stickers Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Witam! Chodzi mi o tę kartę - mam ją, ale mam z nią problem. Otóż przy włączaniu kompa do momentu zaladowania sie pulpitu windows wyje niemołosiernie wiatrak jakby blache ciął czy cos w tym stylu. rozkrecilem go przedmuchalem i co? dalej to samo... Po zaladowaniu sie pulpitu windows juz przestaje. Poza tym jak podczas startu walne obudowe mocniej to tez przestaje.... Co to moze byc ? gdzie jest przyczyna ? Wiatrak nie jest powyginany czy cos .... radiatorek tez caly... raczej nie obciera... choć moze to wina temperatury,.. jak ktos ma jakies pomysly to niech mowi.... aha - cos tam slyszalem o smarowaniu karty ale jak to dokladnie zrobic, o ile to cos da.. ? Pozdrawiam! Pomóżcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Wytopił się smar z łożyska, a w efekcie wiatrak ma za duże "bicie". Zdaje się że ten jest rozbieralny, czyli można przesmarować. Po odkręceniu trzech śrubek osłonka powinna zejść razem z wiatrakiem, od dołu bedzie naklejka zabezpieczająca - zdjąć, wlać kroplę oleju do silników szybkoobrotowych, zakleić ponownie, skręcić. Pomoże, ale nie na długo (miesiąc - dwa). --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 najpierw zajrzyj tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50532 a potem tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=38891 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 U mnie też wył choć nie na karcie i wtedy nasmarowałem wd40 ale nie pomogło na długo. Puźniej nie miałem żadnego oleju więc dałem kropelkę oleju roślinnego i puśniej już nie miałem problemu z tym wiatrakiem - czyli najlepszy sposób to olej roślinny :D choć nie wiem jak ma się to do tarcia i czy spowolni to wiatrak ale myślę że nia ma sszans a jak już to bardzo minimalnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 ... i wtedy nasmarowałem wd40 ale nie pomogło na długo...8O a to ciekawe :P w jaki sposob sie smaruje preparatem wyplukujacym i rozpuszczajacym smar :?: :P Witam!...Chodzi mi o tę kartę - mam ją, ale mam z nią problem...gdyby smarowanie nie pomoglo to zrob np to http://www.scs.prv.pl/chlodny_radek.htm chip R200 nie grzeje sie za bardzo (jak nie podkrecasz) wiec wentyl 80 na 5-7V zalatwi sprawe - bedzie cicho i wydajnie a na dodatek bedziesz chlodzil pamieci :) :!: podaje ten sposob bo jak oddasz karte na gwarancje to raczej dostaniesz inna (Herce sie skonczyly) lub kase za karte a IMO nie warto sie z nia rozstawac :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 najlepiej przesmarowac smarem silikonowym do precycyjnych urzadzen i przekladni bo olej szybko wycieknie i znowy bedzie na sucho wiatrak pracowal ale ze sparem ostroznie nie za duzo bo jak napackasz to ci wiatraczek zwolni :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 tez tak mam na moim 9100 ale mam wiatrak z ati ale nie wyje az tak bardzo a pozatym i tak tylko do uruchomienia pulpitu wiec mi to nie przeszkadza;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Jeszcze do wczoraj byłem posiadaczem Herculesa R8500LE u którego wentylatora wcale nie słyszałem. Teraz mam GF3Ti200 i ma on głośniejszy wentylator.Teraz to tylko jego słyszę... :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Jeszcze do wczoraj byłem posiadaczem Herculesa R8500LE u którego wentylatora wcale nie słyszałem. Teraz mam GF3Ti200 i ma on głośniejszy wentylator.Teraz to tylko jego słyszę... :cry: Dlatego ja zalozylem Zalmana ZM-80C-HP z dodatkowym wentylem i krece do woli i mam bloga cisze - wkoncu moge spac w nocy 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Ja mam geforca 3 i też przez pierwsze 5 min wiatrakowi wydaje się że jest konkordem :) Potem się uspokaja i pracuje w miare cicho, prawdopodobnie przyczyna leży w tym że wiatrak nie ma tych sprężynek amortyzujących. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stickers Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 "...zdjąć, wlać kroplę oleju do silników szybkoobrotowych, zakleić ponownie, skręcić. Pomoże, ale nie na długo (miesiąc - dwa)." A jest jakiś uniwersalny preparat co mi pomoze na jakies chociaz 4 miechy ? nie chce mi sie go rozbierac tego wiatraka co miesiac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 A jest jakiś uniwersalny preparat co mi pomoze na jakies chociaz 4 miechy ? nie chce mi sie go rozbierac tego wiatraka co miesiac...Na dłużej pomogła by wymiana łożyska, ale tego nie zrobisz: 1) nie wyjmiesz łożyska bez uszkodzenia (w tym typie wiatraka) 2) nie ma w sprzedaży takich łożysk :cry: Jak raz się zatarło, to cudów nie ma - co pewien czas trzeba będzie smarować. Musi być olej o stosunkowo małej gęstości, dowcip polega na tym że jego część "wsiąka" w materiał z którego wykonana jest tuleja (łożysko). Za gęsty nie wnika w materiał, i dlatego wystarcza na krótko (tydzień - dwa) - za to wiatrak dużo ciszej chodzi z gęstym smarem (nie osiąga pełnych obrotów). Tylko NIE używaj WD-40 , to nie jest smar. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coolguy Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Mam pytanie poboczne. Przy Radkach 8500, 9100 w modelach z małym kwadratowym radiatorem, jest on klejony na klej czy na taśmę? Chcę go oderwać, ale bez chipsetu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Mam pytanie poboczne. Przy Radkach 8500, 9100 w modelach z małym kwadratowym radiatorem, jest on klejony na klej czy na taśmę? Chcę go oderwać, ale bez chipsetu. ja taki mam, na wiatraku logo ATI a karte mam z firmy APOLLO o ile sie nie myle :P ale nie zdejmowalem jeszcze :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coolguy Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 O taki właśnie chodzi. Mój wyrczy jak głupi, ale przed zdjęciem go chcę wiedzieć napewno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 imho najlepszy sposob na te wentylatorki to usuniecie ich i zalozenie 80x80 cicho wydajnie stosunkowo tanio-20zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stickers Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 posłuchałem Sp1mty. Dodałem dokładnie jednej kropelki do wiatraczka , zakleiłem naklejke poskręcałem i jak na razie jest cicho... ale pewnie jutro sie dowiem jak komp nie bedzie chodzil przez noc.... jakby było OK przez 3 miechy to juz bym sie cieszyl :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerman Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Jak nie kręcisz tego herca za bardzo to możesz zupełnie wywalić wentyl i zapodać ZM-BN47J na GPU i radiatory (np. Cool Mastera) na pamięci. Ja tam miałem na Sapphire 9100 i było super stabilnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Witam! ...Otóż przy włączaniu kompa do momentu zaladowania sie pulpitu windows wyje niemołosiernie wiatrak jakby blache ciął czy cos w tym stylu. rozkrecilem go przedmuchalem i co? dalej to samo... Po zaladowaniu sie pulpitu windows juz przestaje. Poza tym jak podczas startu walne obudowe mocniej to tez przestaje.... Co to moze byc ? gdzie jest przyczyna ? Wiatrak nie jest powyginany czy cos .... radiatorek tez caly... raczej nie obciera... choć moze to wina temperatury,.. jak ktos ma jakies pomysly to niech mowi.... aha - cos tam slyszalem o smarowaniu karty ale jak to dokladnie zrobic, o ile to cos da.. ? Pozdrawiam! Pomóżcie Mam identyczny problem z moim ale nawet mi sie nie chce z tym walczyć, z tym łupnięceim w obudowe niezły patent, też go obczaiłem :D:D ale trzeba będzie wreszcie coś z tym zrobić, bo nawet jak sie wentyl uspokoi po minucie czy dwóch to i tak bardzo głośno pracuje, chyba najlepsz będzie wsadzenie podstawowego dmuchacza za 20 zeta - cicho i wydajnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 @benek Nie wiem, jak na Twoim WD, ale na moim WD na pierwszym miejscu jest info, że Smaruje. MSPANC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 @benek Nie wiem, jak na Twoim WD, ale na moim WD na pierwszym miejscu jest info, że Smaruje... 1. ja to co pisalem wiem z praktyki a nie z "propagandowych" ulotek :P niestety poleglo mi pare wentylatorow od WD40 (piszczace/skrzypiace lozyska) 2. nie moze smarowac bo nie jest smarem :!: a co wiecej rozpuszcza smar (i inne tluszcze) potem na miejsce smaru pojawia sie cienka "ochronna" warstwa ktora jest nietrwala przy wysokoobciazonych mechanizmach (np lozyska) - moze do zawiasow jest OK ale dzwiami nie obracasz pare tys. razy na min. na okraglo przez 24h na dobe :P 3. polecam wstawic taka gadke (to co mi odpowiedziales) na grupie/forum o rowerkach to zostaniesz niezle zjechany :P tam kolesie uzywaja WD40 np do czyszczenia lancucha ze starego smaru a potem i tak trzeba nasmarowac :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stickers Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Jak nie kręcisz tego herca za bardzo to możesz zupełnie wywalić wentyl i zapodać ZM-BN47J na GPU i radiatory (np. Cool Mastera) na pamięci. Ja tam miałem na Sapphire 9100 i było super stabilnie. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5a41...a4d2d4e4234374a O to Ci chodzi? Mój Herc nie ma dziurek na zamontowania jakiegokolwiek radiatorka czy wiatraka.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 ...Mój Herc nie ma dziurek na zamontowania jakiegokolwiek radiatorka czy wiatraka.... bo trzeba odklejac (stary) i przyklejac (nowy) :P pewnie to mial na mysli Beerman IMO lepiej (dla gwarancji) wykrecic sam wentylator a zostawic stary "radiator" i zrobic ze sledzia mocowanie dla wiekszego wentyla ... zreszta wszystko jest w zapodanym linku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerman Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Tak, ten radiator - jest wystarczająco wydajny. U mnie chłodzi też NB na mobo i procka w serwerze (Via C3). Sapphire też nie miał dziurek montażowych (a w ogóle jakieś 9100 mają ?). Można zrobić to bez problemu na thermopox albo dwustronnie klejącą taśmę termoprzewodzącą (polecam 3M). Ja umocowałem to na kropelkę (na każdym rogu) + arctic silver 3. Radiatorki na pamięc mają juz zamocowane taśmy więc tu problemu nie ma w ogóle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stickers Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Dobra na razie nie będę kombinował. Póki co ładnie chodzi i nie warczy. Dzięki za odpowiedź wszystkim.Jeszcze ewentualnie jak już nie będzie wystarczać ta kropla oleju to zakupie sam radiator ten niebieski. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Tak, ten radiator - jest wystarczająco wydajny. U mnie chłodzi też NB na mobo i procka w serwerze (Via C3). Sapphire też nie miał dziurek montażowych (a w ogóle jakieś 9100 mają ?). Można zrobić to bez problemu na thermopox albo dwustronnie klejącą taśmę termoprzewodzącą (polecam 3M). Ja umocowałem to na kropelkę (na każdym rogu) + arctic silver 3. Radiatorki na pamięc mają juz zamocowane taśmy więc tu problemu nie ma w ogóle. OT: czy masz jakis tropic o twoim wc ?? chcialbym zobaczyc jak zalozyles na tego radka wc i jakie teraz masz wyniki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...