Skocz do zawartości
ŻYWIEC

BIGGG Problem z HDD Help me please!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już tu jestem to może przedstawię swój DUŻY problem z działaniem HDD.

Otóż od czasu, jak podpiąłem swój nowy napęd DVD Asusa pod kabel nagrywarki (LITEON), HDD zwolnił mi niemiłosiernie. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby to się stało po podpięciu jednym kablem HDD z DVD, ale HDD jest na innym kablu.

Bardzo mnie to zdziwiło i nie wiem o co chodzi.

Objawia się to m.in. niemiłosiernie długim instalowaniem programów (kilkadziesiąt minut !!!), starsznie długim ładowaniem systemu po włączeniu kompa (ok. 3 minuty) oraz długim procesem defragmentacji (2h). Dodam, że dysk jest zdefragmentowany, jest to barracuda 7200 40GB. Może jest to kwestia ustawień zworek w napędach? Ale z drugiej strony co to ma za znaczenie, skoro są na innych kablach?

Acha, jeszce jedno.HDD jest na kanale pierwszym, a reszta na drugim , DVD jako master a nagrywarka sl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otórz w mendżerze mam tak:

Kontrolery IDE ATA/ATAPI

-podstawowy kanał IDE (lokalizacja:Primary Chanell) bierzący tryb transferu PIO

-pomocniczy kanał IDE (lokalizacja: Secondary Channel) bierzący tryb Ultra DMA tryb 2

VIA Bus MAster IDE Controlle (lokalizacja: magistrala PCI)

Zaraz spróbuję odłączyć to DVD - może pomoże

hej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otórz w mendżerze mam tak:

Kontrolery IDE ATA/ATAPI

-podstawowy kanał IDE (lokalizacja:Primary Chanell) bierzący tryb transferu PIO

No to niedobrze masz. Zmień na "DMA jeśli dostępne"; jeżeli nie możesz, usuń sterowniki do IDE i uruchom kompa ponownie, powinny się pojawić, a DMA powinno działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Dijkstra, a jak to nie pomoże to pozostaje jeszcze metoda którą sam opracowałem i pisałem na forum o tym juz kilkakrotnie, czyli ręcznie wklepanie odpowiedniego trybu DMA do rejestru(działa nawet gdy poprzednie metody nie pomagają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z kolegami, dodatkowo sugeruje zainstalowac via latency patch;

http://www.tec-station.com/downloads/view_...load.php?id=313

znacznie obniza utylizacje cpu przy odczycie z hdd i odolnie poprawia to i tamto, sprawdzone na kt400

pozdr

??? nie słyszałem o tym.... czy sprawdziłeś już może czy ta łatka rzeczywiście coś daje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z kolegami, dodatkowo sugeruje zainstalowac via latency patch;

http://www.tec-station.com/downloads/view_...load.php?id=313

znacznie obniza utylizacje cpu przy odczycie z hdd i odolnie poprawia to i tamto, sprawdzone na kt400

pozdr

??? nie słyszałem o tym.... czy sprawdziłeś już może czy ta łatka rzeczywiście coś daje ?

tak, jak napisalem, zmniejsza obciazenie CPU powodowane przez HDD o jakies 30-40% na chipsetach VIA KT400/A; sprawdzone na plytach: MSIKT4V/AV, EPOX-8K9Ai, ASUS-A7V8X-X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...