Skocz do zawartości
cobex

Udostępnianie foleru pod hasłem.

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, jak w temacie. Mam Windowsa XPpro, i nie wiem jak uruchomić hasło aby w sieci niechciany użytkownik nie mógł kopiować z mojego kompa. W WinME i 98 było to bardzo proste, prawym klikiem myszy i była opcja "udostępnij folder pod hasłem". Niestety nie znalazłem tego w pomocy Windowsa i na tym forum także więc proszę mnie nie odsyłać w kosmos. Dzięki za pomoc.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linka, niestety w WinXP nie przewidzieli udostepniania pod hasłem, można tylko ograniczyc dostęp użytkowników a to mnie akurat nie specjalnie zadowala. Co z tego że udostępnie zasoby dla jednej osoby na raz skoro po skopiowaniu następna osoba ustawi się w kolejce i sciągnie co ma do ściągnięcia ? Ech, pod tym względem WinXP jest do d....

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, mam kilka folderów udostępnionych, ograniczenie do jednego użytkownika i nikt nie ma problemu aby sobie ode mnie ściągnąć to co jest udostępnione. Wystaczyło to zrobić tak jak w Win98 lub ME ale microsoft olal sprawę.....

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win XP ma jeszcze lepsze zabezpieczenia od 98/ME.

Jak masz zerowy poziom zabezpieczeń w systemie to nie dziw sie ze wszyscy moga od ciebie sciągać. Podczas instalacji systemu wpisałeś wogóle hasło dla administratora?

U mnie żeby ktoś mógł sciągać bez podania hasła musiał bym uaktywnić konto gościa. W przeciwnym wypadku nikt nic odemnie nie sciągnie, bo nie ma mozliwości aby dostał sie do udostępnionych zasobów.

W XP udostępnianie na hasło działa na takiej zasadzie , że aby dostać sie do udostępnionych zasobów trzeba podać nazwe użytkownika i hasło jakiegoś konta utworzonego na kompie z zasobami. Microsoft wcale nie olał tego, za to jeszcze to poprawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z tobą lecz czy nie sądzisz ze tak prosta operacja jak "udostępnij folder pod hasłem" nie powinna być że tak powiem na "dzień dobry" a nie jakieś konta gość itd itp, kombinacji co nie miara. Ustawień więcej niż przewiduje konstytucja do tak logicznie prostej operacji. Z komputera korzystam tylko ja i nie chcę aby system witał mnie logowaniami i innymi bajerami. Chciałem dojść do tego prostymi środkami ale w WinXP trzeba się gimnastykować z tą opcją.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi