Skocz do zawartości
zimatom

Pomocy problem z Radeonem 9600

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie mam problem z Radeonem 9600 Sapphire

otóż strasznie sie grzeje, i zawiesza mi sprzęt (problem występuje podczas grania w jakies nowe gierki.

Ten model nie ma wogóle wiatraka!!! dokupilem wiatraczek bo myslalem ze to pomoże, ale nie pomaga.

mam najnowsze sterowniki 3.9.

jest tam pewien bajer o nazwie "VPU Recower" ktory resetuje karte grafiki jezeli przestaje ona odpowiadac i wlasnie on czasami mnie ratuje przed wcisnięciem reset na obudowie.

Mam plyte IC-7 ABITa

dzięki za ewentualną pomoc :lol:

a tak to cudo wygląda

http://www.vnunet.com/Products/Hardware/bigpic/1143968

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie mam problem z Radeonem 9600 Sapphire

otóż strasznie sie grzeje, i zawiesza mi sprzęt (problem występuje podczas grania w jakies nowe gierki.

Ten model nie ma wogóle wiatraka!!! dokupilem wiatraczek bo myslalem ze to pomoże, ale nie pomaga...

raczej szukaj problemu gdzie indziej (stery, zasilacz, pamieci, ...) - zeby to byla wina tego chlodzenia to producenci jedynie co mogli spaprac to mogli dac za malo kleju miedzy radiator i GPU (nie na calej powierzchnii styku) - zerknij w szczeline miedzy radiator i laminat karty (ze wszystkich 4 stron) - jak bedzie widac wylazacy klej na styku radiator <-> GPU to chlodzenie masz dobre :P

Radeony 9600 podobnie jak Radeony 9000 nie wymagaja aktywnego chlodzenia - chyba ze ktos z budy zrobil piekarnik (pseudowyciszanie = korek, steropian, maty bitumiczne, itp) to wtedy faktycznie ma przechlapane - nie tylko grafika :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale karta bez wiatraka podczas gry grzeje sie tak ze jajka smazyć

generalnie podejrzewam sterowniki

aha, probowalem zainstalowac sterowniki omega ale mi sie nie udalo, po restarcie system nie wykryl zadnego stera i zaladowal swoje

a co moze miec do tego zasilacz i ramy

a podczas grania w UT 2003 nie ma problemu

problem mam z Call of Duty, Halo, Star Trek Elite Force 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a co moze miec do tego zasilacz i ramy

...

zasilacz ze slaby :P

a z pamieciami to juz takie jazdy mialem ze nie wiem - przypadke najbardziej nieprawdopodobny- mialem kiedys SDR133 Micron 64MB i byly dobre we wszytkim poza jedna gra QII - zawsze w tym samym miejscu pojawial sie artefakt i komputer sie zawieszal - jak mowie tylko w tej jendnej jedynej grze - okazalo sie ze zalapalem sie na wadliwa seriie Micronow :P

a jezeli radiator goracy to znaczy ze dobrze przylega do GPU

moze masz zasmiecony system pozostalosciami po innych sterach (moze tez od innych kart) i dlatego takie jajka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak sprawdzic czy zasilacz jest wadliwy lub za slaby?

najprosciej podlaczajac inny ale konkretny - wiesz najlepiej jakbys walnal konfig do siga (podpis - wyedytuj w profilu) bo na razie nie wiadomo o czym My tu sobie gadamy :P jaki proc czy krecony (moze za bardzo), pamieci (moze zbyt agreswyne ustawienia), ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi