MarRTinEz Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 PROBLEM: mam jeden dysk twardy na ktorym jest zainstalowany windows98..teraz zainstalowalem Slackware 9..jednak kiedy wybieram z LILO uruchamianie linuxa to wszystko jest ok do pewnego momentu tzn inicjalizacji kernela..mysle ze problem lezy w partycjach..moje to: 1 - primary ext2 (boot) ok. 100MB 2 - primary FAT32 (C:) ok. 5GB 3 - primary ext2 () ok. 6,5GB 4 - primary extendet * logical disc (linux SWAP) ok. 350MB * logical disc FAT32 (D:) ok. 16GB * logical disc FAT32 (E:) ok. 24GB * logical disc FAT32 (F:) ok. 24GB w LILO wskazuje na 1 (linux) lub 2 (win98)..w czym lezy problem?..jak powinienem podzielic dysk zeby nie naruszyc win98 a zainstalowac poprawnie linuxa?? z gory dzieki bo juz kilka razy probowalem i nigdzie nie moge znalezc info konkretnie dotyczace takiego przypadku!! :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2003 Może dlatego że masz linuxa rozdzielonego na 2 partycjem. Jaki to dokładnie błąd?. Po co robiłeś partycje primary pod linuxa? Nie lepiej było instalować na dyskach logicznych partycji rozszerzonej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarRTinEz Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 W poscie z 24 kwietnia 2002 autora "rob_e" uczestnika Tweak.pl pisze wyraznie: "....Aby uniknąc problemów z uruchamianiem linuxa nalezy utworzyc partycje /boot najlepiej na początku dysku lub ponizej 1024 cylindra dysku. Ewentualnie mozna zrobic jedną partycje / zaczynającą sie ponizej 1024 cylindra (tez powinno działać)....." Druga mozliwosc raczej u mnie nie zadziala wiec stworzylem partycje (/boot) na samym poczatku dysku...blad mowi: "Kernel panic: No init found. Try passing init= option to kernel" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Co nie znaczy, ze root musi być montowany na primary. Jaki błąd dokładnie ci wyskakuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarRTinEz Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Napisałem wcześniej że uruchamianie zatrzymuje sie na zdaniu: "Kernel panic: No init found. Try passing init= option to kernel" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 w lilo wpisz: linux init=/bin/bash jeśli się odpali to zobacz, czy istnieje /etc/inittab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarRTinEz Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 dzieki ParanoiK za info..czytalem juz podobne problemy...ale u mnie wpisujac Linux_Slackware init=/bin/bash (tak musze bo podczas uruchamiania pisze loading Linux_Slackware......) jest tak samo jakbym tego nie wpisal wogóle czyli uruchamianie do momentu: "Warning: unable to open an initial console Kernel panic: No init found. Try passing init= option to kernel" czy partycje moga byc w takim porzadku jak wymienilem na poczatku?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...