kosmo Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Jak się lutuje rurki miedziane? Mam tylko taki palnik za 5 zeta i cyne do lutowania elektroniki :) Napiszcie co i jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Jezeli robisz to pierwszy raz a chcesz to zrobic do WC to szczerze odradzam. Pewnie nie uda CI sie uzyskac szczelnosci. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 po co lutowac ?? ja moje rurki miedzine pokleilem qpilem w Obi klej Patexa dru skladnikowy i super trzyma zero przeciekow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Jezeli robisz to pierwszy raz a chcesz to zrobic do WC to szczerze odradzam. Pewnie nie uda CI sie uzyskac szczelnosci. Pozdro Dexter Jak można zrobić blok wodny z rurek miedzianych ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie chce robić WB z rurek a tylko użyć ich zamiast węży, będą lepiej oddawać ciepło :) Czyli lutowanie jest trudne :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie chce robić WB z rurek a tylko użyć ich zamiast węży, będą lepiej oddawać ciepło :) Czyli lutowanie jest trudne :? Jest banalne !!! Tylko że tym palnikiem za 5 zł to se możesz !!! :lol: Tutaj potrzebna będzie mocna lutownica oporowa !!! :? Bo tej miedzi nie rozgrzejesz do temp 200* zwykłą lutownicą transformatorową !!! :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 zanies to jakims koleciom od istalacji gazowych/wodnych... za 10 zł ci polutuje. mają specjalne uchwyty nagrzewające rurkę na całym obwodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie chce robić WB z rurek a tylko użyć ich zamiast węży, będą lepiej oddawać ciepło :) Czyli lutowanie jest trudne :? Jest banalne !!! Tylko że tym palnikiem za 5 zł to se możesz !!! :lol: Tutaj potrzebna będzie mocna lutownica oporowa !!! :? Bo tej miedzi nie rozgrzejesz do temp 200* zwykłą lutownicą transformatorową !!! :? taką lutownice to chyba mam (60Wat)(jeżeli jest to taka o której myślisz :) ) a jakieś bliższe informacje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie chce robić WB z rurek a tylko użyć ich zamiast węży, będą lepiej oddawać ciepło :) Czyli lutowanie jest trudne :? Jest banalne !!! Tylko że tym palnikiem za 5 zł to se możesz !!! :lol: Tutaj potrzebna będzie mocna lutownica oporowa !!! :? Bo tej miedzi nie rozgrzejesz do temp 200* zwykłą lutownicą transformatorową !!! :? taką lutownice to chyba mam (60Wat)(jeżeli jest to taka o której myślisz :) ) a jakieś bliższe informacje? Jak wyglada ta lutownica ??? Jak pistolet ??? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[ocsid] Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Wystarczy posmarowac pasta lutownicza, wsadzic rurke w rurke i podgrzac palnikiem gazowym lub nad kuchenka. Nie jest potrzebny zaden mega specjalistyczny sprzet ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie chce robić WB z rurek a tylko użyć ich zamiast węży, będą lepiej oddawać ciepło :) Czyli lutowanie jest trudne :? Jest banalne !!! Tylko że tym palnikiem za 5 zł to se możesz !!! :lol: Tutaj potrzebna będzie mocna lutownica oporowa !!! :? Bo tej miedzi nie rozgrzejesz do temp 200* zwykłą lutownicą transformatorową !!! :? taką lutownice to chyba mam (60Wat)(jeżeli jest to taka o której myślisz :) ) a jakieś bliższe informacje? Jak wyglada ta lutownica ??? Jak pistolet ??? :wink: Raczej jak pręt, taki pistolet miałem kiedyś ale się zepsuł po 2 dniach :D a pasta do lutowania jest jakaś specialna, czy może być cyna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie chce robić WB z rurek a tylko użyć ich zamiast węży, będą lepiej oddawać ciepło :) Czyli lutowanie jest trudne :? Jest banalne !!! Tylko że tym palnikiem za 5 zł to se możesz !!! :lol: Tutaj potrzebna będzie mocna lutownica oporowa !!! :? Bo tej miedzi nie rozgrzejesz do temp 200* zwykłą lutownicą transformatorową !!! :? taką lutownice to chyba mam (60Wat)(jeżeli jest to taka o której myślisz :) ) a jakieś bliższe informacje? Jak wyglada ta lutownica ??? Jak pistolet ??? :wink: Raczej jak pręt, taki pistolet miałem kiedyś ale się zepsuł po 2 dniach :D a pasta do lutowania jest jakaś specialna, czy może być cyna? Cyna ale jakaś dobra !!! - żeby miała kalafonie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie wiem czy ma, jest to taka na niebieskiej szpuli, wygląda na dobrą :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie wiem czy ma, jest to taka na niebieskiej szpuli, wygląda na dobrą :D :D :Djest OK !!! I tak ładnie pachnie jak sie ją topi.........mhm........rozkosz ! :wink: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 Nie wiem czy ma, jest to taka na niebieskiej szpuli, wygląda na dobrą :D :D :Djest OK !!! I tak ładnie pachnie jak sie ją topi.........mhm........rozkosz ! :wink: :lol: Musze też dobrze podgrzać rurke żeby się cyna przyczepiła :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Root87 Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 dobra palanty. Ale macie problemy z tym. nie zesrajcie sie. 1. Bierzesz rurki nad gazową kuchenke 2.szykujesz apteczkę (serio może się przydać) 3. ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>sz kuchenkę gazową. 4. Rozgrzewasz rurkę do przebarwienia (coś koło zielonego) 5.gasisz kuchenkę 6. spokojnie nanosisz cynę 7. korzystasz z apteczki na wypadek wypadku. i to all. acha. Przetrzyj te rurki papierem ściernym przed lutowaniem. Root87 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 I wlasnie przegrzales cyne wiec teraz nadaje sie do d........ To nie jest najlepszy pomysl. Poza tym miedz nagrzana nad kuchenka do wysokich temperatur utlenia sie szybko. Acha no i sklad gazu w kuchence tez nie jest najszczesliwszy do tego celu. Dobra lutownica i troche umiejetnosci to wszystko co jest potrzebne. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 I wlasnie przegrzales cyne wiec teraz nadaje sie do d........ To nie jest najlepszy pomysl. Poza tym miedz nagrzana nad kuchenka do wysokich temperatur utlenia sie szybko. Acha no i sklad gazu w kuchence tez nie jest najszczesliwszy do tego celu. Dobra lutownica i troche umiejetnosci to wszystko co jest potrzebne. Pozdro Dexter Dokładnie !!! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2002 ja sobie myslalem o zrobienu chlodnicy mialem kupic 1,5m rurke miedziana troche kolanek i blach miedzianej z rurek zrobic taki wezyk ja to bywa w chlodnicy a zblachy zebra kture bym albo przylutowal albo jakims klejem termoprzewodzoncym przyklejil co powiecie na ten pomysl?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...