PYJTER Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Mam pytanie jako iż posiadam komputer z płytą Aopen AX6BC i prockiem PII350 mam pytanko chciałbym wymienić w nim procek niestety nie wiem jaki mogę dać największy... Bios mam najnowszy w wersji wersji 2.59 Szczegóły techniczne na stronie: <click> Proszę o wyrozumiałość... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 zgodnie z tabelka na stronie ktora podales to max proc P3 850 na fsb100 ale moge sie zalozyc ze P3 1000 na fsb133 tez pojdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PYJTER Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Dzięki za odpowiedź... Sory za lamerke ale mam jeszcze jedno pytanie jeśli chciałbym np. zainstalować w kompie P3 850/100 a w biosie mam ratio jedynie do 8.0 to czy to na pewno pójdzie? Czy w przypadku P3 1000 częstotliwość regulować mam ratio 8.0x133,3 fsb? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 wedlug producenta pojdzie 8.5x100 -to ze w biosie lub na zworkach nie ma to nic nie szkodzi mnoznik i tak jest zablokowany na plycie LX ,ktora ma max 5.5x poszedl celer 466 ,wiec nie przejmoj sie mnoznikami w przypadku wlozenia proca fsb133 komp odpali ci na fsb100 i bedziesz musial zmienic na fsb133 tak jak bys przetaktowywal procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PYJTER Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Ostatnie pytanie mam nadzieje że masz cierpliwość KGB? Mianowicie chciałbym np. spróbować sobie czy pójdzie mi procek PIII 1000/133. Ale ten procek jest na socket370 a ja mam gniazdo na slot1 ale wiem ze są przejściówki także czy wystarczy taka przejściówka oraz czy mam zastosować jakieś dodatkowe chłodzenie na procku lub płycie? Czy dobrze rozumuje że konfiguracje w biosie ograniczam jedynie do ustawienia fsb 133 (w biosie mam tylko 133.3 czy tak ma być bo nie mam równe 133) a mnożnik pozostawiam taki jaki był a płyta sama wykryje z jakim prockiem ma do czynienia czy ustawić ratio na max :lol:? P.S. To tyle dzięki za wszystkie Twoje wypowiedzi wcześniejsze bardzo mi pomogły i teraz moge spokojnie przystąpić do modernizacji ;-) Masz u mnie duże wirtualne pifko no chyba że mieszkasz na Śląsku to moge postawić Ci prawdziwe :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 to mobo niema odpowiednich dzielnikow zeby utrzymac tego proca FSB 100mhz max (dzielnik AGP 2/3 chyba)potem zacznie rosnac pci agp i mozesz miec problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 mnoznik bedzie taki sam niezaleznie jaki ustawisz - plyta go wykryje do prockow s370 musisz zastosowac przejsciowke na ktorej zamontujesz odpowiedni radiator (inna zapinka niz Slot1) osobiscie odradzam ci P3 1000 bo jest strasznie drogi ,lepiej poszukaj Celerona 800-1000 : 1 -duzo tanszy 2 -na fsb100 czyli seryjnie ,na fsb133 twoja plyta musi sie troche starac ,a wlasciwie ty musisz sie starac : dysk trzeba przelaczyc na PIO4 zeby nie swirowal ,pamieci PC100 moga nie chciec chodzic na 133MHz ,grafa moze wylozyc sie na agp88MHz a takiego celera 1000 ustawisz na fsb do 120 -dysk,grafa,pamiec nie powinny sprawiac problemow ,a bedziesz mial celera 1200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoczek Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Sam swego czasu uzywalem podobnej plytki.Smigal na niej P!!! 450.Plytka oficjalnie moze obsluzyc P!!!600 i max fsb. 100.Oczywiscie mozliwe jest zwiekszanie fsb ale moze oczywiscie nie dzialac prawidlowo.U mnie mimo pamieci sdr 133 mhz procek nie chcial sie przestawic 4.5x133 a to z powodu braku odpowiedniego napiecia.Bios proca wykrywal jako 600 mhz ale win nie wchodzil :) Oczywiscie napiecie da sie zwiekszyc poprzez drut moda ale juz nie chcialo mi sie w to bawic ;)Moja plytka miala bios w wersji 2.56 i fbs mozna bylo ustawic az do 154 mhz a mnoznik do 8.5.Jak sflasciach!esz biosa do najnowszej wersji to powinno zwiekszyc sie fbs i mnoznik.Proce na slot 1 pracujace na fsb 133 w zasadzie mozna zapodac ale trzeba robic drut moda na napiecie.Kiedys byl juz o tym topic mozesz poszukac byly linki itp. :) A co do prockow na slot1/socket to jest taka opcja nawet dla fcpga czyli max Celerona z rdzeniem Tualatin 1.3 ghz.Tu sprawa wyglada juz kolorowa.Przejsciowka ma zmiane napiecia i wszystko odbywa sie bezbolesnie ;) ale te procki sa troche dziwnie drogie i wogole nie oplaca sie wywalac na nie kasy.Mozna jak mowil wyzej kolega zapodac jakiegos 800 mhz ale lepiej na fsb 133 zeby puzniej cos z niego wyciagnac :) Gorzej jest z dzielnikiem bo u mnie voodoo3 spokojnie wytrzymywalo przetaktowanie magistrali do 117 (ok. 87 mhz agp) ale juz geforce 2 wieszal sie nawet przy minimalnej zmianie fsb :/ Zastanawialem sie na taka modernizacja ale na szczescie zmienilem mobo kupilem procka (wowczas duronka 700@1000) i wcale nie wyszlo tak drozej :) Reasumujac i podsumowujac taka modernizacja nie jest za bardzo oplacalna biorac pod uwage inne komponety (agpx2,ata33,sdr) i moim zdaniem lepiej uzbierac troszke wiecje kasy i wydac ja bardziej rozsadnie. AMEN ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...