Skocz do zawartości
wkkrystian

EPOX 8KRA2+

Rekomendowane odpowiedzi

Stawiałem na mojej Raida, miałem czysty system WinXP i podpięte dwa dyski pod Raida. Zero problemów, wszystko zapierdzielało jak trzeba. Podobno Barracudy IV i V nie lubią być podpinane pod Raida ale akurat z tymi dyskami nie sprawdzałem.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo abita nf7 na nForce2 lub KV7 na kt600. epox na kt600 sux.

Kolego mialeś tą płyte, że się o niej wypowiadasz?

tak się składa, że mam epoxa na kt 600. Chodzi rewelacyjnie, Teraz mam FSB 220 ( dzielnik 1/6 załancza się, a ty znawco pisałeś kiedyś, że na tej płycie dzielnik 6 <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> się tylko dla bartona :) :) :) :) ) co ciekawe w biosie widze jaką wartość PCI i AGP mam aktualnie.

Raid na tej płycie podpinalem i działa ok.

Napisz co w tej płycie jest zje bane twoim zdaniem ?

że nie ma dziur na mobo ? może jest mało wydajna lub niestabilna :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego mialeś tą płyte, że się o niej wypowiadasz?

tak się składa, że mam epoxa na kt 600. Chodzi rewelacyjnie, Teraz mam FSB 220 ( dzielnik 1/6 załancza się, a ty znawco pisałeś kiedyś, że na tej płycie dzielnik 6 <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> się tylko dla bartona :) :) :) :) ) co ciekawe w biosie widze jaką wartość PCI i AGP mam aktualnie.

Raid na tej płycie podpinalem i działa ok.

Napisz co w tej płycie jest zje bane twoim zdaniem ?

właśnie wszystkie serwisy pisały że dzielnik 1/6 włącza się tylko dla procków fabrycznie FSB 200 więc na tym opierałem swoją ocenę. jeśli bezproblemowo włącza ci się 1/6 przy 200 to ok, jużnie będę narzekał na to mobo.

a ileś z kolei serwisów podających tę samą informację podczas WŁASNYCH testów to dość solidna podstawa żeby w to uwierzyć.

może masz późniejszy rev i dlatego jest ok.

jeśli jest jak piszesz to ta płyta jest spoko i warto kupić. człowiek uczy sięcałe życie, a najwięcej na forum ;)

że nie ma dziur na mobo ? może jest mało wydajna lub niestabilna :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co czytam tu na forum to 90% osób przeczyta coś gdzieś, a potem wypisuje głupoty. Powedz mi jedno:

kupilem tak zachwalanego ABITA NF7-s , padł po tygodniu, potem mialem następnego i tym razem też padł, w dalszej kolejności kupilem 3 Abita i gryzł się z moimi pamięciami kingston pc 3200 . i to jest twoim zdaniem super płyta ? trzeszczący dżwięk, padający bios, głośny wentyl chipsetu itd ..... w epoxie nic takiego się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz napisał:

Może chłop Epoxa nie lubi, i wstydzi sie napisać. Najprosciej przywalić że coś jest "sux", ale trzeba to jeszcze czymś poprzeć. Plytke mam od 5 miesięcy i nie zamieniłbym na nic innego.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuje się pod postem cobexa, który tak a propo pomógł mi uruchomić tą płytę na SATA( w sumie było to proste trzeba zakumać tylko mechanizmy działania SATA). Miałem Asusa A7V8X i athlon Xp 1700 nie chciał pójść na szynie 200Mhz a na epox zero problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz jezeli 8kra2+ jest sux, to powiedz dlaczego a nie piszesz bzdury, na temat na ktory nie masz pojecia.Wole kupic via kt600 niz jakiegos sisa ktory owszem jest o wiele tanszy ale o wiele mniej oferuje, zreszta mialem w lapach tego epoxa i jest zajebisty za ta cene...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ogólnie polecacie  mobo epoxa :?:

A czy ktos stawiał raida z Baracudą IV :?:

widze ze masz raida na Baracudach

skoro chodzi na MSI to i Epoxie pojdzie ,bo pewnie takie same raidy maja - hmm epox ma pewnie nowszy model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie nie bawi w overclocking to niech bierze 8KRA2+. Będzie miał full wypas a jak chce coś pokręcić to na tej mobo pokręci. Barton 2500 poszedł mi na 3200+ bez podnoszenia napięcia. Czego chcieć więcej.....

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawialem - jest bug w firmwarze - wydajnosc zamiast wzrosnac to spadla o jakies 50% (bylem wkurzony na maksa), dopiero jak wymienilem je na siodemki to zaczelo smigac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawialem - jest bug w firmwarze - wydajnosc zamiast wzrosnac to spadla o jakies 50% (bylem wkurzony na maksa), dopiero jak wymienilem je na siodemki to zaczelo smigac.

Czyli mobo jest OK, tylko przy zakupie trzeba zapodać odrazu inne dyski :cry: to samo miałem na Abicie :(

Kurde ale mam pecha :x

Generalnie polecacie EP-8RDA3+ czy 8KRA2+ / do kręcenia oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do krecenia to 8RDA3+ bo masz zablokowane PCI/AGP a na 8KRA2+ masz dzielnik 1/6 iwec juz fsb 240-250 nie wyciagniesz....

zeby wyciagnac fsb240 to trzeba miec pamieci ktore to potrafia ,wiec trzeba rozwazyc caloksztalt kosztow

drozsza 8RDA3+ i drogie pamieci

na 8KRA2+ wycisnie sie tyle samo z proca ,przy nizszym fsb ,ale i nizszej cenie - mysle ze roznica miedzy fsb225 ,a 240 nie jest warta tak duzej doplaty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do krecenia to 8RDA3+ bo masz zablokowane PCI/AGP a na 8KRA2+ masz dzielnik 1/6 iwec juz fsb 240-250 nie wyciagniesz....

zeby wyciagnac fsb240 to trzeba miec pamieci ktore to potrafia ,wiec trzeba rozwazyc caloksztalt kosztow

na 8KRA2+ wycisnie sie tyle samo z proca ,przy nizszym fsb ,ale i nizszej cenie - mysle ze roznica miedzy fsb225 ,a 240 nie jest warta tak duzej doplaty

no tak zreszta 8KRA2+ ma sata i raid i za ta cene to sie zajebiscie oplaca :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o kt 600 to jest super w swojej cenie; osobiscie przed chwila puscilem durnia 1400 na fsb 200 :!: efektywnie :!: 2100MHZ :!: a ta plyta to ECS-KT600-A i co wy na to :twisted: nie ma zlych plyt :roll: nie trzeba wyzygac xxx pln zeby miec wydajny sprzecior 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy 8RDA3+ nie jest na nforce2 :?: 

bo jak tak to w porównaniu do via już będę miał przyrost wydajności.

owszem moze bedziesz mial przyrost wydajnosci ale:

1) bez dual ddr bedzie pewnie to roznica 5%

2) za 400zl nie masz raida

3) a jak bedziesz chcial miec raida w nf2 to zaplacisz kupe hajsu za plyte

4) via nie sa tak awaryjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak zreszta 8KRA2+ ma sata i raid i za ta cene to sie zajebiscie oplaca :P :P

Po chwili zastanowienia stwierdzam że masz racje i tak przez jakiś czas (długi jak mysle :( ) nie zmienie pamiątek, więc najlepszym wyborem bedzie 8KRA2+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po chwili zastanowienia stwierdzam że masz racje i tak przez jakiś czas (długi jak mysle :( ) nie zmienie pamiątek, więc najrozsądniej będzie nabyć 8KRA2+.

Pozatym wydaje mi sie że jest to lepsza :P alternatywa niż mój obecny MSI KT3 Ultra2.

UPS czasło sie dwa razy :oops: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jednak biorę 8RDA3+ znajomy który robi w sklepiku zaoferował mi tą płytę w cenie 430 złociszy, :lol: więc się chyba opłaca. :?:

Tak przy okazji jak wsadze 2 pamiątki w dual DDR to poczuje przyrost mocy :?: :wink: czy lepiej odrazu sobie odpuścić i pogonić magistrale :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i juz mam moje upragnione mobo, oczywiście 8RDA3+, do tego jeszcze jakieś 2 HD SATA i bedzie git :lol: ale jeszcze nie uruchomiłem a już problemy :?

w czym żecz Epox wymyślił sobie aby gniazda do IDE1 / IDE2 oraz flopy umieścić na samym dole płyty :evil: :evil: no i kicha bo kabelki które miałem są za krótkie, do flopy teraz potrzebuję 60cm a do reszty minnimum 65cm i gdzie ja takie kabelki dostane :?:

Zły zły zły zły jestem bardzo :evil: :evil: :evil:

Tak przy okazji jakie dyski pod SATA polecacie?? WD,MAXTOR, SEGATE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...