Skocz do zawartości
Zenfist

Bloki Wodne: Home Made Vs. Firmowe

Skad masz swoje chlodzenie wodne  

1. 1. Skad masz swoje chlodzenie wodne

• Zrobilem sam!
      18
    • Kupilem!
      29

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie powinienes sformuowac inaczej - skad masz swoj bloczek wodny :>

Bo tak to mialem skojarzenie, ze bloczek samemu zrobiony ale i chlodnice i pojemnik z pleksi, ;]

Ja pierwsze dwa bloczki kupilem (ColdCrown,Orbital) bedac zupelnie zielonym w kwestii budowy, dzialania bloczkow ale teraz mnie wciagnelo, dowiedzialem sie co i jak i jestem juz w trakcie tworzenia wlasnego opartego na WW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprecyzuj, co znaczy "kupiłem" a co znaczy "zrobiłem sam".

Czy "zrobiłem sam" oznacza wykopanie rudy miedzi, przetopienie, zrobienie węży itd?

Czy "zrobiłem sam" oznacza samodzielne wyrzeźbienie bloku?

Czy "zrobiłem sam" oznacza smodzielne dobranie komponentów i ich złożenie?

Czy jak kupię kit C_C a do tego chłodnicę, 5 innych bloków i trochę innych drobiazgów, to nadal "kupiłem", czu już "sam zrobiłem"?

A jeżeli kupię kit C_C (albo inny) a do tego zrobię sam blok na grafikę, to jest "kupiłem", czy "zrobiłem"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja narazie przygotowywuje projekt a'la mk4, a jezeli chodzi o narzedzia to mozna przeciez do jakiegos zakladu gdzie ci ladnie wyfrezuja, pozadne zaklady maja frezerki numeryczne, a jezeli chodzi o cene to 60zl za godzine, miedz to juz maja(oczywiscie trzeba za nia zaplacic), i mysle ze te 60zl+miedz to wcale nie jest drogo a moga wykonac nam prawie kazdy projekt.

Trzeba jeszcze co prawda doliczyc zlaczki i top, ale podstawa to podstawa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tybias , niestety to wszystko z numerykami nie wyglada tak rozowo, otoz w zakladach z numerykami sobie jeszcze zycza kase za zrobienie programu, ja slyszalem o cenie 150 zl za program ale u innych moga byc inne.A wtedy to juz dla jednego czlowieka tak oplacalne nie jest :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja narazie przygotowywuje projekt a'la mk4, a jezeli chodzi o narzedzia to mozna przeciez do jakiegos zakladu gdzie ci ladnie wyfrezuja, pozadne zaklady maja frezerki numeryczne, a jezeli chodzi o cene to 60zl za godzine, miedz to juz maja(oczywiscie trzeba za nia zaplacic), i mysle ze te 60zl+miedz to wcale nie jest drogo a moga wykonac nam prawie kazdy projekt.

Trzeba jeszcze co prawda doliczyc zlaczki  i top, ale podstawa to podstawa ;)

1 sztuka i 60 pln za godzine? huh, znaczy ze trafiles do nieba :D

natomiast wez pod uwage jeszcze ze programowanie, wybór i zmiane narzędzia itp itd wlicza sie w czas pracy wiec na 1 sztuke moze wyjsc nawet 2h

orientacyjnie ci podam ze czas wykonywania naszego nowego bloczku (za pare minut pokaze go na forum) wynosi ok. 30 minut z czego >20 minut sama głowna operacja, a nie zamawiam 1 sztuki :wink: i nie płace 60pln za godzine niestety

P.S. wez jeszcze pod uwage ze:

1. cnc - cnc nierowna, liczy sie poziom wykonania

2. miedz elektrolityczna, z jakiej teraz sa wszystkie nasze bloki kosztuje jakies 2,5-3x wiecej niz zwykly plaskownik :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, zepsuliscie mi humor... :cry:

no ale coz...nie znam sie za bardzo na frezerkach wiec nie pomyslalem.

A jak pytalem sie w jednym zakladzie cz sa w stanie wykonac cos takiego i za ile orientacyjnie to powiedzieli, ze sa gotowi, a cene podadza jak przesle projekt, a za godzine biora 60 zl.

Moze jak bym wszstko ladnei skonczyl, a zamierzam tez jakies bloczki na grafe, chipset i pamieci(postaram sie cos jak najbardziej uniwersalnego, choc pewnie bedzie to latwe :)). Dam ogloszenie ze wzkonam je dla chetnzch jak bylaby odpowiednia liczba osob to moze by sie oplacalo.

No zobaczmy jak to bedzie, Pozdro!

Ma ktos doswiadczenia z Autodesk Inventor, bo mam kilka pytan :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi