Varrol Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Wiem, że najlepiej byłoby kupić najmocniejszy, czyli 120W firmy Kryotherm, ale 170zł to dość dużo. Myśle o 74W firmy TEC (sklep 4max). Kosztuje tylko 60zł i będę mógł go podłączyć do zwykłego zasilacza. :?: Moje pytania: :?: Czy ten Peltier wystarczy w przyszłości do np. P4 (1.6)? Czy peltiery firmy TEC są dobre, czy raczej kupić Kryotecha? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Najlepiej kupić 226W :cry: Wiesz czemu :cry: .... Ale tak: TEC to nie firma :lol: To skrót od Termo Electric Cooler :lol: Są to po prost Pelty NoName. Sam mam takiego, jest niezabezpieczony od kondensacji pary- trzeba go samemu zasilikonowć :? i w ogule jakoś nie grzeszy jakością wykonania :? A do P4 będzie za słaby :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Najlepiej kupić 226W :cry: Wiesz czemu :cry: .... Ale tak: TEC to nie firma :lol: To skrót od Termo Electric Cooler :lol: Są to po prost Pelty NoName. Sam mam takiego, jest niezabezpieczony od kondensacji pary- trzeba go samemu zasilikonowć :? i w ogule jakoś nie grzeszy jakością wykonania :? A do P4 będzie za słaby :!: :!: :!: Ehh chyba zrobię tak. Kupię tego 74W, a jak będę zmianiał proca, to tego wsadzę na grafę. Może wtedy będzie już dostępny 200W lub coś podobnego. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Celeron 1.2 Ghz (Tualatin 0.13um) wydziela 29.9W ciepła (niepodkręcony), więc ładowanie na to 220W peltiera jest nonsensem. Jak poza tym czym chcesz odprowadzić 400W ciepła? 120W to też za dużo, chyba, że planujesz dać mu duże napięcie i ostro go podkręcić. Ale raczej nie sięgniesz i tak wyżej niż 60W. Dlatego sądze że <100W będzie ok dla celka. Z P4 natomiast już zupelnie inna historia. Nie wiem dokładnie ile on wydziela ciepła, wiem natomiast, że nie kupisz peltiera dobrego dla nich obu, chyba żebyś od razu zainwestował w mocniejszą jednostkę, i na celerona używał jej na niższym napięciu (np. 156W/172W peltier na 10V zamiast na 15, lub 220 na 12 zamiast 24, bo 120W to raczej na P4 za mało) 60 zl to nie dużo, możesz spróbować, zawsze można go potem na grafike wrzucić.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbern Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2002 Celeron 1.2 Ghz (Tualatin 0.13um) wydziela 29.9W ciepła (niepodkręcony), więc ładowanie na to 220W peltiera jest nonsensem. Jak poza tym czym chcesz odprowadzić 400W ciepła? 120W to też za dużo, chyba, że planujesz dać mu duże napięcie i ostro go podkręcić. Ale raczej nie sięgniesz i tak wyżej niż 60W. Dlatego sądze że <100W będzie ok dla celka. Z P4 natomiast już zupelnie inna historia. Nie wiem dokładnie ile on wydziela ciepła, wiem natomiast, że nie kupisz peltiera dobrego dla nich obu, chyba żebyś od razu zainwestował w mocniejszą jednostkę, i na celerona używał jej na niższym napięciu (np. 156W/172W peltier na 10V zamiast na 15, lub 220 na 12 zamiast 24, bo 120W to raczej na P4 za mało) 60 zl to nie dużo, możesz spróbować, zawsze można go potem na grafike wrzucić.... co do specyfikacji to jezeli wiezyc intelowi to nie prodkrecony 2.2Ghz bierze cos kolo 50Wat... (szczelam z glowy.. bo czytalem to i jakos tak bylo w specyfikacji) co do celka.. to ja mam 1A @ 1.4Ghz przy vcore 1.5V + peltier 3x3cm (pozyczony) wydaje mi sie ze ma to cos kolo 34W.. chociaz nie wyglada jak zwykly TEC.. a bardziej jak Kryotherm - bo z tego co bladzilem po niecie.. to wyglad ma identyczny... ale chodzilo o temp... przy idle 1A ponizej zera przy 1@1,4 ma w idle 8-10stopni... przy puszczeniu go na 12.. bo nie wiem jak puscic na 15V :( :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 15 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2002 15V? Bardzo łatwo, bierzesz 3 zasilacze AT :twisted: i łączysz je szeregowo wyjściami +5V i GND. Większość z nich ma powyżej 20A na +5V, więc masz gotowe zasilanie dla 172W peltiera :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 15 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2002 Czyli najlepiej coś <100W. Tylko czy wiecie, gdzie to kupić? W 4max sytuacja jest take, że 74W w tej chwili nie mają, a 54 lub 34 są za słabe (są na 14V a ja puszcze na 12V). Natomiast ten 94W kryothermy odpadają bo są strasznie drogie i chodzą na 24V. Czy jest jakiś inny sklep, gdzie można kupić Peltiery? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbern Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2002 sam szukam... bo chcialbym 120W w miare rozsadnej cenie (100zl) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 17 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2002 Jeszcze jedna rzecz, czy dawać pastę termo między procka a płytkę miedzianą, między płytkę a peltiera i między WB a peltiera?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbern Opublikowano 17 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2002 Jeszcze jedna rzecz, czy dawać pastę termo między procka a płytkę miedzianą, między płytkę a peltiera i między WB a peltiera?? ja dalem wszedzie.. tyle ze nie mam plytki... bo proc to tulipan i ma helmik 3x3... a takiego samego mam pelietra ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2002 Na twoim miejscu o 74 W bym zapomnial - a w szczegolnosci o zakupie go na 4 maxcool - od grudnia 2001 probuje dostac tam tego peltierka i do teraz go nie ma w ofercie !!! nie wiem dlaczego firma nie usunala go do tej pory skoro nie moga go zdobyc ?! Zamist 74W (4maxcool) widzialem 68,8W (discotech - tez no name) w prawie tej samej cenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...