makaronek Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 dopr juz jarze ze to 0339 to byl 39 tydzien 2003 roku ;) nieraz wielkie mysli potrzebuja wielkiego czasu :DDD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 makaronek: jak zawsze mozesz zjarac procka. W temacie o odblokowywaniu cache byla ankieta kto i ile odblokowal i z jakim skutkiem. A tbredtweak ma fajna instrukcje obslugi i nie bedzie problemow jak poczytasz to od razu zobaczysz do czego sluzy - czasem trzeba troszke samemu pokombinowac a nie czekac az ci powiedza ;) A procek jest z roku 2004 z 9 tygodnia. p!Ck3r: Pisałem juz iedys, ze trzeba to zrobic bardzo dokladnie i pozniej mostki KONIECZNIE zakleic stickerem, czy jakakolwiek naklejka z dobrym klejem, wtedy grafit nie "ucieknie" pod wplywem temperatury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 ufff troche sie nainstalowalem :/ zrobilem chyba jakis straszny blad probujac instalowac XP na podkreconym procu wiec stracilem mase czasu (+wymiana bebechow w komputerze). Teraz zdam relacje z 1go wrazenia i mam mase pytan :) *zainstalowalem XP na duronie 1.6 MIXIB 0409, dzialajacym na zworce 133 MHz co daje 133x12=1600, pamieci na auto (266 daje ten asrock) na plytce asrocka k7s8x r3.0 (defaultowo ;) *zapuscilem 3dmarka 2001 i poradzil sobie na tej grafie co mam (64 bitowe fx5200 :/) uzyskujac 4900 pkt (dla porownania na tej samej grafice celeron 2.4 na asrock peproHT nie dociagal do 4000) - SUPER :D TERA PYTANIA :) -od czego zaczac podkrecanie ? Chodzi mi o fsb czy przezworkowac na 166 czy probowac zostawic zworke na 133 a manualnie na wiecej ? -bios do plyty glownej - flashowac ? jesli tak to ktory, skad i co mi to da ? INFA Z WCZESNIEJ :) *komp wstawal w 30 % przypadkow na magistrali 166/ddr333.2t *jesli wstawal to sie kladl po chwili ;) *dzialal dobrze na magistrali 165 :/ pamieci 333.2,5t - do czasu instalacji na nim xp, za 1 proba wyhaczal sie po instalce (explorer sie nie ladowal) za drugim nie przebrnal przez instalacje wiec przezworkowalem spowrotem na 133 bo jak mialem zworke na 166 to manualnie nie moglem zejsc na 133 ;) *temperatura w biosie 30-35 st. -jakos malo i cos mi sie nie chce wierzyc no chlopaki - pomozcie, moze podkrece i przekrocze chociaz 5000 na tej szitowej grafie - a pozniej moze z 13k jak juz zmienie (planuje r9500 np/256 bit@r9700 - jesli gdzies dostane taki egzemplarz :/) pozdrowienia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 hm mi nic nie dalo naklejenie tasmy klejacej... i tak po paru godzinach z tasma czy bez ewoluowal w durona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarodt Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 hm mi nic nie dalo naklejenie tasmy klejacej... i tak po paru godzinach z tasma czy bez ewoluowal w durona Spróbuj z klejem od szyb,mnie trzyma juz dobrych parę dni i nic nie zapowiada,żeby sie zmieniło :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 no to przeciez mam x_o poczytaj co wczesniej napisalem -_- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METOD Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Mam połączone mostki L1,nie można nigdzie zmienić mnożnika.Zamalowałem L2 cache sie nie odblokowało.Moja płyta to Asrock k7s8x.co Jest?> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Mam połączone mostki L1,nie można nigdzie zmienić mnożnika.Zamalowałem L2 cache sie nie odblokowało.Moja płyta to Asrock k7s8x.co Jest?>I nie pisz tych samych postów w dwóch wątkach :evil::evil::evil::evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Miał ktoś taki przypadek z Duronem XP :D? W BIOS pokazuje normalnie Duron, AIDA32 też pokazywała Duron, po przeróbce AIDA32 pokazuje Duron XP, ale cache nadal 64 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Miał ktoś taki przypadek z Duronem XP :D? W BIOS pokazuje normalnie Duron, AIDA32 też pokazywała Duron, po przeróbce AIDA32 pokazuje Duron XP, ale cache nadal 64 :DJuż gdzieś to pisałem. Nie ma znaczenia czy "przerobiłeś" czy nie, AIDA ma taki haczyk że pokazuje Duron XP. I nic poza tym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 ok troche porobilem :) Zegar: 1935 MHz (troche malo :/) FSB- stabilnie przy skreconej budzie dziala tylko na 161 MHz (stabilnie=przechodzi 3dmarka 2k1) Mnoznik - zablokowany (MIXIB 0409) Ram - DDR ustawione na 333 / 2.5 T cas latency SPread spectrum - wylaczone AGP aperture - 128 MB Wiatrok - green costam xp 3200+ - 35 oC zaraz po tescie Grafika: GF FX5200 128 MB / 64 bit :/ FSB ustawilem na plycie 133 i manualem jechalem w biosie 3dmark2k1se: http://service.futuremark.com/compare?2k1=7723469 pytanie: czy zrobilem jakis blad ? prosze o sugestie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Proponuję ustaw FSB na 166 i podnieś Vcore na 1.6V. Oto jedyny błąd, bo wtedy winda wstanie (taką mam nadzieję). Potem prime95 lub od bidy 3dMark. Jak się zwiesi to stopniowo zwiększaj Vcore. A jak nie to git! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 kazik - problem jest jednak taki ze na moje plycie (asrock k7s8x) moge regulowac vcore tylko opcją "enable costam vcore" i to chyba bios decyduje o ile sie podnosi napiecie :/ do posiadaczy pytanie - czy zmiana biosu pozwoli ustawic mi to "na sztywno" ? jeszcze pytanie - czy nic mi sie nie zjara ? HDD/grafa ? bo nie bardzo wiem jak sie przelicza zegary portow dla takiej magistrali :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Nie bój się, ustaw w BIOSie opcję Enable Overcore Voltage - zwiększy to napięcie Durona do 1,58 - na takim chodzi mój Duron 2.100 (chociaż wczoraj na drut-modzie 1.8v odpalił się na 2.416 (12 x 202) :lol: ale chłodzenie nie wytrzymało -> już zbieram na WC :P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Jackass - no ja ustawione mam tak bo bez tego nawet nie chcial slyszec o przekroczeniu 150 MHz :)) ale powyzej 161 MHz juz nie chce :/ zastanawiam sie czy nie sprobowac na 175 tez bo moze przy tych posrednich sa za duze zegary na agp/ide i dlatego resetuje update: nie jednak nie dziala wyzej :/ jak masz na zworkach ustawione fsb ? rozumiem ze manualnie ustawiasz w biosie to 175 ale na zworkach tez musisz miec jakies ustawienie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Właśnie dlatego radze Ci ustawić FSB 166 bo masz dzielnik i PCI/AGP jest 33/66MHz :D Napięcie ustaw drut modem. Jest na forum opis. Niezawodna metoda :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Chciałem wam tylko powedziec, że w Asrock'u K7S8X PCI i AGP jest zablokowane. Poza tym makaronek jak chcesz coś bardziej pokręcić tego proca, to bedziesz musiał zrobić drut-moda na napięcie. Dokładny opis jak to zrobić znajdziesz w FAQ na Tweak'u Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 :oops: racja, przecież on jest na Sisie :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Makaronek mój Durex jak chodzi na <= 175 to daję mu zworkami FSB166, teraz z Drut-Modem 1,65v stabilnie chodzi na 2.220 (183 x 12, zworka 200), możliwe też, że masz słabszą serię, mój 166 osiągał bez zmiany napięcia, czyli 1,5v. Drut-mod jest banalnie prosty, polecam Ci programik tbredtweak - wszystko pięknie opisane. Mam pytanie - czy przy Duronie z zablokowanym mnożnikiem można stosować Drut-moda na mnożnik? U mnie niestety nie działa. Szkoda, bo procek ma potencjał, poleciałby na pewno ponad 2.400 ale chipset nie wytrzymuje ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Acha, Makaronek, jaki masz zasilacz? :lol: Bo u mnie, jak miałem zasilacz marki zasilacz 250W to była bida z nędzą ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sektor Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Chcę sięz wami podzielić moimi spostrzeżeniami z podkręcania mojego nowego Durona 1600. Mam zablokowany mnoznik :( i jak narazie pozostaje mi bawienie się FSB. Wynik jaki osiągnąłem to 2400Mhz (12x200) na 1,8V stabilnie ale temperatura na ABS w moim solteku dochodzi do 70 stopni (w rdzeniu procka), a że cenię sobie ciszę i nie mam wodnego chłodzenia to musiałem zmniejszyć częstotliwość i napięcie (aby się tak niegrzał). Schodząc z FSB doszedłem do 175x12=2100 (niżej niechciałem) i sprawdzałem na jaim napięciu jest stabilny. Okazało się że chodzi na 1,5V :D i przeszedł calego Prime-a. Temperatura przy max obciążeniu to 52 stopnie na ABS, a 47 pod procesorem więc super chłodno i cicho. Ciekawe że 300Mhz różnicy, a aż 0,3 V trzeba podnieść napięcie. Wszystko by było ok ale zauwazyłem, że wszystkie programy (AIDA, CPU-Z, WCPUID, ...) nazywaja go Duron Procesow{| O co chodzi ??? najciekawsze jest, że prawidłowa nazwa pojawia się dopiero jak go podkręcam na 2400 (12x200) - ale ta nieszczęsna temperatura :( Wiecie coś o tym ??? Może gdzieś się z tym spotkaliście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Sektor ja z moją płytą-zabawką :D mam WIELKIE problemy, żeby przekroczyć FSB200, a tobie do ilumhz maxymalnie odpalił komp? Co do podnoszenia napięcia, to u mnie jest prawie identycznie, z tą różnicą, że na standartowym 1,5 stabilny jest do FSB172. Nazwą się nie przejmuj, mnie jeden taki program pokazał, że mam Athlona Xp :D chociaż nie modowałem, po prostu chodzi tu o typ jądra (D.Applebred = A.XP.Thoroughbred - cache). Jaką masz serię i tydzień? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 ok bede robil tego drut moda wieczorem :/ mam ten program tbredtweak - tylko ze mam watpliwosci - on jest do athlona - czy jak tam sobie zaznacze np 175 Mhz fsb, 12 mnoznik i napiecie nie wiem jakie (1.7 ?) to czy mi dobrze pokaze ten schemacik (mam durona ) ? zasilacz mam jakis codegena 300 albo 350 - chyba nie ma problemu. mam jeszcze 2 pytania - co z biosami do tej plyty ? probowal ktos ? i drugie - jest jakas tabelka z predkosciami agp/ide/pci dla roznych fsb ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Athlon XP Thoroughbred i Duron Applebred to ten sam procesor :D, tylko Duron ma zablokowane 192kb cache'u. POSIADACZY ASROCKÓW K7S8X/XE PROSZĘ O ZERKNIĘCIE NA TOPIC O ASROCK, ZAMIEŚCIŁEM TAM INFO O REWELACYJNYM BIOSIE http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=791293#791293 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Makaronek mnożnik zostaw w spokoju, jak masz zablokowany to Drut_Modem nic nie zwojujesz. Napięcie zwiększaj powoli i sprawdzaj stabilność systemu (np. Prime95). BIOS wgraj ten co poleciłem - ja dopiero dziś go znalazłem i JEST REWELACYJNY! Prędkości AGP/PCI masz stałe wgranicach ok. 67/33,5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 jackass - dzieki za cale info, bardzo mi pomogles. Jesli chodzi o napiecie to mam jeszcze pytanie - jak juz zrobie drut moda i odpale to gdzie bede regulowal to napiecie ? czy w ogole nie bede regulowal i poprostu "bedzie", czy w biosie cos sie pokaze ? czy mam wtedy ustawic tez na enable overvcore ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 To zależy jak wolisz - możesz opcję Overvoltage włączać i wyłączać zależnie od potrzeb - łączy się ona z napięciem ustalonym w sockecie. Np. jak mój Duron przestał być stabilny przy 2200 Vcore 1.65 to zamiast rozbierać kompa, zdejmować wiatrak, bawić się drucikami po prostu przestawiłem Overvoltage na enable i miałem 1,73 do dalszych testów. Rada: uważaj, powyżej 1,6v zaczyna się bardzo grzać, zadbaj o dobre chłodzenie u mnie z nowym biosem mam 2300 Mhz przy 1,73 (1,65 +5% :D) narazie stabilny, zobaczymy co prime powie, w idle temperaturka 37-38, ale w stresie spodziewam się >50 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Acha, no tak, napięcia nie będziesz regulował w biosie - ustawiasz je na "sztywno" drutami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Tak na dobry początek, to dla jakich napięć robić drut-modakiedy Duron 1600 i przy fsb 166 już pęka, drutować 1,65V czy 1,7V, narazie mam luzy z temperaturą stres to 37C. Mam małą praktykę z zakładaniem wentyli na procka i za każdym razem (a było tego 2 razy) skóra marszczyła się na pośladkach ;) Pozdrawiam PS Lecę czytać o tym BIOSie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Nie wiem co Ci doradzić, jeżeli nie czujesz się pewnie przy montażu coolera, to daj może 1,7 i zwiększaj magistralę co 5mhz. Ja też mam czasami drewniane ręce, dlatego zakupiłem CopperShima, o którym można na forum poczytać. Nawet dam linka do aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=23348294 "5 złotych nie piniądz" Temperaturka dzięki CopperShim'owi spadła o 1 - 2 stopnie, no i zdejmuję proca często, nie martwiąc się "jajkiem" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...