Skocz do zawartości
hotkey

GF2 MX i spalona ścieżka:(

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Cośik dawno mnie nie było. Mam pytanko apropos mojego GF2 MX, który padł kilka tygodni temu. Niedawno zauważyłem, że ostatnia ścieżka która "wchodzi" do złącza AGP jest przepalona. Jak sądzicie, czy dało by się ją zlutować?? CZy cyna by się ni roztopiła w czasnie pracy?? Za odpowidzi BIG THX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Cośik dawno mnie nie było. Mam pytanko apropos mojego GF2 MX, który padł kilka tygodni temu. Niedawno zauważyłem, że ostatnia ścieżka która "wchodzi" do złącza AGP jest przepalona. Jak sądzicie, czy dało by się ją zlutować?? CZy cyna by się ni roztopiła w czasnie pracy?? Za odpowidzi BIG THX.

Sproboj preparatem do naprawy ogrzewania szyb w samochodach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepaloną ścieżkę chcecie łączyć lakierem przewodzącym :?: To jakieś nieporozumienie, przecież wystarczy poprostu przylutować do niej kawałek drutu. Inną sprawą jest fakt, że ścieżka napewno nie spaliła sie bez powodu - najprawdopodobniej jest to ścieżka doprowadzająca zasilanie, a jej spalenie świadczy o paskudnym zwarciu w karcie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najłatwiej jest wziąć kawałek cieńkiego przewodu, odizolować końce, ścieżkę na płytce drukowanej oczyścić z lakieru, bobielić cyną i połączyć oba końce przygotowanym przewodem. Naprawialiśmy tak uszkodzone MB (Asusy P2B) i chodzą do tej pory. Cała operacja zajmuje ok. 10 min. Tylko, że w tym przypadku uszkodzenia były fizyczne, tzn. ktoś pociągną po ścieżkach jakimś narzędziem (prawdopodobnie śrubokrętem). Acha - lutować należy przy pomocy stacji lutowniczej. Lutownica transformatorowa jest niewskazana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja aqrat myslalem o wytrawiniu spalonego fragmentu i polozeniu nowej sciezki

A w jaki sposób chcesz położyć nową ścieżkę? Przykleić ją czy co :P ?

Sposób z cieńkim przewodem jest sprawdzony (przynajmniej przeze mnie). Szkoda, że nie można na forum wrzucać bezpośrednio fotek, bo bym wysłał fotkę tak naprawionej płyty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jaki sposób chcesz położyć nową ścieżkę? Przykleić ją czy co  :P ? Sposób z cieńkim przewodem jest sprawdzony (przynajmniej przeze mnie). Szkoda, że nie można na forum wrzucać bezpośrednio fotek, bo bym wysłał fotkę tak naprawionej płyty....

Dokladnie tak, przyklej sie bo tak dziala ten preparat wielokrotnie tym to robilem. Co do fotek to poprostu wykorzystaj jakies darmowe konto i juz (byle nie interia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprawdopodobniej jest to ścieżka doprowadzająca zasilanie, a jej spalenie świadczy o paskudnym zwarciu w karcie

Chyba właśnie ta ścieżka się zpaliła, ponieważ jakieś 30sek. po włączeniu karty jest ona w tym miejscu ch****o gorąca. Dzięki za rady. Jak się uda, to napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zrobił tak :

sprobuj naprawic lakeirem karte, ale tak zeby moze niebylo widac

opchnij ja w jakims komisie

wymecz od rodziny kase na nowa karte

dalej jusz wiesz ... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...