Watcher Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 witam wziolem na testy panel 17" Benq 767 o czasie reakcji 16ms i kontrascie 500:1. mam go juz ze 2 tygodnie i chcialem wyjasnic pare spraw: 1)czy uwazacie czy warto zakupic to urzadzonko :?: cena ok 1700pln. Czy ktos uzywa paneli tej firmy :?: czekam na ogolne komentarze i porady :P 2)czy to normalne, ze pojawiaja sie znieksztalcenia (rozmycia obrazu, tak jakby smuzenie) w pewnych czesciach ekranu (losowo) nie wiem czy to wina karty graficznej (ramdac 350mhz) czy samego panela :cry: 3)czy da sie ustawic tak panel zeby czarne tlo bylo czarne tzn czy bedzie zawsze juz takie rozjasnione :?: 4)dlaczego mnie bolą oczy od niego :?: :? sorki ze posta taki dlugi, ale musialem ;) to on: http://www.benq-eu.com/Products/LCD/index....cfm?product=182 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madridista Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 witam wziolem na testy panel 17" Benq 767 o czasie reakcji 16ms i kontrascie 500:1. mam go juz ze 2 tygodnie i chcialem wyjasnic pare spraw: 1)czy uwazacie czy warto zakupic to urzadzonko :?: cena ok 1700pln. Czy ktos uzywa paneli tej firmy :?: czekam na ogolne komentarze i porady :P 2)czy to normalne, ze pojawiaja sie znieksztalcenia (rozmycia obrazu, tak jakby smuzenie) w pewnych czesciach ekranu (losowo) nie wiem czy to wina karty graficznej (ramdac 350mhz) czy samego panela :cry: 3)czy da sie ustawic tak panel zeby czarne tlo bylo czarne tzn czy bedzie zawsze juz takie rozjasnione :?: 4)dlaczego mnie bolą oczy od niego :?: :? sorki ze posta taki dlugi, ale musialem ;) to on:http://www.benq-eu.com/Products/LCD/index.cfm?product=182 Ja mam od 3 tygodni LCD'ka 17'' ad1: Jasne. za 1700 zł 16 ms do tego dobry kontrast! ad2: Smużenie to normalne - nie da się tego w 100 % wyeliminować... Co do zniekształceń raczej nie powinno być - LCD słyną z doskonałej geometrii ad3: Jasność można ustawić.... ad4: Choroba oczu :?: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 bolą cie dla tego ze monitory LCD maja duzo wyzsza jasnosc niz CRT! duzo jasniej swiecą. Twoje oczy przyzywczajone sa do CRT wiec taka jasnosc je meczy!. Ale max do tygodnia ci to minie :D i bedzie luzzz od crt sie psują od lcd nie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 oki dzieki, ale qrcze te smugi raz sa raz ich nie ma i nie wiem czy grafe wymieniac moze cos jest z pionowym/poziomym odswierzaniem?? mam max rozdzielke 1280x1024 i 75HZ ustawione cholera tak to super widac w gierkach ale jak mam cos na pulpicie zrobic to masakra ;( jest jakas funkcja iKey ktora ma dopasowac piksele qrcze moze zle dziala juz sam nie wiem to moj pierwszy lcd ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 aha a stery instalowac firmowe bo olalem sprawe i chodzi caly czasna windowsowych ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 tzn chodzi ci o smuzenie na pulipice?? hmm ja mam 1024x768@75Hz (Blinea 101570 na matrycy NECa najwyzszy model 25ms) i w grach oraz na pulpicie smuezenie jest nizeazuwazalne tzn. zawsze jakies jest ale nie przeszkadza prawie w ogóle! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 tzn chodzi ci o smuzenie na pulipice?? hmm ja mam 1024x768@75Hz (Blinea 101570 na matrycy NECa najwyzszy model 25ms) i w grach oraz na pulpicie smuezenie jest nizeazuwazalne tzn. zawsze jakies jest ale nie przeszkadza prawie w ogóle! tak ale jak puszcze ta rozdzielke to jest kicha :x z obrazem; te "smugi", zaklucenia sa jakby albo pionowe albo poziome tzn jakby byla linia ktora porusza pikselami - zapalaja sie i znikaja +odbicia; qrcze czasem jej nie ma i nie wiem dlaczego tak sie dzieje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 a do czego sa opcje : CLOCK i PHASE?a do czego sa opcje : CLOCK i PHASE? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izz Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Stary skad masz ta cene 1700 za 500:1 kontrast i 17ms? Nawet poza Polska to niezla cena. No chyba ze komus sie przykleil do rak... Jak na moje oko to Benq to raczej kicha nie monitor no ale moge sie mylic i moze dlatego masz problemy z obrazem. Poza tym rozni producenci roznie licza czasy reakcji matrycy i czasem podawane 17ms moze byc gorsze od 25ms innego producenta. Poczytaj o lcd na www.monitor.pl. Ciekawy lcdek jest na www.komputronik.pl jakis nec za ok 2300. CLOCK - latwo zauwazyc jak sie uzyje sluzy do przesuwania na boki obrazu (minimalnie) a PHASE latwo zaobserwowwac na czcionkach (przy zlych wartosciach sa rozmazane). Jesli na Twoim lcd nie byles w stanie sie zorientowac do czego te opcje sluza to addaj ten lcdek jak najszybciej. Co do rozdzielczosci to u mnie (HP Pavilon f1703 17" 350:1 25 ms) da sie pracowac przy 1280X1024 przy czcionkach 120 dpi, przy mniejszej rozdzielczosci obraz robi sie jakby rozmazany ale tak to juz maja lcdki... Podobno na kartach Ati ta sprawa ma sie lepiej. p.s. Watcher jestes z mojego miasta :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 fajno; juz rozwiazalem problem z zakluceniami; wlazlem na testowa plansze w detkach :P i dalem iKey na panelu; i wsjo hulajet 8) jeszcze jedno : czy to jest normalne ze na brzegach obraz wydaje mi sie jasniejszy niz w srodku (zwlaszcza na czarnym tle) i zwlaszcza na dolnym poziomym brzegu wzdluz obudowy :?: pozdro UPDATE: tak jest na wszystkich 4 brzegach krawedzi matrycy czy to jest normalne :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 i jeszcze jedno: czy da sie jakos weliminowac smóżenie obrazu bo mnie te smigajace poziomo linie troche irytują ;( czy to mozeb byc wina karty graficznej ?? aha i mam pytanko parametr "brigtnes" ma niby zwiekszac jasnosc - tylko dlaczego w takim małym zakresie - tez tak macie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Nie wiem jak można wydawać 1700PLN na takie awarie jak BenQ, Mediatech czy E5. Za tyle hajsu to juz mozna mieć wydziobana 19'' crt. Noname rules in Poland! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Nie wiem jak można wydawać 1700PLN na takie awarie jak BenQ, Mediatech czy E5. Za tyle hajsu to juz mozna mieć wydziobana 19'' crt. Noname rules in Poland! no ale moze ktos woli LCD od CRT? tez sie zastanawiam nad wymiana bo jeden z moich monitorkow zaczal szwankowac ehhh :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 No rozumiem że ktoś może woleć LCD. Ale Benq?! Pchać kasiore w totalny shit...ja bym sie 3 razy zastanowił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 No rozumiem że ktoś może woleć LCD. Ale Benq?! Pchać kasiore w totalny shit...ja bym sie 3 razy zastanowił. ale cena 8) podobo matryca acera i parametry: 15ms 500:1 :lol: mam male problemy i dlatego pytam :lol: moze ktos ma tez benq; daja 36miechow na wszystko (w tym matryce) i w chwili obecnej ) badow :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 jednak zanim sie zdecydujesz na LCD, warto sobie przeczytać ten artykuł. Ogólnie z gwarancją na LCD są niezłe zwały.... http://www.tomshardware.pl/display/20030319/index.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...