Skocz do zawartości
pavełek

Bardzo niskie napięcia (...)

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mam taki problem zauważyłem że napięcia w moim komputerze tendencyjnie od ok. miesiąca lecą strasznie w dół !! Napięcie +5V gdy zakupiłem zasiłke wynosiło ok 4.9V (i tak nie rewelka) a teraz doszło do 4.38V !! przy V-core 1.66V ale czasem są odchylenia i zauważyłem dgy dochodzi do ok 4.27-4.30V to jest samoczynny restart :!: Teraz zaniżyłem wogóle napięcie na procu do 1.40V :wink: żeby mi winda wstawała po przeważnie jest restarcik :evil: inne napięcie wyglądają tak:

+12V --> 12.30V

-12V--> -11.95V

-5V --> -5.05V

Wieć w miare OK ale przez te +5V praca na komputerze stała się uciążliwa no i kompletnie pozbawiła mnie OC 8) I jedna ciekawa sprawa pomyślałem że coś pobiera wiecej prądu no to wyciągłem wszystkie karty rozszerzeń (Sieciówa, SB Live!, GF FX) i włożyłem GF 2 MX 400 no i napięcia w normie 8O no to wkładamy Live! napięcie OK sieciówa OK no to myśle mamy winowajce FX'a :P wkładam w AGP i .... i wszystko OK 8O kompik tak pochodził na spox napięciu i dziś znowu bryka :cry: Co może być przyczyną ?? napięcie w siecie jest OK 232V 8) Konfig i zasilacz w podpisie (...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na moim Deer 400 też nie mam za rewelacyjnie

+5v 4,87-4,89v

+12v 12,70-12,75v

czyli żadna rewelacja a zasiłke dopiero kupiłem pare dni temu na lepszą nie miałem $ ale jak będzie kasa to pomyśle nad lepszą!!!!

ps. Jakim programem mierzyłeś napięcia?? Ja sppedfanem a najlepiej by było miernikiem bo programy często przekłamują napięcia

a twoją przyczyną może być właśnie ten FX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na moim Deer 400 też nie mam za rewelacyjnie

+5v      4,87-4,89v

+12v      12,70-12,75v

czyli żadna rewelacja a zasiłke dopiero kupiłem pare dni temu na lepszą nie miałem $ ale jak będzie kasa to pomyśle nad lepszą!!!!

ps. Jakim programem mierzyłeś napięcia?? Ja sppedfanem a najlepiej by było miernikiem bo programy często przekłamują napięcia 

a twoją przyczyną może być właśnie ten FX

Aida 32 i EPoX USDM 8) no może i tak ale raczej nie powinien FX brać tyle prądu :?: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum jest dużo tematów o zasilaczach. Poczytaj dowiesz się wiecej. A tak na teraz to po pierwsze mierz napięcia tylko miernikiem. A po drugie to tolerancja dla napięcia +5V wynosi +/-5%. Więc jeśli przy sprawdzeniu miernikiem spadnie Ci poniżej +4,75V to biegiem z zasiłką do reklamacji. Jeśli rzeczywiście wynosi +4,3V to się dziwię, że komputer Ci w ogóle startuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum jest dużo tematów o zasilaczach. Poczytaj dowiesz się wiecej. A tak na teraz to po pierwsze mierz napięcia tylko miernikiem. A po drugie to tolerancja dla napięcia +5V wynosi +/-5%. Więc jeśli przy sprawdzeniu miernikiem spadnie Ci poniżej +4,75V to biegiem z zasiłką do reklamacji. Jeśli rzeczywiście wynosi +4,3V to się dziwię, że komputer Ci w ogóle startuje.

Miernikiem wyszło 5.07 8O to skąd te restarty ?? no płyta i progsy ewidentnie pokazują średnio 4.45 :evil: Już totalnie zgłupiałem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pavełek:

Czy napięcia mierzyłeś pod obciążeniem (np prime95 albo choćby 3dmark) bo to najbardziej wiarygodny pomiar. W idle zasiłka może wyrabiać ale jak sprzęt pracuje pod maksymalnym obciążeniem to sytuacja może wyglądać inaczej. Sprawdź wysokości wszystkich napięć dodatnich tj +3,3 +5 i +12. Często to +12V rosnąc zbyt wysoko pokazuje, że zasilacz nie wyrabia. Najdokładniejszy pomiar to mierząc we wtyczce ATX a nie w molexach.

Powodem restartów może być np padnięty RAM - potestuj memtest86

Zac: aida, speedfan czy mbm to wcale nie są [ciach!]iane programy. One tylko odczytują wartości z chipu monitorującego umieszczonego na płycie głównej oraz z innych czujników. I to właśnie do producenta mobo należy mieć pretensje, że odwalił manianę z kalibracją wskazań czujnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pavełek: 

Czy napięcia mierzyłeś pod obciążeniem (np prime95 albo choćby 3dmark) bo to najbardziej wiarygodny pomiar. W idle zasiłka może wyrabiać ale jak sprzęt pracuje pod maksymalnym obciążeniem to sytuacja może wyglądać inaczej. Sprawdź wysokości wszystkich napięć dodatnich tj +3,3 +5 i +12. Często to +12V rosnąc zbyt wysoko pokazuje, że zasilacz nie wyrabia. Najdokładniejszy pomiar to mierząc we wtyczce ATX a nie w molexach.

Powodem restartów może być np padnięty RAM - potestuj memtest86

Zac: aida, speedfan czy mbm to wcale nie są <font color="#FF0000">[ciach!]</font> programy. One tylko odczytują wartości z chipu monitorującego umieszczonego na płycie głównej oraz z innych czujników. I to właśnie do producenta mobo należy mieć pretensje, że odwalił manianę z kalibracją wskazań czujnika.

No ja mierzyłem na Molexach :wink: a jak zmierzy napięcia na wtyczce ATX ?? może i głupie pytanie ale jak ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtyk ATX normalnie wetknięty w płytę główna, a końcówki miernika przykładasz do tego wtyku od tej strony, od której wchodzą przewody z zasilacza - da się jeśli końcówki pomiarowe nie są zbyt grube.

Różnica w odczycie z molexa i z wtyku ATX nie jest duża, ale w końcu z tego wtyku zasilanie pobiera płyta główna, więc ten pomiar ma największy sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...