7) a do Bartona 2500+ zalecane jest chlodzenie wodne 2. Spróbuj jeszcze bardziej podnieść napięcie. 3. Puśc na mniejszym FSB a wiekszy mnożnik (być moze pamięci ci wysypują błedy). 4.Seria AQZEA wymaga dużych napieć, rozmawialem kiedys o tym z krostrym masz do tego dobry zasilacz. 5. Ustaw w biosie CPU INTERFACE na Disabled 6. Ustaw CAS LATENCY na 2.5 - Nforce 2 nie toleruje 3.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 mieciop gdzies Ty wyczytal ze do Bartona zalecane jest chlodzenie wodne :?: :lol: jakos moj barton pieknie chodzil na V7+ @10x240 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 _vip_ Jak chcesz krecic porzą dnie Bartona 2500+ to musisz miec chlodzenie wodne, Normalnie Barton 2500+ pobiera 68,4W przy 1,6v a wyobraź sobie podkreconego procka np. do 2500MHz lub 2600MHz przy wiekszym Vcore np. 2v! wyobraziłes sobie na AC?(dla MNIE TO JEST POWAZNE PODKRECANIE, ZRESZTA ZOBACZ U MNIE W PODPISIE) malo ktory egzemplarz wykrecisz na vchlodzeniu powietrznym, chociaz sie zdarzaja wybitne egzemplarze. Zreszta rozmawialem o tym z krostrym kiedy kupowalem swojego Bartona z serii AQXEA i tez mi to powiedzial, tobie sie trafil wyjatkowy egzemplarz, a poza tym Bartony nie lubia wyższychtemperatur niz 50 st, też mialem Vulcana 7+ i wykrecilem swojego Bartona do 2350MHz i grzal sie do 55 st. 2400MHz to ja mam z palcem w nosie i mam przy tym 45 st w stressie , dla mnie krecenie zaczyna sie od 2500MHz, zresztą wykrecilem Bartona2500+ na 2620MHz i to jest piekny wynik(sorki nie chcialem cie obrazac). Wniosek: Ze względu na pobór mocy aby schlodzic Bartona przy czestotliwościach 2500-2600MHz musisz mieć chlodzenie Wodne i każdy ci to powie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 powiem tylko tyle - :lol: :lol: :lol: sloneczko nie pouczaj mnie,nie musze sobie wyobrazac Bartona 2.5GHz na Vcore2V 2.5GHz Vcore2V poprostu przesadzasz .... dobry wentyl spokojnie sobie poradzi z ostro kreconym Bartonem (V7+,V11,SilentBost,Zalman 7kCu/ACu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 zreszta pogadaj sobie z Beno21 on wykrecil bartka powyzej 2.6GHz na AC i przestan sie tak podniecac bo jestes smieszny,wiadomo ze co WC to WC ale bez przesadyzmu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 zreszta pogadaj sobie z Beno21 on wykrecil bartka powyzej 2.6GHz na AC i przestan sie tak podniecac bo jestes smieszny,wiadomo ze co WC to WC ale bez przesadyzmu Sorry facet ale zaczynasz się zapedzac za daleko, troche szacunku i nie szpanuj od razu swoimi fotkami na całą stronę ja po prostu ci mówie od strony technicznej a ty od razu wlepiasz swoje szpanerskie fotki. Pracuje w serwisie i wiem cos o poborze mocy przez procesory, tak jak mówilem twoj przypadek byl jednostkowy, zreszta Beno21 na allegro tez np na 2500 MHz pisze ze testowal na WC , i nie mów do mnie sloneczko bo jestem troche na to za stary. wyhamuj trochę z zachowaniem, tobie sie trafil taki egzemplarz i od razu szpanujesz przestań i hamuj sie troche. Przeczytaj sobie specyfikację poboru mocy przez procesory na rdzeniu Barton i wtedy mądruj. Poza tym tematem postu jest pomoc koledze a nie dyskusje na temat czy na wodzie czy na chlodzeniu powietrznym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 ni tylko Ty pracujesz w sklepie 8) po pierwsze zastanow sie co piszesz...WC to nie jest jeszcze "towar" dla kazdego,zrozum ze dobry wentyl w zupelnosci pozwala nadobre OC nawet tak bardzo grzejacych sie prockow jak Barton WC to duze ulatwienie ale nie rzecz ktora kazdy musi kupic razem z kreconym Bartonem EOT UPDATE: z fotki zrobile linka ,pasuje :] zreszt kolega ma problem i wapie zeby odrazu chcial montowac WC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 mieciop lol dla ciebie zachowujesz się jakbys pozjadał wszystkie rozumy. Owszem wc = mniejsza temperatura ale to nie znaczy że ac nie wydoli, zresztą V7+ to jeden z najlepszych wiatraków do dzis, wiem bo mimo ze mam wc to wciaz trzymam go w zapasie. "pomóc koledze a nie wdawac sie w dyskusje..." sam się w nia wdałeś piszac ze jest zalecane... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 ni tylko Ty pracujesz w sklepie 8) po pierwsze zastanow sie co piszesz...WC to nie jest jeszcze "towar" dla kazdego,zrozum ze dobry wentyl w zupelnosci pozwala nadobre OC nawet tak bardzo grzejacych sie prockow jak Barton WC to duze ulatwienie ale nie rzecz ktora kazdy musi kupic razem z kreconym Bartonem EOT Ja cie rozumiem, zgadzam sie z toba ze Wc to nie jest towar dla każdego, ale wymagania co do poboru mocy wzrastaja, co do miejsca pracy nie pracuje w sklepie, tylko w serwisie duzej firmy. _vip_ nie kłóćmy sie trzeba pomóc facetowi bo ma problemy. Ja napisalem od siebie ze swoich doswiadczen ty tez coś napisz facetowi i rozwiązmy jego problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 mieciop lol dla ciebie zachowujesz się jakbys pozjadał wszystkie rozumy. Owszem wc = mniejsza temperatura ale to nie znaczy że ac nie wydoli, zresztą V7+ to jeden z najlepszych wiatraków do dzis, wiem bo mimo ze mam wc to wciaz trzymam go w zapasie. "pomóc koledze a nie wdawac sie w dyskusje..." sam się w nia wdałeś piszac ze jest zalecane... nie wdałem sie w dyskusje tylko zostalem zaatakowany za to że napisalem jak powinno być , tez mialem (i mam) V7+ i to dobry wentylator , ale przy najwyższych obrotach to jest (jak ktos okreslil w jakiejś recenzji jesli chodzi o głóśność) "powiew halnego" - musialem wszystkie drzwi w domu zamykac bo taki byl halas a przy mniejszych trybach jest mniej wydajny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragorn Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Sorry Vip ale ty chyba trzymasz komputer w innym pokoju niż ten w którym siedzisz bo te 5800 obrotów jest dość głośne. Miałem V11 i powyżej 3200-3500 to już był odkurzacz. Chyba że to tylko ustawienia do testów a nie do codziennej pracy. :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 nio i o to mi chodzilo :D co do tematu... ustaw Bartka narazie 11x200 i pamiec synchro @400 z timingami 8-3-3-2.5 z max Vdimm. Jesli system bedzie stabilny to znaczy ze procek siewywalal na mnozniku 11.5,jesli nada beda krzaczki to bedzie oznaczalo ze jednak pamieci.Wtedy mozesz jeszcze pokombinowac z timingami np. 11-4-4-2.5 (nie ustawiaj CL3,bo nF2 nie trawi takich ustawien z innymi pamieciami niz defaultowo CL3 np.elixirPC3200) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Sorry Vip ale ty chyba trzymasz komputer w innym pokoju niż ten w którym siedzisz bo te 5800 obrotów jest dość głośne. Miałem V11 i powyżej 3200-3500 to już był odkurzacz. Chyba że to tylko ustawienia do testów a nie do codziennej pracy. :twisted: czego sie nie robi dla OC :] przez jakis czas sie meczylem na V7+@HIGH ,ale teraz przyszedl czas na WC,wiec V7+ juz sprzedany.(zreszta rozmawiamy tu o wydajnosci chlodzenia a nie jego glosnosci :? ) BTW - nie uznaje czegos takiego jak OC tylko dla wyniku,to co w podpisie to zawsze tez do codziennej pracy chwilowo mam zastepczego titana D5TB@1800rpm i smigam 10x200 Vcore1.6V :wink: ,ale juz niedlugo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 _vip_ czy twój procek przy 2500MHz=250x10 przechodzi test prime95 (conajmniej 6 godzin)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 czesc, dzis poproboje waszych rad :) bardzo za nie dziekuje, naprawde dowiedzialem sie conieco o tym od was :) co do 200x11 @ 1,6 V jak to cholercia mozliwe ?:P przeciez default to 1,65 przy 166fsb .. hm? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 _vip_ Jak chcesz krecic porzą dnie Bartona 2500+ to musisz miec chlodzenie wodne, Normalnie Barton 2500+ pobiera 68,4W przy 1,6v a wyobraź sobie podkreconego procka np. do 2500MHz lub 2600MHz przy wiekszym Vcore np. 2v! wyobraziłes sobie na AC?(dla MNIE TO JEST POWAZNE PODKRECANIE, ZRESZTA ZOBACZ U MNIE W PODPISIE) malo ktory egzemplarz wykrecisz na vchlodzeniu powietrznym, chociaz sie zdarzaja wybitne egzemplarze. Zreszta rozmawialem o tym z krostrym kiedy kupowalem swojego Bartona z serii AQXEA i tez mi to powiedzial, tobie sie trafil wyjatkowy egzemplarz, a poza tym Bartony nie lubia wyższychtemperatur niz 50 st, też mialem Vulcana 7+ i wykrecilem swojego Bartona do 2350MHz i grzal sie do 55 st. 2400MHz to ja mam z palcem w nosie i mam przy tym 45 st w stressie , dla mnie krecenie zaczyna sie od 2500MHz, zresztą wykrecilem Bartona2500+ na 2620MHz i to jest piekny wynik(sorki nie chcialem cie obrazac). Wniosek: Ze względu na pobór mocy aby schlodzic Bartona przy czestotliwościach 2500-2600MHz musisz mieć chlodzenie Wodne i każdy ci to powie. Hm, mi krostry powiedzial, ze na boxowych coolerach do bartonow jest w stresie 58-58 stopni... pozatym u mnie na 2,3 ghz ( unstable ) w max stress jest 53 C.. a obrotow mam malo bo nie chce dostacy nerwicy 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 _vip_ Jak chcesz krecic porzą dnie Bartona 2500+ to musisz miec chlodzenie wodne, Normalnie Barton 2500+ pobiera 68,4W przy 1,6v a wyobraź sobie podkreconego procka np. do 2500MHz lub 2600MHz przy wiekszym Vcore np. 2v! wyobraziłes sobie na AC?(dla MNIE TO JEST POWAZNE PODKRECANIE, ZRESZTA ZOBACZ U MNIE W PODPISIE) malo ktory egzemplarz wykrecisz na vchlodzeniu powietrznym, chociaz sie zdarzaja wybitne egzemplarze. Zreszta rozmawialem o tym z krostrym kiedy kupowalem swojego Bartona z serii AQXEA i tez mi to powiedzial, tobie sie trafil wyjatkowy egzemplarz, a poza tym Bartony nie lubia wyższychtemperatur niz 50 st, też mialem Vulcana 7+ i wykrecilem swojego Bartona do 2350MHz i grzal sie do 55 st. 2400MHz to ja mam z palcem w nosie i mam przy tym 45 st w stressie , dla mnie krecenie zaczyna sie od 2500MHz, zresztą wykrecilem Bartona2500+ na 2620MHz i to jest piekny wynik(sorki nie chcialem cie obrazac). Wniosek: Ze względu na pobór mocy aby schlodzic Bartona przy czestotliwościach 2500-2600MHz musisz mieć chlodzenie Wodne i każdy ci to powie. Według Sandry Max3 mój bartek 2500+ @ 2,526GHz przy 2V (realne) pobiera 123W :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 eh poprostu jestem zalamany Na 200x11 przy pamieciach synchro i max vdimm 2.9V w prime mam doslownie po paru sek reset kompa. przy pamieciach puszczonych by spd mam error ze suspected 0.4 a ja mam cos tam 0.49 ... napiecia daje 1,7-1,75V probowalem tez dac fsb 166 i mnoznik wiekszy i dalej NIC :( mam zle przeczucia co do tego wszystkiego ;( probowalem tez na pamieciach KINGSTONE HYPERX 433mhz cl2.0 i nic w prime totalnie niestabilnie Prime jedize mi stabilnie tylko na DEFAULT wszystkeigo czyli 11x166 @ 1,65 V i pamieci BY SPD 333mhz @ 2,6 V CZEGO TO WINA EHHH! tyle kasy poszlo na kompa a ten nie chce w ogole sie krecic :( PS> powiem tylko ze ten procek byl specjalnie wyselekcjonowany przez krostrego, jakoby wstawal na jeszcze nizszych napieciach... ale co z tego jak ja nie moge otrzymac 3200+ stabilnego :( PLZ ratunku!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 w moich testach spostrzeglem jedna sprawe .. gdy mam 100% stress to moje napiecia np z 1.93V spadaja do 1.9 V :o ale tylko co jakis czas i na mala chwile... ufac speedfanowi czy nie ufac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buzzy Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 A tak apropos to czy nie dostane nigdzie coolerka do Volcano 7+. Ten cooler jest dosc specyficzny bo nigdzie na rynku nie spotkalem sie z wentylami 70mm czy mozna gdzie taki nabyc. Bo jesli ten ktory aktualnie mam na moim volcano jest na wymarciu to co mam zrobic cooler na smietnik czy co ? jakis PAPST albo jakis inny 70 bylby mi potrzebny prosze o pomoc .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 w moich testach spostrzeglem jedna sprawe .. gdy mam 100% stress to moje napiecia np z 1.93V spadaja do 1.9 V :o ale tylko co jakis czas i na mala chwile... ufac speedfanowi czy nie ufac ? Jeśli chodzi o spadek napiecia , to tez tak mam, spada mi z np. 2.06V na 2.02, to mysle zalezy od procesora, przy stressie zwieksza sie pobór mocy i takie zjawisko myślę że jest normalne, nie wiem tez jaki masz zasilacz , bo to jest też kwestia trzymania napieć przez zasilacz i mocy twojego zasilacza. Wydaje mi sie takze że ważna role odgrywa jakość kondensatorów na płycie , ich pojemność itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 gadalem z krostrym i powiedzial mi ze aqzea wymaga duzych napiec ... Powiedzialem mu ze nie moge krecic wyzej niz 2,3 ghz, a on na to ze to wina chlodzenia i na dobrym wc bede mogl spokojnie 2,5 ghz osiagnac Tylko dlaczego gdy mam 2,3 ghz to w stress mam 56 stopni i sa nieprawidlosowsi w dzialaniu ? Przeciez 56 stopni to nie taka straszna temp. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 gadalem z krostrym i powiedzial mi ze aqzea wymaga duzych napiec ... Powiedzialem mu ze nie moge krecic wyzej niz 2,3 ghz, a on na to ze to wina chlodzenia i na dobrym wc bede mogl spokojnie 2,5 ghz osiagnac Tylko dlaczego gdy mam 2,3 ghz to w stress mam 56 stopni i sa nieprawidlosowsi w dzialaniu ? Przeciez 56 stopni to nie taka straszna temp. :( 1. Wcale nie musisz miec 56 st tylko mozesz miec wiecej 2. Tak jak napisalem Bartony źle znosza temperatury powyzej 50 st 3. Krostry potwierdzil to co wcześniej napisalem o chlodzeniu wodnym a _vip_ się ze mną kłócil. 4. Moze byc kwestia pamieci, może masz słabe pamięci? 5 spróbuj go puscić na FSB 166 MHz i zwieksz mnożnik. Dygresja: _vip_ nie odpowiedzial na moje pytanie odnośnie 6godzin testu programem prime95, wnioskuje z tego że nie zrobil tego testu, ja zrobiłem 12 godzinny test primem 95 i byl stabilny przy 2610MHz(209x12,5) w trybie DUAL DDR, wiec chyba kwestie wyników i ustawienia magistrali pozostawiam bez komentarza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Witam, jedno ważne pytanie, próbowałem w innych wątka ale jakoś nie udało mi się uzyskać odpowiedzi więc może tu mi się uda. Blokady mnozników w bartonach 2500. Czy w 2600 pow. 39-tego tygodnia tez jest zablokowany mnożnik? Szukam od tygonia 2500 odblokowanego ale nie udąło mi się znaleźć i jestem już troszke zniechęcony. czy w 2600 tez jest blokada i czy wogóle ten model jakoś sensownie się kręci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krostry Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Wszystkie procki AMD od Durona do Bartona juz zablokowane powyzej 38 tygodnia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 gadalem z krostrym i powiedzial mi ze aqzea wymaga duzych napiec ... Powiedzialem mu ze nie moge krecic wyzej niz 2,3 ghz, a on na to ze to wina chlodzenia i na dobrym wc bede mogl spokojnie 2,5 ghz osiagnac Tylko dlaczego gdy mam 2,3 ghz to w stress mam 56 stopni i sa nieprawidlosowsi w dzialaniu ? Przeciez 56 stopni to nie taka straszna temp. :( 1. Wcale nie musisz miec 56 st tylko mozesz miec wiecej 2. Tak jak napisalem Bartony źle znosza temperatury powyzej 50 st 3. Krostry potwierdzil to co wcześniej napisalem o chlodzeniu wodnym a _vip_ się ze mną kłócil. 4. Moze byc kwestia pamieci, może masz słabe pamięci? 5 spróbuj go puscić na FSB 166 MHz i zwieksz mnożnik. Dygresja: _vip_ nie odpowiedzial na moje pytanie odnośnie 6godzin testu programem prime95, wnioskuje z tego że nie zrobil tego testu, ja zrobiłem 12 godzinny test primem 95 i byl stabilny przy 2610MHz(209x12,5) w trybie DUAL DDR, wiec chyba kwestie wyników i ustawienia magistrali pozostawiam bez komentarza. :arrow: 1. stabilnosc procesora zelezy w duzym stopniu od temperatury a racze od progu stabilnosci ktory jest z nia zwiazany,wraz ze wzrostem fsb ten prog drastycznie sie zmniejsza,przez to wlasnie do osiagniecia stabilnego taktowania 2.5GHz przy fsb 250 MUSZE utrzymywac proca ponizej 40'C odczytu z DIODY TERMICZNEJ (ABSII),a nie czujnika ktory wsazywal temp ok.33'C,zaden wentylator nie jest w stanie temu sprostac (kres odprowadzalnosci cieplnej) :arrow: 2. za przeproszeniem goowno prawda,barton jest w stanie stabilnie smigac nawet powyzej 60'C ,ale przy magistralach ok.166-200 :arrow: 3. Vip sie klucil bo wie o czym mowi ,a biedolenie ze do Bartonow to tylko WC to juz lekka przesada (myslalem ze sobie juz to wyjasnilismy,ale widze ze jednak nie) :arrow: 4. z tego co wiem testowal tez na Hyperach 3500 wiec to nie slabe pamieci :arrow: dygresja - patrz punkt pierwszy,przy taktowaniu 12.5x200 procek spokojnie smigal w Prime chlodzny V7+ na HIGH,to juz zalezy od procka i jego potencjalu na OC jak masz jeszcze jakies pytania to zapraszam na priv albo GG bo to sie robi nudne :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJOTR Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 eh, probowalem krecic na hyperx 3500 cl2 i nic ... stabilnie w pelni dziala na 2,2 ghz 200x11 @ 1.875 V ............. Krostry mowil ze proc ktory mi wyselekcjonowal dzialal stabilnie na 1,69 V wiec dziwi mnie to( ... ) na 200x11,5 jest niestabilnie, ale jakotako dziala na 1,95 V :OOO wkurzony jestem do cholery, co to za napecie z [gluteus maximus] - boze. Inne bartony smigaja na 2,2 ghz przy default a u mnie piecyk :{ nara.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zodiac Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 PJOTR --> nie jesteś jedynym który nadział się na tą serię u pana Kostrego. Nie wiem jeszcze co o tym sądzić, ale widze nie jestem jedynym ktory ma problemy z zakupionym prockiem. U mnie sprawa jest następująca. Mam: ABIT NF7-S 2x 512 GEIL DDR400 CAS2 (dual channel) Volcano 7+ na obrotach Medium zasilacz Chieftec 360 i Bartona 2500+ Maks co udało mi sie wycisnąć to 2100 (10.5x200) przy napięciu 1.7 (mam profilatycznie 1.725, MBM pokazuje 1.66). Prime dziłał z godzinke i drugą godzinkę grałem w Call of Duty. Temperatura nie przekracza 49 stopni przy obciążeniu. Przy próbie ustawienia na 2200 system się ładuje, ale Prime95 wywala błedy. Maks napięcie jakie dalem to 1.825 (MBM pokazuje 1.78) i wyżej już nie chce podnosić. Żadnego efektu, zawsze bląd. No i w ten sposób zostane pewnie przy 2100. Pozdrawiam Zodiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 ja ostatnio kupiłem 2500xp AQYFA 0343; ma niestety zablokowany mnożnik, ale chodzi na 203x11 bez zmiany napiecia (1,65v); na wiekszym fsb prime sie wywala (pamieci juz nie wyrabiaja); no i nie moge z tego tekstu mieciopa: "Pracuje w serwisie i wiem cos o poborze mocy przez procesory" :) :) z twoich wypowiedzi wnioskuje ze tylko przypuszczasz że wiesz, a nie wiesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...