Skocz do zawartości
RAZOR

O/C Nowych duronów 1600 i 1400

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla tych którzy mają starą płytę :)

Więc mam Abit KT7A-Raid na chipsecie K133A. Pamięci 133Mhz. Dzięki opcji FSB+ chodzi stabilnie na 1900Mhz. 151Mhz x 12,5 - napięcie standardowe.

A maximum na jakim się budzi i chodzi jakieś 10 minut w windowsie to 160Mhz X 12,5 = 2000Mhz. Wyobraźcie sobie te pamięci 133 na 160Mhz:)

napięcie vcore standardowe dalej, a to drugie od pamięci na 3,9v:)

Ktoś tam pytał czy procek może paść od połączenia ołówkiem mostków L2

z własnego doświadczenia wiem że nie. Ja pomalowałem ołówkiem H2. Po tygodniu zaczął się restartować od czasu do czasu no i okazało się że raz ma L2 64 raz L2 256 i nic więcej poza restartami się nie stało. Teraz pomalowałem ołówkiem i przykleiłem na to zwykłą taśmę klejącą no i sie trzyma :)

Niech ktoś powie ile z tego durona wycisnał na jakiejs starej plycie i pamieciach 133:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest mi wstanie ktoś powiedzieć co się stanie jeżeli drut modem ustawie mnożnik na 14x powiedzmy a płyta według instrukcji ma maksimum 12,5x ???

moze ktos o to juz pytal ale przy takiej ilosci postow trudno jest tu cokolwiek znalezc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze do postu powyżej dodam pytanie czy zna ktos jakikolwiek sposób na zwiekszenie mnoznika płyty głównej który u mnie na abicie KT7A-Rid KT133A wynosi max 12,5?. Czytałem na stronie gdzieś tam powyżej że jest mozliwe oszukanie płyty łącząc i przerywając mostki L6 L3 L4 ale odnosiło się to do durona 750Mhz a 1600Mhz? i czy to wogóle coś da???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest mi wstanie ktoś powiedzieć co się stanie jeżeli drut modem  ustawie mnożnik na 14x powiedzmy a płyta według instrukcji ma maksimum 12,5x ???

moze ktos o to juz pytal ale przy takiej ilosci postow trudno jest tu cokolwiek znalezc:)

Zrób na drucie x2 i zobacz co będzie,jeśli wyjdzie x14 ,to cool,jak x 2,to ładuj x14,5,jak chciałeś , druta i będzie działać.U mnie na drucie poszedł x16,a płyta nie pozwala na zmianę mnożnika(ECS),normalnie daje x12 :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tylko, że moja płyta ma możliwość zmiany mnożnika, jednak x12above to jej maksimum :(. czytałem coś jeszcze o jakiś mnoznikach 5 bitowych czy 8 bitowych ale nie lapie o co tam chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tylko, że moja płyta ma możliwość zmiany mnożnika, jednak x12above to jej maksimum :(. czytałem coś jeszcze o jakiś mnoznikach 5 bitowych czy 8 bitowych ale nie lapie o co tam chodzi

To ,jeśli masz taką opcję,ustaw automatyczne wykrywanie mnożnika lub dezaktywacja zmiany mnoznika i zmień drutem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Sory jeśli to już było(poległem tak w połowie tego tematu), interesują mnie wasze osiagniecia na d1600 serii MIUGA (0335 mój)

mój jest słabiutki, do osiągnięcia 1800 potrzebuje już prawie 1,6V :(

Jak sadzicie wygrznie mu coś pomoże?

Płyta Abit NF7-S, zasiłka Chieftec 360W

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz stepping A0 a to nie wróży niczego nadzwyczajnego. Poza tym ta seria jakaś dziwna. Mogą być kłopoty z dobrym (przeciętnym) o/c.

Własnie :( jest słabiutko, choc na szczęście biega na fsb200 stabilnie poniżej nominalnego napięcia (1,475, 8,5*200) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien, zadzialac pod warunkiem, ze jest to dobry firmowy zasilacz - ja mam w teh chwili fortrona 230W do czasu az nazbieram na cos lepszego i nie narzekam bo zero zwisow, super stabilny Napiecia trzyma, poza 12V ktore jest na granicy bezpieczenstwa ;) No ale to sa odczyty z MBMa, nie mam miernika wiec musze mu zaufac .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coach -> jeśli MBM pokazuje Tobie napięcie +12V na granicy bezpieczeństwa to odczytaj sobie napięcia z AIDA32, tam napięcia pokazywane są prawidłowo. W MBM +12V jest zaniżane i na K7S8XE źle to V pokazuje np. miałem Fortrona 235W +12V MBM pokazywało 11,10-11,20V, w rzeczywistości na +12V było 11,85V (odczyt z biosu i AIDA32), teraz zasiłkę zmieniłem na Deltę 350W i MBM pokazuje 11,25V, a AIDA32 11,90-12,02V.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem tak.

Zciągnąłem sobie tbredtweak, druknąłem (długopisem na kartce :) ) drut mody na Vcore i zacząłem zabawę.

Najpierw podniosłem FSB ze 133 na 140 i z Durona 1600 zrobiłem 1680 - tak na próbę. Potem podniosłem FSB do 145 i miałem 1740. Po podniesieniu do 150 PC stracił stabilność w WIN. Podniosłem więc Vcore do 1.5 ( tu ważna uwaga: moja ECS KT600A pokazuje jako domyślne 1.45 V Vcore i po każdej zmianie drut modem zaniża wskazania o 0,05 V. Myślałem, że to błąd odczytu w Biosie, ale Motherboard Monitor pokazuje tak samo). Nic to nie dało. Podniosłem do 1,6 V - nic. Podniosłem do 1.65 - dalej zwiechy. Po tych zabiegach postanowiłem przeskoczyc od razu na 166 FSB ( tu uwaga nr 2: Na płycie ECS KT600A FSB reguluje się zworkami. Do wyboru mamy 100, 133, 166, 200 MHz. Po ustawieniu np 133 MHz możemy płynnie regulować FSB w Biosie, w zakresie od 133 do 165, analogicznie po ustawienu 166 MHz regulujemy w biosie od 166 do 199)

Po ustawieniu sprzętowo 166 MHz system wrócił do stabilnej pracy (3DMark to sprawdził :) ) na ustawieniach FSB 166 (333 w trybie DDR) Vcore 1,65 V 2000 MHz (12x166). Temperatura pracy skoczyła o średnio 5 stopni C ( z 35 na 40 w WinXP - z 40 na 45/48 w testach 3D i grach ).

Jutro kupuję CoolerMastera na Athlona XP 3200+ i będę kręcił dalej. Docelowo chcę mieć max - czyli 2400 MHz. Może się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory bawilem sie na asrocku z blokada PCI/AGP i bylo miodzio, ale cos mi strzelilo do glowy i mam zamiar zmienic plyte na cos takiego http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/117 - na allegro jest istny wysyp tych plyt za smieszna wrecz cene. I tak sie zastanawiam jakie fsb na tym czyms ustawiac dla mojego durono-athlona. Maksymalne to 250, ale tyle, to na pewno nie wycisne, bo na asrocku z blokada mialem najwiecej 224. Mysle, o 12,5x180, - udalo sie komus z was z nowymi duronami taka sztuczka na KT333 ?

Fredziu: dzieki! Wlasnie odkrylem, ze MBM zamienia po prostu zero po przecinku w 12 V i zamiast 11,70 pokazywal 11,07 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uou - troche nawrzucali stuffu w tego chaintecha :D skoro 174 kosztuja w KUP TeRAZ to za 150 bym pewnie dal rade kupic od znajomego...fajoska :) coach jak masz mozliwosc zmienic to zmieniaj i mow jak wrazenia, przeciez nie moze byc wiele gorsza niz ten asrock (jesli w ogole) a wyposazenie ma super :)

hmm jeszcze jedno - na allegro (nie zaglebialem sie w specyfikacje i mozliwosci) jest napisane ze maxymalna FSB jest 166 dla tej plyty, da sie wiecej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile orientacyjnie moge wolac za durona 1600 miuhb, 0338, odblokowany cache lakierkiem, 2300mhz robi na 1,8 volta stabilnie w prime, max stabilny jakies 2450 mhz, ,max wejscia do windy jakies 2510-20. Mnoznik oczywiscie tez odblokowany, daje rade na wszystkich fsb ( tzn max u mnie 233 bo tyle daje rade plyta). Z procka usuniete sa wszystkie stickery, byl kupiony w 12.2003. Proc jest zielony ale laminat jest praktycznie wogole nie podrapany, tzn. nie jest zryty az do sciezek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

makaronek w opisie na FrazPc pisze:

"Maksymalny zegar taktujący FSB to 250 MHz, czyli imponująca wartość, maksymalny mnożnik to x12 (choć w nowszych BIOS może on ulec zmianie). Także maksymalne wartości napięć dla pamięci, AGP oraz procesora są na wysokim poziomie, chyba zadowalającym każdego overclockera. Dodatkowo APOGEE pozwala nam regulować napięcie chipsetu !"

Jesli porownac to do biosu Asrocka, to po prostu go miazdzy. Tylko, ze nie wiem ile sie z tej plyty wyciagnie. Z Asrocka, co by o nim nie mowili to i tak mozna naprawde DUZO. Mimo wszystko kupie te plyte, wyprobuje,i opisze swoje wrazenia i zdecyduje ktora sobie zatrzymac. Ale to dopiero pod koniec przyszlego tygodnia.

johnson: Jesli zablokowane duronki 1800 chodza na allegro po jakies 200-220, to spokojnie powinien pojsc za 240, ale wiecej raczej nie dostaniesz. Chociaz jak dobrze opiszesz i dasz gwarancje rozruchowa, to kto wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<jupi>

mam duronka 1.6 z 41 tygodnia i mam odblokowany mnoznik :)

czy to normalne ze po 41 tygodniu jest odblokowany ?

reszta oznaczen:

dhd1600dlv1c

mixib0341mpmw

y907855l32944

Procek kupiony 2 tygodnie temu na allegro za 175 zl

dokladnie to aukcja nr 24197859 POLECAM!

Dobry procek puscilem go teraz na 13x180 (2340) 1.9V i sie trzyma w windzie

jak wlacze prime to napiecie mi strasznie spada do +4,6 wiec wiekszego FSB narazie nie daje. ram elixir pc 2100 mnie ogranicza teraz i tak chodzi na najslabszych timingach ale pow 180 fsb juz nie wyrabia

=Edit=

Eh pare minut puzniej restarcik sie zrobil :cry: Lipa bo zasilka mi nie wyrabia (modecom 300Gtf) chyba kupie chiefa 360 tego z jednym fanem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...