Skocz do zawartości
Hobelik

Czrno-białe vid out czemu ??? POMOCY !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam pytanie (szukalem i nie mogle znalesc podobnego tematu) kilka dni temu kupilem radeona 9200 vivo a dzis kabel svhs---> euro (+dzwiek) obraz na monitorze jak zyleta (jest na karcie rage theater) ale czarno bialy :( probowalem zmieniac formaty wyswietlania (pal b,pal d itd...) i ... nic. I teraz pytanie: CO JEST NIE TAK ??? COS MUSZE REKLAMOWAC ALE NIE WIEM CO !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BYLO duzo podobnych tematow. POSZUKAJ!!!

SpiderMAN, jesteś na bieżąco? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50545

Hobelik®, Twój telewizor najprawdopodobniej nie obsługuje s-video. Skoro masz kartę vivo, to zapewne masz też na karcie albo w dostarczonej z nią przejściówce wyjście composite (chinch) -- z niego skorzystaj (kabel composite). Jak nie masz, to przyjdzie Ci pobawić się przejściówkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hobelik®, Twój telewizor najprawdopodobniej nie obsługuje s-video. Skoro masz kartę vivo, to zapewne masz też na karcie albo w dostarczonej z nią przejściówce wyjście composite (chinch) -- z niego skorzystaj (kabel composite). Jak nie masz, to przyjdzie Ci pobawić się przejściówkami.

Telewizor dzialal wczesniej na podobnym kablu. Pozatym każdy telewizor posiadajacy euro moze wyswietlac sygnal svhs (patrz specyfikacja euro).

Wiec moje pytanie raczej brzmi czy gdyby jedna z żył kabla byla wadliwa to czy obraz byl by wyswietlany b&w ??? Czy to raczej problem z karta ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym każdy telewizor posiadajacy euro moze wyswietlac sygnal svhs (patrz specyfikacja euro).

Specyfikacja złącza Euro to jedno a jej implementacja to inna sprawa. Ja sam mam np starszy (10 lat) telewizor z niepełnym Euro - nie działa na nim przejściówka z svhs.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja złącza Euro to jedno a jej implementacja to inna sprawa. Ja sam mam np starszy (10 lat) telewizor z niepełnym Euro - nie działa na nim przejściówka z svhs.

Ale moj dzialal z radeonem 7500 pozatym mam nowszy telewizor drugi (z przed 3 lat) na którym wczesniej tez dzialalo a teraz nie dziala wiec automatycznie wykluczam sprawe telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor dzialal wczesniej na podobnym kablu. Pozatym każdy telewizor posiadajacy euro moze wyswietlac sygnal svhs (patrz specyfikacja euro).

Wiec moje pytanie raczej brzmi czy gdyby jedna z żył kabla byla wadliwa to czy obraz byl by wyswietlany b&w ??? Czy to raczej problem z karta ???

Telewizor z euro wyświetla obraz z s-video, ale nie musi wyświetlać kolorowego obrazu, jeżeli w jego euro kolor jest pobierany z pinu związanego z wejściem composite. Skoro TV działał wcześniej na kablu s-video, to sprawdź inny kabel. A jakie wyjście masz w karcie? Zwykłe czteropinowe s-video? Czy może bardziej skomplikowane wyjście potrzebujące oryginalnej przejściówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta jest vivo wiec jest rozdzielka a z rozdzielki 4 pin + masa. Wiec jak to jest czy gdyby byla któras zyla uszkodzona moglo by byc wynikiem ze obraz jest czarno bialy ? Moge sie ludzic ze to kabel czy bede musial oddac karte na 2 tygodnie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BYŁO !!! i to całkiem niedawno ...

Przeczytaj to co na czerwono ;)

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50918&highlight=

Jak widać musisz reklamować przejsciówkę ... kup taką do ATI .. z dodatkowym bolcem pośrodku na górze, którym plynie sygnał color composite [ cy cuś ]

PS. Dla tych co nie umieją czytać tego co stoi małym drukiem:

TO NIE WINA TV, TO NIE WINA USTAWIEŃ PAL/A/B/C/D/E ..../NTSC TO WINA PRZEJSCIÓWKI

Albo podłącz SVideo[KOMP] SVideo[TV], a jak nie masz SVideo w TV to przekształcaj obraz tylko za pomocą oryginalnego kabla ATI(nie nievidia) na sygnał typu EURO i COMPOSITE

http://www.digit-life.com/articles2/radeon-tv-out/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fulko:

Przetłumacz sobie :) "This is a multifunctional connector which supports different connection types. Sometimes TV-sets have a SCART connector instead of a S-Video input. In this case you can use S-Video->SCART adapters. If the SCART doesn't have S-Video soldered out, such adapters will provide a black-and-white image because the brightness (Y) S-Video signal proceeds to the same pin of the SCART connector as the composite signal, and the color signal (U, V) gets lost."

Tego wlasnie sie doczttalem na linku post wczesniej wiec to bedzie chodzilo o to wlasnie :) wlasnie podlaczylem do sony 25` 13 letni tv na nim jest kolor :) tylko jedno mnie nurtuje czemu wczesniej byl kolor na moim hundayu :))) jednak sony to sony 13 lat a jest stereo i uwaga jest VIVO!!! szkoda ze nie jest moj tylko lasi i musze go oddac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...