pavełek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Otóż mam taki problem zauważyłem że napięcia w moim komputerze tendencyjnie od ok. miesiąca lecą strasznie w dół !! Napięcie +5V gdy zakupiłem zasiłke wynosiło ok 4.9V (i tak nie rewelka) a teraz doszło do 4.38V !! przy V-core 1.66V ale czasem są odchylenia i zauważyłem dgy dochodzi do ok 4.27-4.30V to jest samoczynny restart :!: Teraz zaniżyłem wogóle napięcie na procu do 1.40V :wink: żeby mi winda wstawała po przeważnie jest restarcik :evil: inne napięcie wyglądają tak: +12V --> 12.30V -12V--> -11.95V -5V --> -5.05V Wieć w miare OK ale przez te +5V praca na komputerze stała się uciążliwa no i kompletnie pozbawiła mnie OC 8) I jedna ciekawa sprawa pomyślałem że coś pobiera wiecej prądu no to wyciągłem wszystkie karty rozszerzeń (Sieciówa, SB Live!, GF FX) i włożyłem GF 2 MX 400 no i napięcia w normie 8O no to wkładamy Live! napięcie OK sieciówa OK no to myśle mamy winowajce FX'a :P wkładam w AGP i .... i wszystko OK 8O kompik tak pochodził na spox napięciu i dziś znowu bryka :cry: Co może być przyczyną ?? napięcie w siecie jest OK 232V 8) Konfig i zasilacz w podpisie (...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenik Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 ja na moim Deer 400 też nie mam za rewelacyjnie +5v 4,87-4,89v +12v 12,70-12,75v czyli żadna rewelacja a zasiłke dopiero kupiłem pare dni temu na lepszą nie miałem $ ale jak będzie kasa to pomyśle nad lepszą!!!! ps. Jakim programem mierzyłeś napięcia?? Ja sppedfanem a najlepiej by było miernikiem bo programy często przekłamują napięcia a twoją przyczyną może być właśnie ten FX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 ja na moim Deer 400 też nie mam za rewelacyjnie +5v 4,87-4,89v +12v 12,70-12,75v czyli żadna rewelacja a zasiłke dopiero kupiłem pare dni temu na lepszą nie miałem $ ale jak będzie kasa to pomyśle nad lepszą!!!! ps. Jakim programem mierzyłeś napięcia?? Ja sppedfanem a najlepiej by było miernikiem bo programy często przekłamują napięcia a twoją przyczyną może być właśnie ten FX Aida 32 i EPoX USDM 8) no może i tak ale raczej nie powinien FX brać tyle prądu :?: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Na forum jest dużo tematów o zasilaczach. Poczytaj dowiesz się wiecej. A tak na teraz to po pierwsze mierz napięcia tylko miernikiem. A po drugie to tolerancja dla napięcia +5V wynosi +/-5%. Więc jeśli przy sprawdzeniu miernikiem spadnie Ci poniżej +4,75V to biegiem z zasiłką do reklamacji. Jeśli rzeczywiście wynosi +4,3V to się dziwię, że komputer Ci w ogóle startuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Na forum jest dużo tematów o zasilaczach. Poczytaj dowiesz się wiecej. A tak na teraz to po pierwsze mierz napięcia tylko miernikiem. A po drugie to tolerancja dla napięcia +5V wynosi +/-5%. Więc jeśli przy sprawdzeniu miernikiem spadnie Ci poniżej +4,75V to biegiem z zasiłką do reklamacji. Jeśli rzeczywiście wynosi +4,3V to się dziwię, że komputer Ci w ogóle startuje.Miernikiem wyszło 5.07 8O to skąd te restarty ?? no płyta i progsy ewidentnie pokazują średnio 4.45 :evil: Już totalnie zgłupiałem ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 ja mam Deera 400 i ASUS A7M266 pokazuje ze mam 12@12.5V, a sp. FIC - 12@11.6 na mierniku rowne 12... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zac Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 gowniane programy typu aida czy speed fan pokazywaly mi napiecie 5v=4,25!!!!! a zmierzylem miernikiem i jest 5,08 nie wierz programmom a zwiechy moze plyta siada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 pavełek: Czy napięcia mierzyłeś pod obciążeniem (np prime95 albo choćby 3dmark) bo to najbardziej wiarygodny pomiar. W idle zasiłka może wyrabiać ale jak sprzęt pracuje pod maksymalnym obciążeniem to sytuacja może wyglądać inaczej. Sprawdź wysokości wszystkich napięć dodatnich tj +3,3 +5 i +12. Często to +12V rosnąc zbyt wysoko pokazuje, że zasilacz nie wyrabia. Najdokładniejszy pomiar to mierząc we wtyczce ATX a nie w molexach. Powodem restartów może być np padnięty RAM - potestuj memtest86 Zac: aida, speedfan czy mbm to wcale nie są [ciach!]iane programy. One tylko odczytują wartości z chipu monitorującego umieszczonego na płycie głównej oraz z innych czujników. I to właśnie do producenta mobo należy mieć pretensje, że odwalił manianę z kalibracją wskazań czujnika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 pavełek: Czy napięcia mierzyłeś pod obciążeniem (np prime95 albo choćby 3dmark) bo to najbardziej wiarygodny pomiar. W idle zasiłka może wyrabiać ale jak sprzęt pracuje pod maksymalnym obciążeniem to sytuacja może wyglądać inaczej. Sprawdź wysokości wszystkich napięć dodatnich tj +3,3 +5 i +12. Często to +12V rosnąc zbyt wysoko pokazuje, że zasilacz nie wyrabia. Najdokładniejszy pomiar to mierząc we wtyczce ATX a nie w molexach. Powodem restartów może być np padnięty RAM - potestuj memtest86 Zac: aida, speedfan czy mbm to wcale nie są <font color="#FF0000">[ciach!]</font> programy. One tylko odczytują wartości z chipu monitorującego umieszczonego na płycie głównej oraz z innych czujników. I to właśnie do producenta mobo należy mieć pretensje, że odwalił manianę z kalibracją wskazań czujnika. No ja mierzyłem na Molexach :wink: a jak zmierzy napięcia na wtyczce ATX ?? może i głupie pytanie ale jak ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Wtyk ATX normalnie wetknięty w płytę główna, a końcówki miernika przykładasz do tego wtyku od tej strony, od której wchodzą przewody z zasilacza - da się jeśli końcówki pomiarowe nie są zbyt grube. Różnica w odczycie z molexa i z wtyku ATX nie jest duża, ale w końcu z tego wtyku zasilanie pobiera płyta główna, więc ten pomiar ma największy sens. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Aha dzięki ale znowu musze lecieć miernik pożyczyć bo ja mam tylko z tarczą a nie z wyświetlaczem i wynik nie jest zbyt dokładny a przecież o to tu chodzi 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...