Skocz do zawartości
raptor123

Budowa domu - okablowanie czy Wi-Fi ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Właśnie buduje domek sobie i zastanawiam się jak rozwiązac sprawe załozenia sieci. Okablowanie czy Wi-Fi. Jestem baaardzo zielony w tej sprawie.

Więc pytanka:

1. Czy układać kable, jeżeli tak to jakie?

2. Czy robić to w postaci Wi-Fi.

3. Jezeli robić to w postaci Wi-Fi, to jaki sprzęt - w przyszłości więcej niz jeden komputer będzie.

4. Jeżeli byłbaby to instalacja jakbyło by to z sygnałem przechodzacym przez kilka ścian i czy można wtedy byłoby korzystać z pełni możliwości sygnału na zewnątrz domu w odległości powiedzmy ok. 50m, czy może trzeba by założyć jakies anteny - dookólne, paraboliczne.

Z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi :)

Pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klasc kable

masz gwarantowane 100Mbitów a nie jak w wi-fi 11 (albo 55)

kladziesz kable UTP kat 5 sa to kable 8 zylowe wiec nie bedzie z tym problemu

kable ze wszystkich pomieszczen spotykaja sie w jednym miejscu gdzie stawiasz switcha

rozwaizanie tanie i szybkie

1m kabla ok 0.8zl a switch 8 potrowy ok 150zl

z dlugoscia kabla tez nie bedziesz mial problemu bo max to 100m od 2 urzadzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz kupic troche lepsiejszy kabel utp kat 5e i bedzie potem smigalo az milo w standardzie Gbit ethernet. W sumie to sam bym sie zastanawial jak to rozwiazac jednak wifi rulz jesli chodzi o estetyke zwlaszcza jesli mamy laptopa. Dzialac bedzie i jedno i drugie jednak radiowka bedzie z pewnoscia wolniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym robił na wi-fi, przecież nie wiesz teraz gdzie będzie stał komp pociechy, a nawet jak wiesz to dużo się jeszcze potem zmieni, ja mam dość kabli i jak tylko będzie taka możliwość to kiedyś wszystko przerobię na wireless, nie tylko dostęp do netu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też mam takie dylematy, więc zapytałem. Z jednej strony wysokie prędkości przez kabel a z drugiej wielka wygoda korzystania z kompa w każdym miejscu w domu :).

Na jakie odległości można przesyłać dane za pomocą switchów/routerów Wi-Fi wewnątrz budynków, żeby nie było strat pakietów i tych innych rzeczy przeszkadzających. Bo nie wiem czy trzeba będzie dokupywać jakąś antene, aby sygnał lepiej i dalej się rozchodził.

Może dla wyjaśnienia napisze, że switch/router stałby [po lewej stronie domu (szer.domu 10m.) i mniej więcej po środku długości (17 m.) i na parterze] w małym pomieszczeniu gosp, sygnał by musiał pokonywac do pokoi na parterze 4 ściany a na górze też coś koło 4 ścian (licząc strop).

Może ktoś znający poleci mi jakiś sprzęt Wi-Fi (switch/router + karty, plus ewentualnie jeżeli istnieje taka potrzeba jakąś antenę).

A co do okablowania to przemawia za tym fakt niskich naładów.

Fakt nie wiem gdzie może stać komp przyszłej pociechy (której jeszcze brak), ale gniazdka powstawały by w pobliżu gniazdek prądowych.

Może do czasu wprowadzenia się do tego domu (ok. 2 lata) zmienią się standarty Wi-Fi i będzie już można porównać predkości transmisji poprzez kabel i sieć bezprzewodową Wi-Fi :).

Proszę o dalsze konstruktywne podpowiedzi, odpowiedzi :)

Pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam pociągnięte do każdego pokoju po dwie pary skrętki 5e. Spokojnie wystarcza, mogę się w każdym miejscu podpiąć. Poza tym jest jeszcze jedna zaleta - da się po tym telefon puścić.

Co do standardów WiFi za 2 lata to wątpię czy coś się zmieni konkretnie. W tym momencie maksem dla przeciętnego użytkownika jest 55Mbit dla WiFi i 1Gbit dla ethernetu zwykłego. Za 2 lata proporcje raczej nie ulegną wielkim zmianom. Opłaca się położyć kabel 5e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie jenak zdecydowal na kable, siec jest szybsza i tansza, a przeciez kompa tak czesto sie nie przenosi z pokoju do pokoju

druga sprawa to taka, ze jesli zamontujesz sobie w kazdym pokoju gniazdko do sieci, to potem mozna bezproblemowo dolaczac kompa bez kladzenia dodatkowych kabli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kable kable kable - radiowka moze wyjsc dosc drogo (chyba - nie znam cen)

pozostaje tylko kwesta rozplanowania okablowania (tak by zamknac je w scianach) np aby w kazdym pokoju bylo gniazdko wtdy zawsze bezproblemu sie podepniesz (jak napisal maybach)

jezeli chcesz net pozadomem np "w ogrodzie i zagodzie" to zawsze mozesz dostawic jakas jedna antente kierunkowa na ogrod byloby wygodniej niz ciagnac 50metrow skretki za soba, ale patrz zeby sasiad sie nie podpinal wtedy na ta radiowke :) (zreszta ja sie na wi-fi nieznam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) .

Przekonały mnie wszystkie do położenia kabli, bo po co teraz kupować i ma lezec na chacie nieużywane i tracić czas gwarancji/rękojmi.

Wi-Fi nie miałem zamiaru teraz montować.

Nic w przyrodzie nie ginie, a może sie w przyszłosci przydać - dotyczy kabli.

Mam zamiar więc położyć te kable do wszystkich pokoi (6 szt.)

@ParanoiK napisałeś, że masz puszczone 2 pary skrętki, to jaki router/swich ja musze mieć, abym mógł wykorzystać wszystkie pary i jak mozna puścic po skretce telefon (jakąs centrakle pewnie też trza załozyć)???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwie pary skrętki = 4 kable?? ;)

JA też proponuje kable - ale bez przesady - tam gdzie trzeba (1/pokoj powinna wystarczyć). Dobrze jak masz np. podwieszany sufit - tam moższ sobie wszystko powpychać.. i gdzie chcesz. Radio i tak zawsze można dołączyć - np. z pomocą podłączenia wap-a do najbliższego gniazda ethernetu.

każdy kabel musisz mieć doprowadzony do jednego miejsca i tam podpięty do przełącznika i jakiegoś routerka (np. jakiś komputerek) udostępniający połączenie - tego poszukaj bo sporo jest o tym na sieci.

Co do telefonu - skrętka ma 4 pary przewodów z czego tylko dwie (najczęściej są to pomarańczowa i zielona para) są wykożystywane na potrzeby sieci. Pozostałe dwie pary można wykożystać min. do podłączenia telefonu i nie będzie Ci potrzebna centrala jeżeli to ma być wszystko na jedną linię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ParanoiK napisałeś, że masz puszczone 2 pary skrętki, to jaki router/swich ja musze mieć, abym mógł wykorzystać wszystkie pary i jak mozna puścic po skretce telefon (jakąs centrakle pewnie też trza załozyć)???

2 pary miałem na myśli 2 kable. Mam switch'a 16 portowego (spokojnie możesz dać mniejszego i w miarę potrzeby po prostu kable podłączać) i coś a'la crossownicę. Po prostu zamiast do switcha podłączasz kabel do linii telefonicznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi