tycjan Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Od kiedy zlozylem nowy sprzet mam problem. W zwiazku z tym ze mam go podkreconego o jakies 800mhz (athlon 1800+ xp @ 2,3ghz asus a7v600) musze miec monit temperatury w windowsie. I tu schody... Korzystalem z PC Probe ktory dostarczyl mi ASUS razem z plyta glowna zanim nie zorietowales sie ze ma rozbierznosc z biosem o jakies 6 stopni (PC Probe zanizał). Posciagalem kilka programow i co sie okazuje ze wszystkie sa tego samego zdania co ten od asusa (SiSoft Sandra, MotherboardMonitor, FanSpeed). Jedynym ktory sie wyalmuje jest moj bios ktory nadal uparcie twierzi ze jest wiecej (niestety chyba on ma racje bo kiedy bios wskazuje 62 stopnie system mi sie wywala , a zakladam ze przy 56 jak pokazuja inne raczej by pozostal w miare stabilny. Sprawdzalem to u kolegi ktory tez dziala na asusie (model z podwojym X na koncu) i u niego byl ten sam problem tyle ze bios wskazywal mnie ale po przejsciu na fanspeeda jest OK. U mnie to nie pomoglo. Nie mam zadnego pomyslu jak rozwiazac ten problem, moze ktos cos wymysli. Jako dygresje dodam ze jak bawilem sie fanspeed'em to cos jeszcze popieprzylo sie z monitem fanów bo moj zalman cnps7000a-cu ktory jest wiatrakiem niskoobrotowym(max ~2500) wskoczyl na obroty 28000. Hyh napewno przekalamanie bo przy takich obrotach wiatrak pewnie zajalby sie zywym ogniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Nie pozostaje ci nic innego jak kierować się temeraturą wskazywaną przez BIOS :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Asus a7v8x na kt400 odczytuje dwie temperatury procesora - z diody i socketa - róznią się one nawet o kilkanaście stopni. Może a7v600 też tak ma. Raczej przejmuj się wyższą temperaturą. Parę osób na forum ma tego Asusa - może jak w temacie dasz model płyty to tu zaglądną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 U mnie też speed fan pokazuje wszystko cacy, a bios szaleje. Przed zakupem mojego spire - na beznadziejnym chłodzeniu - miałem ok 46-47C. Na Whisper Rock mam 41 - czyli wszystko by się zgadzało gdyby nie ten bios. Nie sądzę, żeby były to różnice spowodowane programowym "miernikiem", a biosem, ponieważ po dłuższym czasie oglądania temp. na nim spadła do oczekiwanego poziomu. Też spróbuj poczekać. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tycjan Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Czekalem i efekt byl taki ze bios zmienial sie analogicznie do odczytu programow (roslo lub malalo zawsze z roznica tych 6 stopni). Bardziej mnie interesuje nie na ktora temperature mam patrzec lecz jak ten problem rozwiazac i co go powoduje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madridista Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Asus a7v8x na kt400 odczytuje dwie temperatury procesora - z diody i socketa - róznią się one nawet o kilkanaście stopni. Może a7v600 też tak ma. Raczej przejmuj się wyższą temperaturą. Parę osób na forum ma tego Asusa - może jak w temacie dasz model płyty to tu zaglądną. No własnie. Mam tą płyte i rozbieżność jest ponad 10 stopni! Kieruje się tym co w BIOSIe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tycjan Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 To w takim razie czy da rade za pomoca jakiegos programu wyciagnac ten odczyt z biosa na pulpit?? Bo wchodze non top do biosa mnie nie cieszy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Zainstaluj sobie program AIDA32 pokazuje obie temp. CPU, uzywalem tego gdy mialem Asusa A7V8X tam byl ten sam problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Motherboard monitor - na tablice dajesz ten czujnik, który chcesz i drugim sobie głowy nie zawracasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tycjan Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Mam juz ten Motherboard Monitor ale nie mam pojecia jak go ustawic. Właśnie zainstalowalem AIDA32 i wszystko fajnie tylko nie ma jego wersji chowajacej sie do taska i monitujacej non top. A do tego jestem przyzwyczajony i jest to wygodne. Poprobuje jednak z Motherboard Monitorem a jak nie dam rady to poszukam takze jak ktos ma jeszcze jakis pomysl to bede wdzieczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tycjan Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Poprawka - jednak zaden z tych zabiegow nie pomogl w koncu mialem mozliwosc wylaczenia kompa i wejscia do biosu. I co sie okzalao ze w biosie moj proc ma 50 stopni a w kazdym z tych programow ma 44 nawet AIDA32 ktora wyswietla mi 3 temp. pokazuje temp. plyty i 2x procka. Moze ktos juz mial ten problem albo ma pomysl na jego rozwiazanie bo pieprze sie z nim juz ok 2 tygodni... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...