Skocz do zawartości
RAZOR

O/C Nowych duronów 1600 i 1400

Rekomendowane odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=270...mp;&start=0 poczytaj se jest tu troche o tym do szczescia trzeba 2ojga płyty i proca  4 bit mnoznik na płycie w tym nie pomoze ale procek musi tez miec odlokowane mnozniki powyzej 12.5

:lol:

Teraz to mnie dopiero rozbawiłeś. Sam musisz dokładnie poczytać co tam pisze. Najlepiej przejdz do 8 strony w tym topicu. Zrozum że jeżeli miałbyś zablokowanego proca to nie zmienisz mnożnika za pomocą drut-moda. :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche namieszałem ale wyprostuje zaraz wiec procek z oblokowanym mnoznikiem moze chodzić na kazdym mnożniku jaki sie da ustawić na płycie. Wiec jezeli mobo obsługuje 4 bit mnozniki czyli 2^4 daje nam to 16 róznych możlliwości wiec zakres mnożników jest o połowe mniejszy niz w przypadku płyt z mnożnikiem 5bitowym gdzie 2^5 daje nam 32 kombinacje mnożnika co pozwala na uzycie mnozników wyzszych niz 12.5 bez uzycia drutów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

Laczyl ktos L2 w duronie 1800 bo mam zamiar to zrobic :) tylko jak narazie nabieram wiedzy na ten temat ( juz drugi dzien spedzony na forum :D ) jak ktos to zrobil to prosil bym o pomoc na gg 4150564. Bo nie wiem dokladnie ktora pare polczyc ze soba idt itp prosze o pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie...

Zmostkowalem w duronie 1800 L2... wlanczam kompa a tu dalej duron 1800 wszedl mi do wina daje mu resa patrze athlon 2.2 XP.... ladnie wszedlo mi do wina patrze mam 256 cache L2 wiec juz caly happy ale po chwili komp sam sie zresetowal... gdy sie wlaczyl i w momenice pokazywania sie w biose tych tabelek pojawil sie niebieski ekran i zamilkl wiec wylonczylem go i zdjolem procek zmylem lakier i znowu zaczolem mostkowac... ale w miedzy czasie zaklejalem jeszcze raz dziure miedzy twoma punktami ale kropelka mi zle kapla i zaleilo mi te dwa punkty ktore sie mostkuje :( szybko to przetarelm szmatka i przemylem zmywaczem do paznokci ale widocznie sie cale nie zmylo. Czy moge cos jeszcze z tym zrobic czy juz moge zapomniec o mostkowaniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie...

Zmostkowalem w duronie 1800 L2... wlanczam kompa a tu dalej duron 1800 wszedl mi do wina daje mu resa patrze athlon 2.2 XP.... ladnie wszedlo mi do wina patrze mam 256 cache L2 wiec juz caly happy ale po chwili komp sam sie zresetowal... gdy sie wlaczyl i w momenice pokazywania sie w biose tych tabelek pojawil sie niebieski ekran i zamilkl wiec wylonczylem go i zdjolem procek zmylem lakier i znowu zaczolem mostkowac... ale w miedzy czasie zaklejalem jeszcze raz dziure miedzy twoma punktami ale kropelka mi zle kapla i zaleilo mi te dwa punkty ktore sie mostkuje :( szybko to przetarelm szmatka i przemylem zmywaczem do paznokci ale widocznie sie cale nie zmylo. Czy moge cos jeszcze z tym zrobic czy juz moge zapomniec o mostkowaniu ?

zeskrob kropelke z mostkow nozem do ciecia papieru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręciłem (stabilnie) mojego Durona 14oo seria MIXIB 0335 do 2227MHz. Procesor potrzebuje bardzo dużo prądu 1.937V inaczej działa niestabilnie. Procek jest oczywiście zmodowany na Athlona poprzez L2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie...

hmm musze sie zastanowic bo co jesli zrapie troche za duzo ??? nie uszkodze procka w ten sposob ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm musze sie zastanowic bo co jesli zrapie troche za duzo ??? nie uszkodze procka w ten sposob ?

Stary - co się mnie pytasz - równie dobrze możesz uszkodzić jak i nie uszkodzić ;). Co zrobisz jak ci powiem że nie można ... a tobie się zwali ?

Ja mam zielonego duraka - i musiałem zeskrobać laminat by do mostków się dobrać... i dało radę a procka nie uszkodziłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie...

czyli dobrze rozumie ze nie moze nic sie dostac w ta przerwe ktora jest laserem wypalona? ja robilem pasta i zalalem dwa punkty i ta przerwe i nic z tego nie wyszlo potem zeskrobalem paste i polaczylem nie dotykajac przerwy i terz nic. mam takie pytanie czy jezeli cos pasty zostalo w przerwie wypalonej laserem to z athlona nici? :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy warto kupic durona 1600 z seri mixib ale z 42 tygodnia wiem ze po 39 tygodniu miał zablokowany mnoznik ale czy bedzie sie dobrze podkręcał poprzez fsb?? pozdro

Ja mamtakiego, bez problemu łyka fsb 333 przy 1,62V i spokojnie idzie wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos wiecej niz 2.3GHz na Duronie 14oo?

Bo ja walcze ze swoim i nie moge go wlaczyc na 2250MHz w ustawieniach 225x10.. walcze z napieciami teraz mam 1.9V z hakiem. Ponize 1.9V wogole nie pracuje :/ Probowalem 2.3GHz na 2.1V lecz zasilka nie styka :) Nie wiem co mam o tym myslec.. moze nie potrzebnie go mecze? moze kres jego mozliwosci to 2227MHz... Stad moje pytanie czy ktos ma 2.3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy warto kupic durona 1600 z seri mixib ale z 42 tygodnia wiem ze po 39 tygodniu miał zablokowany mnoznik ale czy bedzie sie dobrze podkręcał poprzez fsb?? pozdro

Z zablokowanym mnożnikiem nie warto ! (z oblokowanym zresztą też ;) )

ja mam z odblokowanym i spokojnie idzie na 10.5x200 = 2100 (stabilnie już od miesiąca)

a Durona 1400 ma zablokowany mnożnik na 10.5 ;) - więc tyle pójdzie

sprawdzałem swojego na 12,5 x .... i podzedł coś koło 175 - powyżej... częste zwisy, prime niestabilny (max poszedł na 2140 Mhz - wszystko oprócz prime stabilnie)

odpowiedz sobie teraz czy warto mieć FSB 200 czy 170-180 przy takiej samej granicy podkręcalności (chodzi mi o MHz procka)

oczywiście że lepiej jest mieć większe FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ja walcze ze swoim i nie moge go wlaczyc na 2250MHz w ustawieniach 225x10.. walcze z napieciami teraz mam 1.9V z hakiem. Ponize 1.9V wogole nie pracuje :/ Probowalem 2.3GHz na 2.1V lecz zasilka nie styka :) Nie wiem co mam o tym myslec.. moze nie potrzebnie go mecze? moze kres jego mozliwosci to 2227MHz... Stad moje pytanie czy ktos ma 2.3?

Jeśli nie chłodzisz go wodą - to prawdopodobnie nie dociągniesz do 2,3 - jeśli chłodzisz ... masz szansę na 2,4

u mnie komp się włącza na 2250 - ale prime nie przechodzi - więc dałem mu 10.5x200 - bo tylko tak prime jest stabilny

Męczysz procka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z moim Duronem 1,6, gdyż nie mogę go w ogóle podkręcić, już przy @1,7 komp sie restartuje i nici z kręcenia. Mój Duron jest zielony, MIUHB 0347 UPMW, wersja BOX z coolerem Spire obr ok 4500, temp pracy procka 45C. Płytę mam MSI KT4AV na VIA KT400, regulacja napięcia procka w przedziale 1,5 do 1,6 (zwiększanie napięcia też nie pomaga, procek się nie kręci:()Do kręcenia używam programu MSI Fuzzy Logic i z biosu. Pamięci mam VData 256 MB 400MHz, CL 2,5, Radek 9200 Gigabayte GV-R 9264 @280/460, Seagate 7200.7 80GB i zasilacz MAV-300P-P4. Pomożcie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja :D

Dołączona grafika

VCore 1,9V, dalej nie dawalem, raz wybootowalem na 2400 MHz,

powyzej 2200 jest bardzo niestabilny i sie mocno grzeje, gdybym mial WC moze bym go pomeczyl, ale mam tylko AC :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulacja magistrali udaje mi się tylko do 141 w Fuzzy Logicu, potem komp mi sie od razu restartuje:( W biosie tak samo jak ustawiam wiecej niz ~141 komp mi nie wstaje, nie wiem co jest grane. Zastanawia mnie tez temp. pracy procka, czy 45C to nie jest za duzo?Moze winny wszystkiemu jest cooler BOXowy Spire, ktory dostalem razem z prockem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz plyte na via wiec przetaktowujesz nie tylko proska ale i pci/agp. Nie jest to raczej zbyt zdrowe dla innych podzespolow. Nie masz zmiany FSB w biosie? Tam ewentualnie moglbys ustawic 166Mhz co pozostawi reszte ustawien na default. Uwiez, ze na 166 wystartuje bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz poraz kolejny pokaze, ze ja mam.

bylo 2400 stabilnie z gf3 na pokladzie na napieciu 1.925V. obecnie mam troche ponad 2300, bo gf fx zabiera duzo z lini 5V i dla proca nie starcza. do windy tez wchodzil na 2500, ale zasilka sie wylaczala.

ostatni raz pokazuje te fotki :evil:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie do czego sluza te mostki na duronie 1400

L3 IIIII

IIII L12 IIII - i tutaj przy 3 mostku od lewej widac ze cos bylo

kombinowane , laminat zdrapany sciezka odslonieta . do czego to sluzy ?

chodzi o to ze kupilem ten procek i chce wiedziec co bylo z nim robione . (moze ktos sie pomylil i nie to laczyl zeby cache odblokowac?)

Zaznaczylem tylko sciezki (bez znaczenia czy przeciete czy nie)

na tym rysunku to sa te mostki pod L3 zaslaoniete plomba . prosze o odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam durona 1800 brazowego i na plycie gigabyta ga7vaxp wstaje na fsb166 ale winda juz nie.probowalem zwiekszac napiecie i to nic nie daje czy moze to byc wina zasilacza bo mam jakas 250 starą.prosze o opis zamalowania mostkow L2.dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam durona 1800 brazowego i na plycie gigabyta ga7vaxp wstaje na fsb166 ale winda juz nie.probowalem zwiekszac napiecie i to nic nie daje czy moze to byc wina zasilacza bo mam jakas 250 starą.prosze o opis zamalowania mostkow L2.dzieki

to ci daje jakieś 2241 Mhz - Duronki stabilnie działają w okolicach 2100-2200

Może być to wina zasilacza - może też za małego napięcia - może też być wina płyty

zwiększ napięcie do 1,8V i może wstanie przy takim Mhz - u mnie stabilnie 2100 wyrabia przy 1,75V (10.5x200). przy 1,9 stabilnie działa na 2200 - ale to już za duże napięcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...