ppawlo Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Cześć, Kurde, udało mi się właśnie zarąbiście dobrze zabezpieczyć postfixa. Może wysłać i odebrać listy osoba tylko która sią będzie autoryzować i nie dosyć tego - musi mieć taki email wpisany w ustawieniach na jakie konto się loguje (dokładne - wraz z domeną - jakikolwieg błąd eliminuje jego autoryzacje). Ale jak zawsze mam pewien problem. Otóż nie mogę wysyłać squiermailem wiadomosci. Wiem ze musze odblokowac konto localhosta - zrobić tak aby sie nie autoryzowal, hym ale jak to zrobic, aby poczta byla bezpieczna ?? Oto mój konfig smtpd_sasl_auth_enable = yes broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_sasl_security_options = noanonymous smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated, reject smtpd_sender_login_maps = hash:/etc/postfix/login_maps smtpd_sender_restrictions = reject_sender_login_mismatch W pliku login_maps mam takie wpisy ppawlo@sp.pl ppawlo tomasz@sp.pl tomasz kinga@sp.pl kinga ---------------------------------------------------------------- Jedyne rozwiazanie to chyba autoryzowac wszystkich, ale przepuszczac tylko tych co mam w pliku (i tam wpisać dodatkowo konto localhost, no ale jeżeli każe się każdemu autoryzować, to znów mi localhost nie przejdzie). Może mi ktoś jakoś pomóc, w czym tkwi błąd ?? PAweł - pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...