Demboch Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 łaczysz jakies tam mostki tak jak przy odblokwawywaniu cahce ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Prezes - thx za linka..popatrze z przyjemnoscią bo jestem na kupnie monitka...w nowym roku :) Stan -> ciesz ze 10.5. To swietny mnoznik dla tego proca . Nic tylko krecic FSB :). Gorzej jakby mial 12 - jak w Duronie 1600 :). A tak a'propos - Durony 1600 tez poblokowane ??? pozdrófka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Co do mostka L2 i olowka, to trzeba przede wszystkim uzywac dobrego szkla powiekszajacego. Juz kilka prockow odblokowalem i problem polega na tym zeby polaczenie bylo dokladne i zeby to nie byla jakas slabiutka kreseczka, bo w ten sposob to mozna sie bawic i dwa lata. Trzeba troszke przycisnac ten olowek, a najlepiej wczesniej oczyscic (poskrobac) na przyklad igla to co zamierzamy laczyc. Ja stosuje metode na 2 olowki. Miekki na poczatek (zostawia duzo grafitu) i twardy na koniec. Pierwszy ladnie sie wkomponuje gdzie trzeba, a drugi jak docisniesz to wzmocni i poprawi polaczenie. No ale niestety grafit po jakims czasie odpada i znowu masz durona, lakier przewodzacy jest lepszy, bo powinien teoretycznie dzialac bez problemu. Tak wiec sprobuj z olowkiem ponownie, jesli ci sie uda, to kup lakier i bedziesz mial trwala przemiane w athlona :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Co do mostka L2 i olowka, to trzeba przede wszystkim uzywac dobrego szkla powiekszajacego. Juz kilka prockow odblokowalem i problem polega na tym zeby polaczenie bylo dokladne i zeby to nie byla jakas slabiutka kreseczka, bo w ten sposob to mozna sie bawic i dwa lata. Trzeba troszke przycisnac ten olowek, a najlepiej wczesniej oczyscic (poskrobac) na przyklad igla to co zamierzamy laczyc. Ja stosuje metode na 2 olowki. Miekki na poczatek (zostawia duzo grafitu) i twardy na koniec. Pierwszy ladnie sie wkomponuje gdzie trzeba, a drugi jak docisniesz to wzmocni i poprawi polaczenie. No ale niestety grafit po jakims czasie odpada i znowu masz durona, lakier przewodzacy jest lepszy, bo powinien teoretycznie dzialac bez problemu. Tak wiec sprobuj z olowkiem ponownie, jesli ci sie uda, to kup lakier i bedziesz mial trwala przemiane w athlona :) z tym szkłem to mnie rozwaliłes :lol: mów to mi jak ja po 2 browcach przy lampce nocnej o 2 w nocy tempym rysikiem od złamanego ołówka robiłem :lol: fuks czy zdolnosci?? trzeba tylko uwazac zebvy tej drogiejj sciezki nie połączyc a tak to mozna mazac byle w dziurke trafic :wink: btw. ja swojego jakims lepiacym papierkiem przykleiłem i tak juz 3 tydzien hula!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voo Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 moze glupie pytanie, ale nurtuje mnie to... jakie wyniki bedzie osiagal duron(benchmarki syntetyczne, kompresja divx, gry) przykladowo taktowany 2000Mhz z odblokowanym L2 w porownaniu do Athlona XP taktowanego taka sama czestotliwoscia? Beda to takie same osiagi? Duron ma o wiele mniej tranzystorow... :? DURON Applebred 20 milionów Athlon XP Thoroughbred"B" 37 milionów http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dur...d/strona-1.html Tak wiec czy warto zmieniac AthlonaXP puszczonego na 2000Mhz na Durona z pelnym L2 i 2100Mhz? :?: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 no to jest dobre pytanie bo wedłog sis of sandry mój antek 2800+ jest tylko troche wydajnieszy od 2600+ !!! a wedłgo paska do 2800+ ma troche... dalej jak do 2600+ ... myslałem ze to przez mabo i pamieci i zawalony system i ze to syntetyczny program...no ale jak móisz ze ma mniej tranzystorów:| to z niczego sie to nie bierze.... ma ktos moziwosc sprawidzc durona z odblokowanym L2 w porównaiu z athlonem XP?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 z tym szkłem to mnie rozwaliłes mów to mi jak ja po 2 browcach przy lampce nocnej o 2 w nocy tempym rysikiem od złamanego ołówka robiłem fuks czy zdolnosci?? Moze masz szczescie, a moze ja juz jestem troszke slepy od ciaglego siedzenia przy kompie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 I czy zdażyło się kiedyś komuś, aby Duron 1400 na defaultowym napięciu nie poszedł na 166*10,5??? oczywiscie ze tak, a nawet wiecej. jednak do 166x13.5 musialem juz dac 1.6v... pozdrawiam, kielkac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 A wiec tak "fachowcy" troche klamia bo wyznacznikiem napiecia jest przede wszystkim temperatura proca. 2,2v przy -10C jest mozna powiedziec bezpieczne, ale 2,2v przy 65C w krotkim czasie zabije proca. ja mysle, ze przy napieciu 1.9 zamiast 1.5 procek pozyje 3 lata zamiast 5... :D:D:D a 3 lata dla procka to i tak za duzo... :D:D:D pozdrawiam, kielkac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 najlepsze druciki, to najciensze druciki, ja np. z przewodu typu "plecionka" (kabelek do sluchawek byl z niego), wyciagnalem sobie jeden taki drucik, cienki, ze go prawie nie widac, zrobilem z niego podkowke i szczypcami zakladasz do socket'a , rekami nie za bardzo sie da :) ja polecam rozpruc stara tasme od flopa... pozdrawiam, kielkac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Próbował ktoś ustawiać te Durony na mnożnikach większych niz x13 ? Tak wogóle to co lepsze: x12.5 200MHz czy x15 166MHz lepsze bedzie oczywiscie fsb 200, ale np. w przypadku starszych plyt jak moja przy 200 fsb mam b.duze pci wiec pozostalo mi tylko podciagniecie mnoznika. z mojego doswiadczenia wiem, ze plyty, ktore zapisuja mnoznik 4-bitowo nie pozwola ustawic wyzszego mnoznika niz 12.5 (np. moj epox) i trzeba robic druty. zas na np. asusie a7v8x idzie bez problemu kazdy mnoznik... pozdrawiam, kielkac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Ja tez sie nie bawie w drut mody itp...zawsze jest jakies ryzyko...a nie chcialbym kaski przeznaczonej na nowy monitek wydawac na nową plyte i proca :twisted: nie rozumiem twoich obaw. nie boisz sie podnosic fsb ale masz stracha przed wlozeniem druta w socket? ja mysle, ze nie ma sie czego bac dopuki nie ingerujemy w procek czy plyte lutownica na przyklad, bo w razie czego nie uznaja nam gwarancji. poza tym nie ma stracha... :D:D:D pozdrawiam, kielkac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuZaczek Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 DHD 1400 DLV1C MIXIB 0335 VPMW Jesli chodzi jedynie o mnoznik to dojchalem do maxa bo do 18. Dalo mi to wtedy 2400MHZ przy 1,7V:] wszystko stabilnie smark przeszedl bez problemow. Nie moge pojechac szyna bo mam takiego kompa jak w podpisie i dysponuje pamieciamy jak z podpisu wiec szyna 266 i nic wiecej :/ W tej chwili mam 15*133=1995MHZ przy 1.6V wszystko stabilnie. Zaczyna juz byc z lekka goraco poniewaz moje chlodzenie jest dooopne :/ Ale gdziesz za 2 miechy jak zmienie pamieci i chlodzenie to jeszcze o mnie uslyszycie ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuZaczek Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Ja tez sie nie bawie w drut mody itp...zawsze jest jakies ryzyko...a nie chcialbym kaski przeznaczonej na nowy monitek wydawac na nową plyte i proca :twisted: nie rozumiem twoich obaw. nie boisz sie podnosic fsb ale masz stracha przed wlozeniem druta w socket? ja mysle, ze nie ma sie czego bac dopuki nie ingerujemy w procek czy plyte lutownica na przyklad, bo w razie czego nie uznaja nam gwarancji. poza tym nie ma stracha... :D:D:D pozdrawiam, kielkac No jak nie ma?!;-) Ja sie wczoraj zgonilem gdy na moim duronku temp. skoczyla na 63 C i nadal rosla :/ Po 3Dsmaku mialem 69 stopni C wiec serduszko zaczelo mocniej bic:) Przy temp. 75 mialem autamtycznie wylaczanie kompa. No ale adrenalinki troszke naplynelo ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 :D. temperatury trzeba pilnowac zawsze, bez wzgledu czy walczymy biosem, olowkiem czy drutem... :D:D:D pozdrawiam, kielkac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
William Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Ja mam Durona 1600 zielonego (MIXIB 0337) i jak zamaluje te mostki L2 to po włączeniu wyskakuje błąd biosu (chce dyskietke z biosem). Mam epox'a 8k9a. Dlaczego sie tak dzieje, czy mam włożyć te dyskietke, a może lepiej nie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Dobra mam wreszcie lakier. Szykuję się do operacji :) Trzymajcie kciuki!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 W tym tygodniu dostanę Durona 1400 MIXIB z 43 tygodnia, zablokowany mnoznik. Mam płytę ECS K7S6A i mam pytanie, a mianowicie: chcę zrobić drut-moda w zwiazku z tym czy musze odblokowac mnozniki na procku i malowac mostki, zeby zrobic druta? Czy wystarczy wkladac druty w socket i na to zablokowany Duron? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sOuL Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Prezes pochwal sie wynikami jak skończysz... ja już czekam na zasiłke... wiec niedlugo tez poszaleje :] tyle ze ja mam odblokowany mnoznik :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 No nie wiem co jest!!! 3 raz próbuję i nic!! Już mnie oczy bolą od wpatrywania się przez lupę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 4 raz i znowu nic... lakier zdrapany, maluję grubą warstwę lakieru i dalej duron :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 już chyba 9 raz i lipa :( Dam saobie na dzisiaj spokój Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Podniosłem jeszcze napięcie(1,78-1,79v) i i właśnie testuję na 202x10.5... A ja już myślałem, że płytka nie wyrabia... a ta startuje teraz na 212X10.5, ale zaraz zwiecha :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ru-dy Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Mam pytanie w związku z drut modem. Czy możliwe jest uszkodzenie sprzętu tą modyfikacją i jakie jest ryzyko? (zakładając, że dobrze połącze piny :-)) Rozumiem że mogę "zdrutować" mnożnik 15x na duronie 1400 Mhz i ECS K7s5a i nic złego nie powinno sie stać. Czy ktoś z Was uszkodził drut mdem kompa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Mam pytanie w związku z drut modem. Czy możliwe jest uszkodzenie sprzętu tą modyfikacją i jakie jest ryzyko? (zakładając, że dobrze połącze piny :-)) Rozumiem że mogę "zdrutować" mnożnik 15x na duronie 1400 Mhz i ECS K7s5a i nic złego nie powinno sie stać. Czy ktoś z Was uszkodził drut mdem kompa? jak poprawnie polaczysz odpowiednie piny, to nie ma takiej mozliwosci, zeby cos padlo, robilem drut-moda na rozne mnozniki i zawsze dzialalo, nic nie padlo. a jesli zle - to ..... tego nie wiadomo, nikt jeszcze nie opisal takiego przypadku na forum ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Młody- Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 panowie mam do was sprawe, dzis wybieram sie na zakupy :) z tego co czytalem polecacie procka duronka 1,6GHz jak go bede bral to na co mam zwrócić szczególną uwagę (chodzi mi tutaj o ich wersje i te nr.tygodni, w którym miejscu na procesorze to jest nadrukowane ?). Następną rzeczą jest płyta główna, jaką polecacie ? ja zastanawiam się nad jakąś Asus'a ale do końca pewny nie jestem. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Młody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 serie sa w tym temacie a plyty glowne to cos na nfroce2 :) i IMO lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> procka 1400mhz, bo bedzie sie krecil podobnie. pamietaj, zeby byl z przed 39 tygodnia i na steppingu B Tak czytam i czytam i az mnie korci, zeby sprobowac odblokowac swojego durona na athlona. jak mnie jutro najdzie chec to przy czyszczeniu kompa sprobuje przerobic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shangri_La Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Tak czytam i czytam i az mnie korci, zeby sprobowac odblokowac swojego durona na athlona. jak mnie jutro najdzie chec to przy czyszczeniu kompa sprobuje przerobic :) a tam Niemiec, bedziesz przerabiał - nie po to brałeś Durona żeby teraz Athlona mieć :wink: a wracając do pdkręcania. Ktoś tu pisał, że duronki muszą się trochę wygrzać, żeby dojrzeć do podkręcania - no faktycznie. na początku grudnia nie mogłem 2GHz sstabilne uzyskać, a teraz testuje 10x207 (czyli 2,07GHz ) i jest niezle. Napięcia dałem 1,75V - nie bardzo mam ochotę więcej, bo temp. dochodzi do 55stopni. to i tak troche słaby wynik, ale mysle ze jeszcze cos z niego wycisne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Ja mam Durona 1600 zielonego (MIXIB 0337) i jak zamaluje te mostki L2 to po włączeniu wyskakuje błąd biosu (chce dyskietke z biosem). Mam epox'a 8k9a. Dlaczego sie tak dzieje, czy mam włożyć te dyskietke, a może lepiej nie?? Niewykluczone ze te serie tak mają. Qmpel ma dokladnie takiego samego - zielony MIXIB 0337. Jak zmodowal L2 (ołówkiem) bios mu wykrywal Athlona 2600+ ale przy starcie Windy komp sie natychmiast resetowal :(. Kilka razy próbowal i zawsze bylo to samo... pozdrófka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 serie sa w tym temacie a plyty glowne to cos na nfroce2 :) i IMO lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> procka 1400mhz, bo bedzie sie krecil podobnie. pamietaj, zeby byl z przed 39 tygodnia i na steppingu B ... Tez tak sądze - jak trafi nie daj boze na Duronka 1600 z zablokowanym mnoznikiem...to bez modów 200FSB bedzie truuudno uzyskac (mnoznik 12) :(. A tak na marginesie: oznaczenia proca qmpla: na płytce : Duron 1600 DLV1C MIXIB 0337VPMW w najnowszym Central Brain Identiefier : 5.2.0.1 build 1217 Beta : CPU String : AMD Duron processor OPN Number : DHD1400DLV1C (!!!) itd...:) pozdrófka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...