Skocz do zawartości
RAZOR

O/C Nowych duronów 1600 i 1400

Rekomendowane odpowiedzi

Z każdym następnym razem będzie lepiej, ale nie zapomnę jak mi za pierwszym razem montowałem na Bartonie i mi jedna strona się nie spieła po zmontowaniu i po seri testów spadł kamień z serca.

Też myślę 1,7 to będzie w sam raz na początek. Ten bios dla k7s8x jest dla v3.0 jak i v3.1

Jeszcze jedno pytanie, mnożnik jak nie sprawdzi się namacalnie (odblokowany) to można tylko spekulować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiadomo, różne serie proców się trafiają, pewnym raczej nie można być, chyba że wiesz na pewno, że masz proca z odpowiedniego tygodnia produkcji, (trzeba się na forum zorientować), to wtedy 100% odblokowany. Chociaż wiadomo, że czasami w "słabych" seriach trafiają się perełki, ale to już raczej loteria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zielonego durona 1.6 i płyte asrock k7s8x.Zrobiłem drut-moda i mam napięcie 1.8v.Procesor idzie na 2100mhz.Mam pytanie jakie moge ustawic najwyzsze napiecie zeby nic sie nie popsulo,i chciałbym zeby ktos dal mi dobry sposob zeby zrobic z niego athlona xp.dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie ja zrobilem na 1.55 V d1600 chodzi na 2000 wiecej nie potrzebuje ale chodzi mi o to ze po wlonczeniu w biosie over vcore jest wtedy ~1.63 bo jak nie dam to na 1.55 winda sie wiesza, ale chodzi o pamieci mam 266 i chce zeby ruwno chodzily no i jak dam 166(jak proc) to winda sie tez wiesza - czyli jak podniose napiecie bedzie dobrze czy pamieci nie wydalają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co lepsze wysoki mnoznik,czy wysoki fsb,np:10x200 czy 14x 150?

Oczywiście że 10*200 bo wtedy podnosisz taktowanie pamięci i wzrost wydajności jest znaczny

mam pytanie ja zrobilem na 1.55 V d1600 chodzi na 2000 wiecej nie potrzebuje ale chodzi mi o to ze po wlonczeniu w biosie over vcore jest wtedy ~1.63 bo jak nie dam to na 1.55 winda sie wiesza, ale chodzi o pamieci mam 266 i chce zeby ruwno chodzily no i jak dam 166(jak proc) to winda sie tez wiesza - czyli jak podniose napiecie bedzie dobrze czy pamieci nie wydalają?

Spróbuj podnieść napięcie na pamiątkach, ale to nie musi poskutkować jeśli są kiepskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest wyższe fsb to nie tylko cpu dostaje kopa ale i cały system przyśpiesza, znaczy się wszystkie operacjie gdzie jest wykorzystana pamięć ram a sporo tego jest ale ze wzrostem częstotliwości fsb są większe wymaganie dla zasilaczy niż w przypadku gdy działamy mnożnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra...spedzilem wlasnie 3 godziny nad drut-modem -> 1.75:)) podkrecilem fsb do 170 MHz i pomoglo zdeafultowanie biosa (przez niego samego ;) z tego co widze zmniejszyl pamieci do 266 MHz, odpalilem 3dmarka 2k1 i wyciagnalem o 150 pkt mniej niz na 161x12. lukne teraz czy wystartuje z pamiatkami na 333 , zrobie test a pozniej zobacze czy nie pojdzie lepiej synchronicznie 166 FSB/333 ramy

ps. - k... jeden pieprzony drucik mi wypadl z pensetki i pomimo godzinnych poszukiwan z halogenem nie udalo mi sie go zlokalizowac :/ mam troche cieplo w gaciach ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ,wiec moje boje z duronem 1400 wygladaly nastepujaco po zakupie skrecilem go magistrala do 180x10,5 co dalo znaczny przyrost Mhz ,po kilku tygodniach EPOX padl i poszedl do naprawy (2 tygodnie) odebralem go i dalej krece tym razem szyna 191x10,5 Vcore 1,725 i 0,20 na ddr-ach i wszystko stabilnie :) ,jest jednak dziwna sprawa AIDA , i PC WIZARD pokazuja mi ze mostek polnocny jest na KT600 ,czy jest to mozliwe ze w naprawie mogli cos wymienic czy raczej blad ww.programow plyta to Epox EP-8K9A7I i tak pokazuje aida

Chipset : VIA VT8377 Apollo KT600 CPU to PCI Bridge

temp na procu 40-45 stopni

bledow dysku nie ma wszystko stabilne :)

1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok skonczylem tesciory :D

mam procka 170x12 (nawet nie mnozylem ile to MHz) , pamiatki na 333 dzialaja...czegoz mi wiecej trzeba -chyba tylko GF 4 ti 4800 SE gainwarda ktorego zakupie po bardzo okazyjnej cenie :P dziekuje wszystkim z tego forum (szczegolnie jackassowi) za pomoc.Pozdrowienia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakupilem Durona 1600 z seri MIUHB 0347WPMW jest zielony!! Kto wie czy zamalowanie mostkow L2 zadziala na tym procku i do ile moge go krecic, narazie chodzi mi na 1931Mhz bez zadnych zwisow i tym podobnych temp. to 38 stopni.Plyte mam Asrocka K7S8X z nowym biosem, tylko ze pamiatki mam slabe bo elixiry 2.5cl na 266mhz :/ a wiec co powiecie o tej seri prockow ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakupilem Durona 1600 z seri MIUHB 0347WPMW jest zielony!! Kto wie czy zamalowanie mostkow L2 zadziala na tym procku i do ile moge go krecic, narazie chodzi mi na 1931Mhz bez zadnych zwisow i tym podobnych temp. to 38 stopni.Plyte mam Asrocka K7S8X z nowym biosem, tylko ze pamiatki mam slabe bo elixiry 2.5cl na 266mhz :/ a wiec co powiecie o tej seri prockow ??

Ja mam takiego samego durona i taka sama płyte.Zwiększyłem napięcie,łącze mostki L2 ołówkiem i nic z tego.Jaki masz wentylator,bo u mnie temp, to 58 C.Jest jakis sposób na temperature? http://www.sklepwgk.pl/opis.php?id=CP5-8JD1F-to link do mojego wentylatora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec wentylator mam cooler master nie wiem z jakiej serii bo bralem go jako komplet w komputroniku.....wiem ze jest dosc potezny wmiare cichy i za calosc zaplacilem (procek + wentyl) 245zł wiec troche sporawo a wiec wentyl musi byc niezly nawet...Temp procka mam 38 stopni to maks przy 1931Mhz.A co z athlonizacja to nie wiem nie probowalem ale jezeli u Ciebie nie idzie to pewnie i u mnie nie pojdzie....a podkreciles go cos?No a co Twojego wentylatorka to faktycznie nie jest on zbyt wydajny proponuje zmienic na cos wydajniejszego chociazby WhisperRocka IV :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec jest to dziwne ze masz tak wysoka temperature.Jezeli mowisz ze sie nie roznia wiec nie ma sensu zmieniac, a co do L2 to mysle ze moze lakier by mogl pomoc, ale boje sie troszke bo mozna podobno dozywotnio uszkodzic proca :cry: ale ja zaryzykuje i chyba sproboje z athlonizowac mojego durona pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem zlikwidować drut-moda bo temperatura mojego procka dochodziła do 70 stopni.A ten lakierklej do szyb gdzie i za ile mozna kupic?

klej polecam ELPOX 15, malutkie tubeczki w sumie 2g - dwuskladnikowy - super do modowania cena okolo 12pln we Wrocku, w Warszawie to poszukaj po sklepach elektronicznych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Duron 1600 chodzi teraz jako Duron 2113.....dalej nie chce isc bo niebieski ekranik wywala a wiec mysle ze to wina nie proca a zasilki lub slabych pamieci bo pamiatki sa Elixiry 266mhz 2.5CL :/ a wiec.....

Mam pytanie czym najlepiej odblokowac L2 pamiec Cache w moim procku?Myslalem nad standardowym uzyciem olowka ale hmm podobno moze pasc procek a gdy juz to zrobie to nie wiem o co chodzi z ta tasma??pozdrawiam i dzieki za podpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak jak w podpisie max stabilnie w windzie wyzej nie testowalem bo napiecie bym musial dac wieksze ale nie przy moim chlodzeniu bo by sie cos spalilo :P. Teraz mam 210x10.5x1.9V i jest stabilnie, oprocz Prima. Ale to bedzie wina raczej mojego proca. Choc mi takm starczy, nie narzekam.

@johanson - Jaka ty masz teperaturke przy swoim konfigu??

@p!Ck3r - nio i jak Ty masz temperaturke bo mamy takie same plyty. Ja obecnie mam w idle 69 stopni przy otwartej budzie i wentylator Cooler Master Silent.

Upadate:Co do tych Epoxow to ja juz sam nie wiem, a chodzi mi o odczyt temperatury. Jestem juz tym kompletnie zmieszany. Wiem ze ten temat byl juz walkowany kilka razy ale do niczego nie doszlismy za bardzio. Chodzi mi mianowicie o dwa programy: SpeedFan i MBM. One podaja odczyt z trzech czujnikow. Odczyty sa identyczne. Ale tak: jeden czujnik jest to temperaturka mobo, drugi ten ktorego odczyt jest w biosie to chyba jest ten z termometru pod socketem, choc i tak ta temperatura przez niego podawana jest strasznie wysoka. A teraz skad jest ten trzeci odczyt z kosmosu czy co ??. Bardzio chcialbym sie dowiedziec o co chodzi nio i pewnie nie ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 7000 a alcu mam 42 stopnie idle i 48 w prime, ale napiecie na 2300 to tylko 1,8 v wiec to dlatego, na 2,1 v na 2500 mhz mam kolo 52 stopni wiec tez w sumie ok, max jaki zrobilem na tym zalmanie to 58 stopni przy 2560mhz bodajze w prime,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...