ŻYWIEC Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Jak już tu jestem to może przedstawię swój DUŻY problem z działaniem HDD. Otóż od czasu, jak podpiąłem swój nowy napęd DVD Asusa pod kabel nagrywarki (LITEON), HDD zwolnił mi niemiłosiernie. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby to się stało po podpięciu jednym kablem HDD z DVD, ale HDD jest na innym kablu. Bardzo mnie to zdziwiło i nie wiem o co chodzi. Objawia się to m.in. niemiłosiernie długim instalowaniem programów (kilkadziesiąt minut !!!), starsznie długim ładowaniem systemu po włączeniu kompa (ok. 3 minuty) oraz długim procesem defragmentacji (2h). Dodam, że dysk jest zdefragmentowany, jest to barracuda 7200 40GB. Może jest to kwestia ustawień zworek w napędach? Ale z drugiej strony co to ma za znaczenie, skoro są na innych kablach? Acha, jeszce jedno.HDD jest na kanale pierwszym, a reszta na drugim , DVD jako master a nagrywarka sl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Sprawdz czy windows przypadkiem nie wyłaczył dma w hdd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodzian Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 po zainstalowaniu windy 98 mam identyczny problem nawet nie idzie w nic grać bo hdd po prostu siada na maxa, dostaje 200 punktow w pc marku mam WDC 80 gb 7200apm 8mb cache!!! jak włączyć to DMA?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Otórz w mendżerze mam tak: Kontrolery IDE ATA/ATAPI -podstawowy kanał IDE (lokalizacja:Primary Chanell) bierzący tryb transferu PIO -pomocniczy kanał IDE (lokalizacja: Secondary Channel) bierzący tryb Ultra DMA tryb 2 VIA Bus MAster IDE Controlle (lokalizacja: magistrala PCI) Zaraz spróbuję odłączyć to DVD - może pomoże hej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Otórz w mendżerze mam tak: Kontrolery IDE ATA/ATAPI -podstawowy kanał IDE (lokalizacja:Primary Chanell) bierzący tryb transferu PIO No to niedobrze masz. Zmień na "DMA jeśli dostępne"; jeżeli nie możesz, usuń sterowniki do IDE i uruchom kompa ponownie, powinny się pojawić, a DMA powinno działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Tak jak napisał Dijkstra, a jak to nie pomoże to pozostaje jeszcze metoda którą sam opracowałem i pisałem na forum o tym juz kilkakrotnie, czyli ręcznie wklepanie odpowiedniego trybu DMA do rejestru(działa nawet gdy poprzednie metody nie pomagają). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Tudzież VIA IDE miniport driver, przejmuje zarządzanie UDMA urządzeń na obu kanałach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 zgadzam sie z kolegami, dodatkowo sugeruje zainstalowac via latency patch; http://www.tec-station.com/downloads/view_...load.php?id=313 znacznie obniza utylizacje cpu przy odczycie z hdd i odolnie poprawia to i tamto, sprawdzone na kt400 pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 zgadzam sie z kolegami, dodatkowo sugeruje zainstalowac via latency patch; http://www.tec-station.com/downloads/view_...load.php?id=313 znacznie obniza utylizacje cpu przy odczycie z hdd i odolnie poprawia to i tamto, sprawdzone na kt400 pozdr ??? nie słyszałem o tym.... czy sprawdziłeś już może czy ta łatka rzeczywiście coś daje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 No i po problemie! Odinstalowałem sterowniki, raset kompa, nowe się wgrały i wszystko hula jak trzeba. Dzięki za porady !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 zgadzam sie z kolegami, dodatkowo sugeruje zainstalowac via latency patch; http://www.tec-station.com/downloads/view_...load.php?id=313 znacznie obniza utylizacje cpu przy odczycie z hdd i odolnie poprawia to i tamto, sprawdzone na kt400 pozdr ??? nie słyszałem o tym.... czy sprawdziłeś już może czy ta łatka rzeczywiście coś daje ? tak, jak napisalem, zmniejsza obciazenie CPU powodowane przez HDD o jakies 30-40% na chipsetach VIA KT400/A; sprawdzone na plytach: MSIKT4V/AV, EPOX-8K9Ai, ASUS-A7V8X-X. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...