Lagier Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 No wlasnie mam dylemat co do pompki ten atman wyglada calkiem fajnie a jego cena jeszcze lepiej (30-35 pln) wydajnosc producent twierdzi ze 1200l/h (ale watpie zeby tak bylo) licze na wydajnosc kolo 1000 l/h. Moc 18W (bywaly slabsze ale tragedii nie ma) No i wlasnie pojawia sie pytanie brac czy nie brac :? a moze jest jakas alternatywa :? Wazne zeby pompa byla cicha jesli o wydajnosc chodzi to 1000-1500 l/h. Czekam na wasze opinie i rady :) z gory THX Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Polecam lektorke tego watku a napewno duzo Ci sie wyjasni w sprawie Atmanow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Polecam lektorke tego watku a napewno duzo Ci sie wyjasni w sprawie Atmanow. ten watek czytalem juz kilka razy ale niczego konkretnego sie nie dowiedzialem. VIP kupil tego 20000 l / h ale tez nie ma jeszcze gotowego WC wiec nie moze za duzo powiedziec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Troche o wydajnosci bylo tu . Ja robilem testy wydajnosci tej pompki ale bez obciazenia wyniki tu . Jak bede robieral WC to zrobie jeszcze testy przy nagrzewnicy i blokach, ale nie wiem kiedy to nastapi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MF Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Biorąc pod uwagę cenę tej pompki to nie mam pytań, te 189 l/h w obciązeniu jest z szybkozłączkami ogrodowymi, których kroćce mają średnice poniżej 9mm, jutro będę je rozwiercał do 10mm i wtedy sprawdzę jeszcze raz, bo wynik może się znacznie różnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 ja radze dolozyc do AT-306,mozna bardzo latwo przerobic na niezatapialna ,a wtedy mamy Eheim'a dla ubogich :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 ja radze dolozyc do AT-306,mozna bardzo latwo przerobic na niezatapialna ,a wtedy mamy Eheim'a dla ubogich :PJa bym powiedział "dla oszczędych" :wink: A co do pompki to również radze dołożyć. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 ja radze dolozyc do AT-306,mozna bardzo latwo przerobic na niezatapialna ,a wtedy mamy Eheim'a dla ubogich :P no widzisz VIPie myslalem ze mam po dylemacie a tymczasem dalej sie zastanawiam boli mnie to jedyne ok. 1000 l/h :lol: Troche o wydajnosci bylo tu . Ja robilem testy wydajnosci tej pompki ale bez obciazenia wyniki tu . Jak bede robieral WC to zrobie jeszcze testy przy nagrzewnicy i blokach, ale nie wiem kiedy to nastapi. no tak czytalem te watki ale widzisz nigdzie nie ma jakis bezposrednich porownan :? :/ o ktore mi chodzi. Cholera sam nie wiem co zrobic z ta pompa :? A moze tego AT306 wziac :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Lagier przeciez roznica w cenie to raptem 20zl... Ja naprawde bym sie nie zastanawial, to raczej dlugoterminowa inwestycja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 no tak czytalem te watki ale widzisz nigdzie nie ma jakis bezposrednich porownan :? :/ o ktore mi chodzi. Cholera sam nie wiem co zrobic z ta pompa :? A moze tego AT306 wziac :?Te Atmaniki dopiero zaczynaja wchodzic do uzytku w WC wiec nie spodziewalbym sie jakis super porownan. Ja wzialem 305 bo myslalem ze moje WC skonczy sie na bloku na CPU i ewentualnie GPU. Teraz widze ze przydalby sie 306, bo zamierzam HDD, NB i kto wie co jeszcze zwodowac :). Te 20 zl to nie jest wcale tak duzo a mocy nigdy za wiele :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Lagier przeciez roznica w cenie to raptem 20zl... Ja naprawde bym sie nie zastanawial, to raczej dlugoterminowa inwestycja akurat w tym wypadku nie chodzilo mi o $$ tylko o te 35W ktore wydziela 306ka ale biorac pod uwage fakt ze mozna bezproblemowo przerobic ja na inline chyba bije wszystkie w klasie cena/wydajnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 kurde kupiłbym tą at-305 ale wkurza mnie ze ma tylko 1,3m podnoszenie przy mocy 18W, Radoha -sprawdzałeś moze na jaką "realną" wysokość podniesie wodę w rurce :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Radoha -sprawdzałeś moze na jaką "realną" wysokość podniesie wodę w rurce :?:Tak. Dla 1m miala jeszcze przeplyw ~380l/h. Przy 1.5m jeszcze cos sie z weza saczylo, ale strasznie wolno :wink: Poza tym po co Ci az taka wysokosc? U mnie komp stoi na 20cm podwyzszeniu i roznica miedzy zbiornikiem z pompka (stoi obok kompa na podlodze) a procem (najwyzszy punkt calego WC) nie przekracza 50 cm! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 W UKŁADACH ZAMKNIETYCH GRA ROLE TYLKO WYSOKOŚĆ WLOTU I WYLOTU! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Poza tym po co Ci az taka wysokosc? w sumie to nie chodzi mi o wysokie podnoszenie tylko o to ze przy 1,3 m powinna trochę mniej prądu żreć ,bo ja myślę ekonomicznie :D ,nie chce aby starsza zbankrutowała przeze mnie,bo gdybym sam płacił za prąd to bym kupił i tą at-306 w sumie zastanawia mnie to ze producent Atmana nie podaje dokładnych danych ,bo gdy dobrze przyjrzeć się wykresowi z opakowania : wynika że te podnoszenie 1,3m jest przy okolo 150 l/h,a wydajność ponad 1200 l/h , a do tego wyczytałem na stronie jakiegoś sklepu ze ten model at-305 podnosi wodę na 1,65m i ma wydajność 1400 litrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Pompka bez obciążenia przemiela około 730l/h z obciążeniem 189l/h. ??? to dobry wynik tego atmana 305 czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 ...wynika że te podnoszenie 1,3m jest przy okolo 150 l/h,a wydajność ponad 1200 l/h...Jakbys sie dokladnie przyjrzal to ta pompka ma wydajnosc 1200l/h przy podnoszeniu na 20cm. Chyba oczywistym jest ze czym wyzej musi podniesc slup wody tym bardziej spada jej wydajnosc. ...a do tego wyczytałem na stronie jakiegoś sklepu ze ten model at-305 podnosi wodę na 1,65m i ma wydajność 1400 litrówA to ciekawe rzeczy pisza w tym sklepie. Czyzby producent na opakowaniach wlasnych pompek podawal bledne dane? :twisted: Pompka bez obciążenia przemiela około 730l/h z obciążeniem 189l/h. ??? to dobry wynik tego atmana 305 czy nie?A czytales dalej? MF schrzanil te pomiary i bedzie robil je jeszcze raz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Jakbys sie dokladnie przyjrzal to ta pompka ma wydajnosc 1200l/h przy podnoszeniu na 20cm. Chyba oczywistym jest ze czym wyzej musi podniesc slup wody tym bardziej spada jej wydajnosc. no przeciez napisałem ze: wynika że te podnoszenie 1,3m jest przy okolo 150 l/h ,a wydajność ponad 1200 l/hbo na rysunku dokładnie widać że te 1200 l/h to jest przy podnoszeniu na kilka centymetrów , a ze" im wyzej tym gorzej" to chyba każdy wie :twisted: A to ciekawe rzeczy pisza w tym sklepie. Czyzby producent na opakowaniach wlasnych pompek podawal bledne dane?zabacz tutaj :http://www.aquatictech.com/pumps.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 u mnie podnoszenie bedzie na jakies 30 cm nie wiecej pozniej juz tylko kawaleczek w poziomie i w dol a wiec z wydajnoscia moze nie bedzie tak najgorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Jakbys sie dokladnie przyjrzal to ta pompka ma wydajnosc 1200l/h przy podnoszeniu na 20cm. Chyba oczywistym jest ze czym wyzej musi podniesc slup wody tym bardziej spada jej wydajnosc.no przeciez napisałem ze: wynika że te podnoszenie 1,3m jest przy okolo 150 l/h ,a wydajność ponad 1200 l/hbo na rysunku dokładnie widać że te 1200 l/h to jest przy podnoszeniu na kilka centymetrów , a ze" im wyzej tym gorzej" to chyba każdy wie :twisted: Ok. Zle Cie zrozumialem :oops: zabacz tutaj :http://www.aquatictech.com/pumps.htmlDla obydwoch modeli jakos te dane nie pasuja z danymi producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 ale chyba się skuszę na ten model at 305 bo ma dużo plusów ,główny to oczywiście cena :D ,no i jeszcze to ze moge ją kupić u mnie na miejscu ,tylko mogłoby troche miej zżerac prądu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...