Skocz do zawartości
Popixs

CFD nb rev2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda to jak najbardziej na frez. Może być to odlew poprawiany przez frezowanie, ale tego nie mogę wiedzieć.

Rozwiązania kontrukcyjne wnętrza są jednak typowe dla frezowania. Z zewnątrz jednak, jest są pewne detale których by się nie opłacało frezować, chyba że dla wyglądu. Czyżby metoda łączona?

Daję 95% na samo frezowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety wytworcy niespodzianek zawiedli, miejmy nadzieje ze jutro dadza rade

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: cały dzień czekałem i sprawdzałem co chwila ofertę w sklepie bo chciałem kupić bloczek a tu kupa :cry:

chyba pójdę do konkurencji :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to jak najbardziej na frez. Może być to odlew poprawiany przez frezowanie, ale tego nie mogę wiedzieć.

Rozwiązania kontrukcyjne wnętrza są jednak typowe dla frezowania. Z zewnątrz jednak, jest są pewne detale których by się nie opłacało frezować, chyba że dla wyglądu. Czyżby metoda łączona?

odlew z miedzi hehe niezle

raczej nei robi sie blokow z odlewu za duza temp potrzebna do stopienia miedzi no chyba ze ktos ma dostep do plazmy (a ktos z forum montuje takie urzadzenia ale nie pamietam kto)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odlew z miedzi hehe niezle

raczej nei robi sie blokow z odlewu za duza temp potrzebna do stopienia miedzi no chyba ze ktos ma dostep do plazmy (a ktos z forum montuje takie urzadzenia ale nie pamietam kto)

I tu masz rację ale nie do końca :)

Odlewanie miedzi w sposób tradycyjny to szaleństwo - potrzeba by zbyt dużej temperatury jak wspominasz, a to i tak mogło niespecjalnie działać - dlatego się unika odlewów miedzianych. Mimo wszystko, czasem są wykonywane. Jakże to?

Odlewy miedziane to odlewy częściowo próżniowe lub próżniowe. Trzeba miedź w formie plastelinki wessać do formy. Nie jest to jednak metoda zbyt popularna, ze względu na oczywiste utrudnienia.

Na pewno wykonywane były bloki wodne w tej technologii. Jeden z nich zaprezentował swego czasu roscal - odlew częściowo próżniowy + poprawki (powinien je chyba jeszcze sprzedawać w swoim francsukim sklepie). Prototypowy blok z AquaStealth (aka Be Cooling) też był odlewany - ale to raczej typowy odlew próżniowy + tradycyjne wykończenie. Nie jestem pewien, ale całkiem prawdopodobne jest, że ich "Slit Edge" to właśnie ten blok.

roscal miał fajną konstrukcję - model był frezowany na 5-osiówce z aluminium, użyte różne frezy, najmniejsze o śr. 0.1mm - niewykonalne w miedzi. Później już odlew i oczywiste wykończenie. Inną interesującą metodę obróbki bloków wodnych zaprezentował także roscal - jego uniwersalny mikroblok to frez + elektrodrążarka - tanie, szybkie a do tego "blaszki" i szparki o szerokości 0,5mm w pierwszej wersji; kolejne miały być do około 0,2mm.

Użycie właśnie tej ostatniej metody pozwala na szybkie, tanie i precyzyjne wykonywanie żeberek lub nawet innych części bloków, byle "nie w środku".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bida nie bida właśnie odebrałem następną ochoczą paczuszke ;) zdjątka popoludniu bo teraz biegne po jeszcze 1 more thing. całość nowości (możliwe że oprócz największej, która jeszcze jest testowana :twisted: ) bedzie pokazana do weekendu, bynajmniej takie mi obiecano terminy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My chcemy NIESPODZIANKI  :D

Czy Wy macie qfa po 12 lat ludzie ??

Trzeba takimi <span style="color:red;">[ciach!]</span>lami zasmiecac topic ??

Zachowujcie sie jak powazni ludzie a nie jak stado rozwydrzonych dzieciakow.

takie gadki to moze na GG sobie przeniesiecie zamiast na powaznym forum, co ?? :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi