Skocz do zawartości
Poul

Problem z Gainward FX5600 Ultra II

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam karte GeForceFX 5600 Ultra II Gainward FX Ultra/760 XP GS.

Dotychczas nie mialem z nia zadnych problemow. Niedawno zalozylem chlodzenie Zamlana, zaczalem krecic karte do max ustawien i tu pojawil sie problem. Od pewnego momentu karta zaczela nawalac. Problem polega na tym, ze:

Kiedy komputer jest nieuzywany przez kilka godzin to po wlaczeniu go logo Energy Star jest rozmyte (pojawiaja sie na nim pionowe zolte kreski, zielony podpis jest nieczytelny). Bialy tekst (jak np. test pamieci, czy informacje o BIOSie) wyglada normalnie i nie ma zadnych problemow. Windows XP przy starcie ma rozmyte logo (kolory wchodza w pionowych kreskach na czarne tlo - sam za bardzo nie wiem jak to napisac, bo to dosc dziwnie wyglada). Windows XP przy dluzszym wygrywaniu pokazuje oczywiscie niebieski ekranik (wiec to raczej nie jest wina monitora, tylko samej karty). Windows Me co prawda odpala, ale zamiast myszki mam roznokolorowy kwadrat i.t.d.

Niedawno zauwazylem, ze dzieje sie tak przez pewien czas po wlaczeniu komputera, a potem (po rozgrzaniu - oczywiscie to moje okreslenie, bo nie wiem na czym to tak naprawde polega) karta zaczyna pracowac normalnie. W tej chwili zeby wygrac windowsa musze po starcie wejsc do BIOSu i poczekac az karta zacznie "normalnie" wyswietlac obraz. W BIOSie pojawiaja sie pionowe kreski (tym razem dla odmiany czarne).

Sam tekst nie jest znieksztalcony - tylko na liniach poziomych pojawiaja sie te kreski.

Czas oczekiwania na powrot do "normalnosci" jest rozny. Czasem juz w kilka sekund po wlaczeniu komputera wszystko jest OK, a czasem musze czekac nawet 5 czy 10 minut !! Po tym czasie w ciagu ulamka sekundy znikaja linie poziome i wszystko wyglada OK.

Kiedy ekran zrobi sie normalny moge wylaczyc komputer na kilka minut, wlaczyc go ponownie i wszystko jest ok (tak jakby chociaz troche rozgrzana karta byla wporzadku, tylko zimna stwarzala problemy).

Kiedy juz wszystko zaczyna byc w porzadku, normalnie wgrywam windowsa, moge grac w gry i.t.d. Nie wystepuja w grach zadne "artefakty", "zwisy" czy cos innego.

Niestety wraz z zakladaniem Zalmana stracilem na ta karte gwarancje i coraz bardziej zaczyna mnie przerazac to, ze wtopilem ponad 1000 zl...

Jak narazie karta dziala, ale ile tak jeszcze podziala ??

Zupelnie nie wiem co moze byc przyczyna. Moze to byc zarowno zalozenie nowego chlodzenia jak i moje "zabawy" z podkrecaniem karty (ustawialem chwilowe taktowania nawet 500/1000 (oczywiscie stopniowo i po to, zeby sprawdzic liczbe punktow w 3d marku) - o dziwo karta na takich ustawieniach nie miala zadnych przebarwien na ekranie monitora, tylko po wlaczeniu testu 3D mark dlugo nie pochodzil (wyszedl na pulpit), wiec zmniejszylem ustawienia do "normalnych"). Od tamtej pory karta jest niepodkrecona. Czy podkrecenie karty moglo uszkodzic jakis podzespol (np. pamiec) ?? I czemu "po nagrzaniu" karta dziala OK ??

Moze ktos wie czy da sie naprawic ta karte (szkoda wydanej kasy, zeby to po prostu olac) i w jaki sposob to zrobic ??

Acha - zeby nie bylo jakichs podejrzen co do np. zasilacza (wiem, ze te karty pobieraja sporo mocy), to powiem, ze posiadam CHIEFTECA 420W, wiec z tej strony nie moze byc zadnych problemow. Dla pewnosci podlaczylem karte do starego (300W) zasilacza i ten sam problem dalej wystepowal :(

Z gory dziekuje za wszelkie porady/sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...